wtorek, 22 listopada 2011

Pieróg pychota

Składniki

CIASTO:
-250 g mąki
-50g margaryny
-woda
-szczypta soli

FARSZ:
-1 duża cebula  
-1 puszka pomidorów
-30 dkg mielonej wołowiny
- 2 jajka
-garść czarnych oliwek
-sól ,pieprz
-oliwa




Przygotowanie

CIASTO:

Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części, owinąć folią i wstawić do lodówki na 20-30 min.Wyciągnąć, rozwałkować na grubość 0,5-0,8 cm, w kształt koła lub kwadratu, obie części tak samo rozwałkować


FARSZ:

Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulke, dodać połowę puszki pomidorów i mięso, dobrze wysmażyć .  1 jajko zagotować na twardo, posiekać i dodać do mięsa, oliwki też posiekać i dodać do reszty. przyprawić solą ( troszeczke bo oliwki są słone) i pieprzem.

PRZYGOTOWANIE:

Poczekać aż ostygnie farsz, nałożyć go na 1 placek ( tak żeby można było zawinąc brzegi) brzegi  wysmarować zimną  wodą i skleić z drugim plackiem. Sklejone brzegi powinąź do góry i przygnieść  widelcem. nakuć pieroga w 3 miejscach widelcem. Pieroga wysmarować rozrobionym jajkiem ze szczyptą soli. piec ok. 20 min na średnio rozgrzanym piekarniku.

GORĄCO POLECAM TEN PRZEPIS JES NAPRAWDE PYSZNY
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz