Składniki
ok. 15 ząbków czosnku
ok. 2 gałązki rozmarynu
ok. 4 listki bazylii
ok. 0,7 l (można dać więcej lub mniej) dobrej oliwy z oliwek, lub oleju
Zastosowanie:
Idealny dodatek do sałatek, surówek czy sosów.
zalewa do marynat
do smarowania mięsa przeznaczonego do grillowania czy pieczenia
Przygotowanie
Posiekany czosnek i zioła zalewamy oliwą. Przelewamy do butelki (słoja) i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 tygodnie.
UWAGA! Olej/ oliwę ze świeżymi ziołami przeznaczony do dłuższego przechowywania musimy odcedzić po ok 3-4 tygodniach (ponieważ zioła mogą zacząć się psuć).
JEŻELI! zastępujemy zioła świeże, ziołami suszonymi wówczas dodajemy ich mniej. Zioła suszone mają intensywniejszy zapach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz