poniedziałek, 7 listopada 2011

Smakowity Farsz Pieczarkowy do Pierogȯw i Nie Tylko

Składniki

                  



2 kg pieczarek (pokrojonych w plasterki)
4 duze cebule (drobno pokrojonej)
2 lyzki stolowe oleju
4 lyzki stolowe masla
2 kostki bulionu o smaku grzybowym
1/2 szklanki goracej wody (125 ml)
3 duze zabki czosnku
2 male serki topione  
4 lyzki stolowe bulki tartej
1/2 peczka natki pietruszki
Sol i pieprz do smaku




Przygotowanie

                               
> W glebokiej patelni rozgrzac olej z maslem
> Wrzucic cebule i zeszklic na srednim ogniu na jasno zloty kolor
> Polowe zeszklonej cebuli przelozyc do miski a do pozostalej na patelni cebuli wrzucic pieczarki i wymieszac
> W pol szklance goracej wody rozpuscic kostki grzybowe, wlac do pieczarek dodac czosnek, sol i pieprz do smaku.
> Dusic pod przykryciem okolo 30 minut, nastepnie odkryc i dusic do momentu wyparowania wszystkiego plynu
> Zawartosc patelni oraz natke przepuscic przez maszynke do miesa
> Nastepnie pozostala zeszklona cebule wrzucic na pusta patelnie, dodac zmielone pieczarki, serki topione i podgrzewac na srednim ogniu do momentu rozpuszczenia sie serkow. Farsz musi byc goracy.
> Na koncu dodac bulke tarta i wszystko dobrze wymieszac.

Pyyyyycha!!!

Farsz mozna zastosowac do pierogow, uszek, nalesnikow, pasztecikow itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz