czwartek, 3 listopada 2011

Curry krewetkowe ze śmietaną

Składniki

500 g krewetek tygrysich
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chili
kawałeczek świeżego imbir
kurkuma
chili w proszku
sól
pieprz
czarny sos sojowy
cytryna
olej
zagęszczone mleko kokosowe
śmietana do zup



Przygotowanie

Kroimy drobno cebulę, czosnek i imbiru, wrzucamy do blendera i miksujemy wraz z przyprawami (sól, pieprz, kurkuma, chili) na jednolitą masę. Rozgrzewamy w garnuszku olej, wylewamy nań masę z blendera, wyciskamy cytrynę, kropimy czarnym sosem sojowym (od serca) i gotujemy 2-3 minuty.
Wrzucamy do naszego sosu rozmrożone krewetki i gotujemy 20 minut. W międzyczasie mieszamy osobno puszkę mleka kokosowego z trzema łyżkami stołowymi śmietany do zup, a następnie wlewamy to do krewetek. Dusimy 5 minut pod przykryciem.
Na tej bazie można też sporządzić wersje alternatywne:
1) zamiast wyciskanej cytryny użyć trawy cytrynowej 2) zamiast sosu sojowego - tajski sos rybny 3) poeksperymentować z białym winem, małżami, orzechami i migdałami
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz