Składniki
Na 10 porcji:
Ciasto
750g śliwek
150g masła lub margaryny
150g cukru
500g mąki
2 żółtka
60g drożdży
1\8 l śmietany
aromat migdałowy
cukier waniliowy
Kruszonka
80g mąki
50g masła
50g cukru pudru
50g płatków migdałowych
Tłuszcz do smarowania formy
cukier puder do posypania
Przygotowanie
Śliwki umyć, usunąć pestki.Pokroić w ćwiartki.
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru aż się rozpuszczą.
Masło posiekać z żółtkami i mąką. Dodać śmietanę, cukier, cukier waniliowy,
drożdże i aromat.Zagnieść ciasto.
Ciastem wyłożyć natłuszczoną blachę.Na wierzchu ułożyć śliwki.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 220 oC.
migdały pokroić. Masło na kruszonkę posiekać z mąką, dodać cukier, migdały.
Połączyć. Zetrzeć na gróbej tarce.
20 minut przed końcem pieczenia posypać kruszonką.
Posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz