poniedziałek, 21 listopada 2011

strucla z wiśniami lub z makiem

Składniki

100g świeżych drożdży
4 jaja
pół litra mleka
1-1,5 kg mąki
kostka (250g) margaryny
szklanka cukru
porcja (16g) cukru waniliowego
wiśnie (w dowolnej postaci: świeże, ze słoika, mrożone) lub 500g masy makowej
aromat rumowy (niekoniecznie)

ewentualnie kolorowe cukierki do dekoracji





Przygotowanie

Drożdże wyrobic w kubeczku z dwiema łyżkami gorącego mleka i łyżeczką cukru, odstawić aż urosną.
Roztopić margarynę z odrobiną mleka.
Mąkę (niecały kilogram) przesiać to dużego garnka, dodać 3 jajka i 1 żółtko (białko odłożyć, będzie potrzebne), cukier, cukier waniliowy, przegotowane mleko, roztopioną margarynę i wyrośnięte drożdże.
Wyrabiać ciasto drewnianą łyżką aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie podsypać ciasto od spodu po bokach i na wierzchu mąką, tak aby odstawało od ręki. Przykryć ściereczką, owinąć w koc i kołdrę. Pozostawic do wyrośnięcia na ok 40min. Z doświadczenia jednak wiem że wyrasta szybciej więc należy sprawdzać wcześniej:)
Gdy już będzie pełen garnek ciasta wyciągnąć je na przesypaną mąką stolnicę. Jeśli jest za rzadkie należy dodać jeszcze troche mąki.
Nastawić piekarnik na 180*C i włożyć na kilka minut prostokątną blachę. Gdy się trochę nagrzeje wyciągnąć i posmarować margaryną.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozłożyć na długość i mniej więcej szerokość blachy, wysypać wiśnie (gdy używamy mrożonych to rozmrożone). Jeśli robimy makowca, masę makową nałożyć po całej długości i szerokości ciasta. Zawinąć, sklejając brzegi pozostawionym białkiem. Położyć strucle na blasze. Można posypać cukierkami do dekoracji ciast.
Gdy piekarnik sie nagrzeje wstawić i piec ok 50min.

Polecam włożyć do piekarnika podczas pieczenia miseczke (odporną na temperaturę) z wodą. Dzięki temu ciasto nie będzie suche.

Wiśnie można oczywiście zastąpić innymi owocami, np jagodami, malinami lub truskawkami...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz