Składniki
Ciasto drożdżowe:
3/4 szkl. ciepłego mleka
6 dag drożdży
1/2 kg mąki tortowej
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
olejek cytrynowy (1/2)
6 żółtek + 1 całe jajo
1/2 kostki masła
Kruszonka:
1/3 szkl. cukru + cukier waniliowy, 1/2 szkl. mąki, 1/4 kostki masła, olejek cytrynowy (1/2)
Lukier:
- cukier puder
- sok z połówki cytryny
- olejek arakowy
- trochę gorącej wody
Wymieszać składniki pałką do ciasta i polewać lekko ostudzoną drożdżówkę za pomocą pędzelka
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe potrzebuje czasu:
- cierpliwego wyrabiania, które wprowadza pęcherzyki powietrza (można poprosić o pomoc domowników:)
- długiego czasu rośnięcia w cieplutkiej temperaturze
- składniki najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową
Gdy te warunki zostaną spełnione, odwdzięczy się niezwykłą puszystością i wspaniałym smakiem :)
PRZYGOTOWANIE
Przygotować zaczyn:
4 łyżki ciepłego mleka + drożdże + 1/3 łyżeczki cukru + trochę mąki
(powinna wyjść konsystencja śmietany)
Pozostawić do wyrośnięcia.
Do miski lub makutry:
Przesiać (ważne) mąkę, dodać żółtka i jajo, dodać wyrośnięty zaczyn z drożdży,
dodać cukier rozpuszczony w ciepłym mleku i olejek cytrynowy
WYRABIAĆ 15 MINUT (żeby odchodziło od ręki)
Dodać rozpuszczone masło
WYRABIAĆ 15 MINUT (żeby odchodziło od ręki)
Po wyrobieniu ciasto rośnie 1/2 godziny
(można je lekko ugnieść po tym czasie i niech rośnie kolejne 1/2 godziny, ale to nie jest niezbędne)
Przełożyć na blachę wysmarowaną masłem i posypać kruszonką.
Na blaszce ciasto powinno rosnąć 15 minut.
Wstawić do piekarnika 175*C na 35 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz