poniedziałek, 21 listopada 2011

krucho-drożdzowe rogaliki z powidłami

Składniki

40dkg smalcu
250ml śmietany kwaśnej, gęstej
70dkg mąki
2dkg drożdzy
1/2 proszku do pieczenia ( ok 2 plaskie łyżeczki)
2 żółtka
3 łyżki ciepłego mleka
1 łyżka cukru
powidła
cukier puder



Przygotowanie

drożdze wymieszać z mlekiem i cukrem przykryc i odstawic w ciepłe miejsce na ok 20 min zeby wyrosly

pozostałe składniki wymieszać, zrobic wgłębienie i wlać drożdze

ciasto dobrze wyrobic

odstawic w przykrytej misce  do lodówki

brać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cieńkie kółko, pokroić na 8 części tak zeby powstały równe trójkąty, na szerszą częśc każdego z trojkątów dawać powidła i zwijać, najlepiej tak zeby powidła nie wypłynęły, można użyć gęstej marmolady

wkladac na 170 - 190 stopni w zalezności od piekarnika:)

przepis na rogaliki mam od mamy, ktora go ma od babci itd... sprawdzone przez pokolenia:)

po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem!

pycha!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz