wtorek, 29 listopada 2011

Zupa pomidorowa z mlekiem

Składniki

duża cebula
50 dag pomidorów (mogą byc z puszki)
kostka bulionowa
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1,5 szklanki wody
2 szklanki mleka
jajko
3 łyżeczki mąki
sól
cukier do smaku



Przygotowanie

Obrac cebulęi pokroic ją w drobną kostkę.
W rondlu rozgrzac masło i oliwę.
Zeszklic cebulę (nie rumienic).
Obrac pomidory i pokroic w kostkę.
Dodac do cebuli, dusic 5 minut.
Dodac wodę i wrzucic kostkębulionową.
Gotowac 20 minut.
Utrzec jajko z mąką i odrobiną soli na gładką masę.
Odstawic na 10 minut.
Do zupy dolac mleko.
Zagotowac.
Wlac powoli ciasto do gotującej się zupy.
Przykryc i gotowac na malutkim ogniu 10 minut.
Doprawic do smaku.


WAŻNE
Proporcja na lane kluseczki to jedno jajko i trzy łyżeczki mąki.
W zależności od wielkości byc mniej lub bardziej czubate.
Ciasto na lane kluseczki musi "odpoczywac" przez 10 minut.
Jesli chcesz, aby kluseczki były drobne, zrób ciasto nieco rzadsze.
Jesli lubisz kluseczki grubsze- ciasto powinno byc bardziej gęste.

RADA
Gdyby pomidory były bardzo słodkie i gotowa zupa okazałaby się zbyt mdła, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany.
Pomidory przed obraniem zanurz na kilka minut we wrzątku, po czym przelej zimną wodą.

JAK PODAWAC
Zupę posyp- jeśli lubisz- posiekaną natką pietruszki lub świeżą bazylią.
Możesz też wrzucic do pomidorówki rozgnieciony ząbek czosnku.
Podawaj gorącą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz