niedziela, 20 listopada 2011

Galareta mięsna-babka na Wielkanoc i nie tylko

Składniki

Ugotowany w rosole :
- filet lub udka z kurczaka
- filet z indyka
- schab gotowany
ABY OTRZYMAĆ SOCZYSTE MIĘSO WKŁADAMY JE DO WRZĄCEGO WYWARU

- lub schab pieczony we folii sam lub faszerowany w zależności od potrzebnych ilości porcji. z warzywami i przyprawami : sół, pieprz, vegeta,liść laurowy, ziele angielskie.Wyjąć, wystudzić, obrać i pokroić w plastry, kostki lub wg uznania.
Rosół –przecedzić przez gęste sitko- dodać żelatynę rozpuszczalną we wrzątku lub inna wg przepisu na opakowaniu.
Na 1 l wywaru – 50 g żelatyny- dokładnie wymieszać, doprawić dosyć mocno, dodać ocet , biale wino lub można dodać trochę zalewy z papryki konserwowej lub ogórków konserwowych, przestudzić.
Mozna tez uzyc zelatyny juz przyprawionej.
Oczywiscie gdy galarete robimy na wystawne przyjęcie gotujemy duzą ilość rosolu i do zalania bierzemy czysty klarowny rosół.
Zalać mięso i wybrane warzywa i marynaty w czym kto uważa za stosowne (forma na babkę – na Wielkanoc),salaterki, filiżanki czy inne pudełeczka.



Przygotowanie

Możliwe dodatki :
- marchewka
- groszek zielony
- brokuły, kalafior zblanszowane,ostudzone
- ogórki, pieczarki konserwowe
- papryke konserwową
- pieczarki konserwowe
- gotowane na twardo jajka
- ananas,brzoskwinia ze syropu
- zielone listki jarmużu lub pietruszki
Wyjmować zanurzając na chwilę w gorącej wodzie lub z formy kroić na plastry, dekorować plasterkami cytryny.

               

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz