piątek, 4 listopada 2011

ciasto z masa truskawkowa

Składniki

175g mąki
2łyzeczki proszku do pieczenia
5łyzek kakao
2jaja
łyzka miodu
150ml oleju
150ml mleka
po 4 łyzki dzemu truskawkowego i truskawek z konfitury
150ml kremowki

do dekoracji
np wiorki czekoladowe i swieze truskawki

(ja zamiast dzemu uzylam "likieru" z przepisu
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis42479.html
tzn mi z tego wyszedl krem wiec zużylam go do ciasta, wyszlo bardzo dobre



Przygotowanie

do miski przesiej mąke proszek do pieczenia i kakao, dodaj roztrzepane jajka miod olej i mleko. Zmiksuj na gładkie jednolite ciasto. Przeloz je do nadluszczonej formy w ksztalcie serca, pic 45min w temp 160s
Wyjmij, ostudz. Ciasto przekroj ostrym nozem wzdluz na 2 czesci.


spodnia posmaruj polową dzemu, ubij smietane na sztywno rozprowadz na dzemie.
Na smietanie ułóz pokrojone truskawki z konfitury. PRzykryj wierzchnia czescia delikatnie docisnij. Posmaruj reszta dzemu. Udekoruj np wiorkami czekoladowymi i swiezymi truskawkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz