czwartek, 24 listopada 2011

Deser wielokolorowy dla każdego

Składniki


budyń czekoladowy2 budynie np.cytrynowe lub waniliowegalaretka pomarańczowa1/2 szklanki kremówki 36%łyzka cukru pudru i 1 cukier waniliowy
ok.10 łyzek wiórków kokosowych lub inne bakalie np.orzechy
dololne owoce z komoptu,np. wiśnie,czereśniecząstki pomarańczy lub mandarynek
wiórki czekoladowepodłuzne biszkopty




Przygotowanie

Oba kolory budyniu przygotować oddzielnie wg przppisu na opakowaniu.Ostudzić.Galaretkę namoczyć 1/2 litra wody i po ok.5 minutach rozpuścic.Odstwić do przestudzenia.
Owoce z kompotu odcedzić.Do czterech wysokich szkoanek lub pucharków (tyle mam członków rodziny) włożyć na spód
po 1/4 jasnego budyniu.Do kazdej włozyc po kilka owoców z kompotu,na wierzch po 1/4 budyniu czekoladowego,posypać wiórkami kokosowymi lub innymi bakaliami .Zalać po 1/4 tężejącej galaretki,poukładać po kilka cząstek poamrańczy lub mandarynek.Można posypać znów bakalie.
Smietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Każdą porcje udekorować bitą śmietaną,owocami i wiórkami czekoladowymi.Do kazdego pucharka błozyć po 2 podłuzne biszkopty.Jeśli nie podajemy dzieciom deseru ,mozna polać dowolnym alkoholem, np.adwokatem lub wiśniówką.

Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz