sobota, 12 listopada 2011

Zapiekanka wędlinowo-ryzowa z serem

Składniki

Składniki:

- 30 dag ryżu ( bardzo dobrze jezeli nie jest to ryz paraboliczny )

- 30 dag szynki lub kiełbasy ( osobiście wole z kiełbasą )

- 1/8 l rosołku może być też wywar tylko z warzyw

- 2 dag tłuszczu ( margaryna lub masełko )

- 1/2 kostki rosołowej ( ja uzywam Knora wołowo drobiowego ale to tez dowolne )

- 1/8-1/4 l śmietana ( najlepiej gęsta - świetna jest rama ta w kubeczku niskim )

- 1 żółtko

- sól, pieprz

- 10 dag żółtego ser ( dowolnego moze być starty )

- przyprawy takie jakie sie lubi



Przygotowanie

Wykonanie:

1. Ryż
ugotować na sypko, nastepnie rozpuścić koske rosołową w wywarze.

2. Wędline skroić i zmieszać z ryżem potem dodać wywar tak aby cała masa nie była za mokra.

3. Solimy i przyprawiamy.

4. Nastepnie przekładamy do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem.

5. Wykończenie zapiekanki to polanie jej śmietaną rozmieszaną z żółtkiem i startym serem (1/4 sera).

6. Resztą sera należy posypać zapiekanke. Taką mieszanke należy wstawić do nagrzanego piekarnika na 15—20 minut. Sprawdzać czy serek sie nie przypala - jezeli tak nakryć zapiekanke.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz