niedziela, 6 listopada 2011

Sernik z owocami cytrusowymi

Składniki

Mus cytrusowy:
4 czerwone grejpfruty, obrane, pokrojone (zachować sok)
1 pomarańcza obrana, pokorojona (zachować sok)
1,5 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka białego wina
3/4 szklanki cukru

Ser:
2 łyzki żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody
2/3 szklanki sera zmielonego
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
3/4 szklanki cukru
starta skórka i sok z połowy cytryny
2 kubki śmietany kremówki

biszkopt z 3 jajek lub biszkopty na dno tortownicy

Polewa:
2 tabliczki czekolady (gorzka lub mleczna)
1/2 szklanki masła
1/2 szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego

Kandyzowane pomarańcze:
1/4 szklanki miekkiego masła
1/2 szklanki cukru
2 cienko pokrojone pomarańcze



Przygotowanie

Mus cytrynowy:
Zmierzyć ilość zachowanego soku (powinno być ok 2 szklanek). W rondelku w 1 3/4 szklanki soku rozpuścić żelatynę. Odstawić na 1 min. W innym naczyniu wymieszać mąkę ziemniaczaną i resztę soku. Na małym ogniu zagotować wino i cukier. Dodać rozmieszaną mąkę i gotować do zgęstnienia. Dodać cząstki pomarańczy i grejpfrutów. Zdjąć z ognia i połączyć z żelatyną.

Ser:
Rozpuścić żelatynę w wodzie.Podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Utrzeć serek, jogurt i cukier na gładką masę. Dodać starta skórka i sok z połowy cytryny. Ubić śmietanę i delikatnie dodać do masy. Połączyć z żelatyną.

Wyłożyć mus cytrusowy na biszkopt, potem masę serową. Wstawić do lodówki na ok 6 godzin. Polać czekoladą.Ozdobić pomaraćczami.

Kandyzowane pomarańcze:
Roztopić na małym ogniu maslo i cukier.Dodać plasterki pomarańczy i gotować ok 15 min. (az zaczną się karmelizowac)

Polewa:
Rozpuscić czekoladę, masło i mleko podgrzewając na wolnym ogniu.Udekorować wierzch tortu przestudzoną polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz