środa, 30 listopada 2011

Przekladaniec

Składniki

Ciasto:

2 szklanki maki
1 szklanka cukru
7 jajek
3 lyzki kakao

Syrop do nasaczania:

1/2 szklanki wody
2 lyzeczki cukru
1 lyzeczka cukru waniliowego
2 lyzeczki wodki

Masa:

1 i 1/2 szklanki cukru
3 jajka
100 g masla
100 g margaryny
3 lyzki wodki
3 lyzeczki kakao
1 zielona galaretka
3 lyzki soku z wisni lub porzeczek (wybor soku dowolny, glownie chodzi o kolor czerwony)

Dekoracja:

wiorki kokosowe, polewa czekoladowa



Przygotowanie

1. Oddzielic zoltka od bialek. Bialka ubic z cukrem, dodac zoltka i nadal ubijac. Wsypac make i lekko wymieszac. Ciasto podzielic na dwie czesci. Do jednej dodac kakao i delikatnie wymieszac. Osobno piec jasne i ciemne ciasto w 180°C przez 20 minut.

2. Po ostygnieciu poprzekrajac ciasta na pol, tak aby powstaly cztery placki.

3. Masa:  jajka ubic na parze. Utrzec je z tluszczem, dodac wodke. Mase podzielic na trzy czesci. Do pierwszej dajemy kakao, do drugiej stezala galaretke pokrojona w kostke a do trzeciej czerwony sok.

4. Kazdy placek nasaczyc syropem. Ciasto skladamy smarujay kolejne warstwy roznymi kremami i ukladamy na przemian placek ciemny i placek jasny.

5. Na gotowe ciasto poukladac dowolne owoce i ozdobic je bita smietany lub polac polewa i posypac wiorkami kokosowymi


Galaretke proponuje przygotowac duzo wczesniej, aby zdazyla stezec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz