środa, 9 listopada 2011

Aromatyczna zapiekanka z grzybami

Składniki

 
Dla 4 osob:

6 ziemniakow
cebulka
2 dlugie kielbasy (torunska,slaska)
 4 jajka
duza garsc suszonych grzybow (ewentualnie moga byc pieczarki, jednak nie sa 
                                                juz tak aromatyczne)
naka pietruszki
40 dkg zoltego sera
1 kubelek smietany 18%
sol, pieprz,tlusz



Przygotowanie

Dzien wczesniej musimy namoczyc grzyby we wrzatku (musza lezec w wodzie cala noc).A nastepnie w tej samej wodzie je gotujemy.

Ziemniaki gotujemy w lupinkach.

Jajka gotujemy na twardo.

Ugotowane grzyby siekamy drobniutko i podsmazamy z drobno posiekana cebulka (NIE WYLEWAMY WODY PO GRZYBACH!).

Ziemniaki, jaja, kielbase kroimy w sredniej grubosci plasterki.

W naczyniu zaroodpornym wysmarowonaym maslem (margaryna) kladziemy kolejno: zimniaki, kielbase,jajka,grzyby,posiekana natke pietruszki,ziemniaki. Zawsze pierwsza i ostania warstwa to musza byc zimniaki. Kazda warstwe solimy i pieprzymy.

Polowe wody po grzybach mieszamy ze smietana oraz startym serem - ta mikstura zalewamy nasza zapiekanke.

Pieczemy w 220stopC przez ok 1 godzine.

Danie swietne dla rodzinny, wiekszosc skladnikow mozna przygotowac sobie wczesniej. Wydaje sie proste, ale jest tak aromatyczne,ze nie mozna przestac jesc!

Podajac mozna posypac pietruszka i skropic przyprawa Maggie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz