wtorek, 10 kwietnia 2012

Dobrej gospodyni oliwa czosnkowo - ziołowa

Składniki

ok. 15 ząbków czosnku
ok. 2 gałązki rozmarynu
ok. 4 listki bazylii
ok. 0,7 l (można dać więcej lub mniej) dobrej oliwy z oliwek, lub oleju

Zastosowanie:


Idealny dodatek do sałatek, surówek czy sosów.
zalewa do marynat
do smarowania mięsa przeznaczonego do grillowania czy pieczenia




Przygotowanie

Posiekany czosnek i zioła zalewamy oliwą. Przelewamy do butelki (słoja) i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 tygodnie.

UWAGA! Olej/ oliwę ze świeżymi ziołami przeznaczony do dłuższego  przechowywania musimy odcedzić po ok 3-4 tygodniach (ponieważ zioła mogą zacząć się psuć).

JEŻELI! zastępujemy zioła świeże, ziołami suszonymi wówczas dodajemy ich mniej. Zioła suszone mają intensywniejszy zapach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz