sobota, 5 listopada 2011

zupa ziemniaczana z mięsem

Składniki

1 1/2 l wody30 dag wieprzowiny bez kości15 dag wiejskiej kiełbasy8-10 kartoflisól pieprz2 łyżeczki czosnku granulowanegolistek laurowy2 ziarenka ziela angielskiegokilka ziarenek pieprzu1 kostka bulionowa3 dkg koncentratu pomidorowego2 dkg mąki2 dkg smalcu natka pietruszki



Przygotowanie

mięso umyć , pokroić w kostkę , podsmażyć na smalcucebulę obrać i pokroić w kostkę kiełbasę pokroić w kostkęcebulę  i kiełbasę dodać do mięsa i lekko podsmażyćprzygotować bulion , w 1 1/2 l wody rozpuścić kostkę bulionową , dodać mięso , cebulę i kiełbasę , zagotowaćdodać do bulionu ziele angielskie , pieprz , listek laurowy i czosnek, ugotować ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę , dodać  do wywaru, gotować do miękkoścismalec rozgrzać na patelni , wymieszać z mąką , zasmażyć i połączyć z zupą dodać do zupy koncentrat pomidorowy , chwilę podgotować, dodać pokrojoną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzemSmacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz