czwartek, 24 listopada 2011

Różowe ptasie mleczko

Składniki

750 g truskawek,
350 g twarogu śmietankowego,
70 g cukru,
1/4 l śmietany kremówki,
1/4 szklanki syropu truskawkowego,
6 łyżek żelatyny,
sok i starta skórka z cytryny.



Przygotowanie

Truskawki umyć, usunąć szypułki. 500 g truskawek zmiksować z twarogiem, cukrem i syropem. Cytrynę umyć i sparzyć. Dodać sok i startą skórkę z cytryny.
Żelatynę rozpuścić na małym ogniu z kilku łyżkach wody. Śmietanę ubić. Rozpuszczoną żelatynę dodać razem ze sztywno ubitą śmietaną do masy twarogowej. Resztę truskawek pokroić w plastry i wrzucić do masy.
Ptasie mleczko przełożyć do wąskiej, prostokątnej foremki i wstawić na około 3 godziny do lodówki, żeby stężało.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz