piątek, 11 listopada 2011

Najlepsza drożdżówka jaką jadłam - drożdżówka wg mojej mamy:)

Składniki

Ciasto drożdżowe:
3/4 szkl. ciepłego mleka
6 dag drożdży
1/2 kg mąki tortowej
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
olejek cytrynowy (1/2)
6 żółtek + 1 całe jajo
1/2 kostki masła

 



Kruszonka:
1/3 szkl. cukru + cukier waniliowy, 1/2 szkl. mąki, 1/4 kostki masła, olejek cytrynowy (1/2)




Lukier:
- cukier puder
- sok z połówki cytryny
- olejek arakowy
- trochę gorącej wody
Wymieszać składniki pałką do ciasta i polewać lekko ostudzoną drożdżówkę za pomocą pędzelka







Przygotowanie

Ciasto drożdżowe potrzebuje czasu:
- cierpliwego wyrabiania, które wprowadza pęcherzyki powietrza (można poprosić o pomoc domowników:)
- długiego czasu rośnięcia w cieplutkiej temperaturze
- składniki najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową

Gdy te warunki zostaną spełnione, odwdzięczy się niezwykłą puszystością i wspaniałym smakiem :)

 

PRZYGOTOWANIE

Przygotować zaczyn:
4 łyżki ciepłego mleka + drożdże + 1/3 łyżeczki cukru + trochę mąki
(powinna wyjść konsystencja śmietany)
Pozostawić do wyrośnięcia.

Do miski lub makutry:
Przesiać (ważne) mąkę, dodać żółtka i jajo, dodać wyrośnięty zaczyn z drożdży,
dodać cukier rozpuszczony w ciepłym mleku i olejek cytrynowy

WYRABIAĆ 15 MINUT (żeby odchodziło od ręki)

Dodać rozpuszczone masło

WYRABIAĆ 15 MINUT (żeby odchodziło od ręki)

Po wyrobieniu ciasto rośnie 1/2 godziny
(można je lekko ugnieść po tym czasie i niech rośnie kolejne 1/2 godziny, ale to nie jest niezbędne)

Przełożyć na blachę wysmarowaną masłem i posypać kruszonką.

Na blaszce ciasto powinno rosnąć 15 minut.

 

Wstawić do piekarnika 175*C na 35 minut

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz