Składniki
MASA I:
2 budynie śmietankowe BEZ CUKRU,
0,5 litra (2 szklanki) mleka - do budyniu,
3/4 margaryny
MASA II:
1 mleko skondensowane słodzone w puszce (najlepiej kupić GOTOWANE )
MASA III:
1 duża śmietanka 30%,
2 łyżeczki żelatyny
2 śnieżki
Ponadto:
8 paczek herbatników zwykłych
1 kostka czekolady mlecznej
Przygotowanie
Etapy przygotowania
1. Puszkę mleka skondensowanego słodzonego zalać w całości wodą i gotować ok. 3 godz. W razie odparowania, dolać wody - puszka MUSI być cały czas przykryta wodą.
Po wyjęciu jej z wrzątku pozwolić parę minut przestygnąć, w przeciwnym wypadku karmel pryśnie pod ciśnieniem!
Jeśli dysponujecie mlekiem już UGOTOWANYM (w sklepach można bez problemu takie kupić) wystarczy podgrzać w goracej wodzie, aby puszka była ciepła (ale nie gorąca!)
2.Budynie ugotować; wystudzić; utrzeć z margaryną.
3.Składniki na masę III ubić razem na sztywno
4.W naczyniu [np. blasze] układać kolejno: herbatniki-masaII-herbatniki-masaI-herbatniki-masaIII
Uwielbiam to ciasto :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz