niedziela, 6 listopada 2011

drobiowy strogonow z ryżem

Składniki

2 pojedyńcze filety z kurczaka


1/2 kg pieczarek


czerwona papryka


puszka kukurydzy


ok. 1,5 l bulionu 


mała śmietana kwaśna


3 łyżki koncentratu pomidorowego


1/2 szklanki ryżu


2 cebule


ulubione przyprawy (sól, pieprz i 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka)


tłuszcz do smażenia







Przygotowanie

Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić na tłuszczu. Do cebuli dodać pokrojone w plasterki pieczarki - podsmażyć.

Filety oczyszcić i pokroić na małe kawałki, które dodajemy do cebuli i pieczarek - dusić około 10 minut.

Zawartość patelni przełożyć do garnka, wlać bulion. Oczyszczoną paprykę pokroić w paski - wrzucić do bulionu, dodać także osączoną kukurydzę i ryż. Gotujemy do miękkości/ugotowania się wszystkich składników.

Wlać koncentrat pomidorowy wymieszany ze śmietaną i przyprawami - chwilę pogotować. Podawać z pieczywem.

* zamiast ryżu możemy użyć drobnego makaronu

Zupa jest bardzo sycąca i smaczna. Polecam :)

Przepis pochodzi: "zdrowe i smaczne zupy"



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz