wtorek, 17 kwietnia 2012

Domowy ketchup

Składniki

2 kg pomidorów
0,5 kg jabłek
0,5 kg jarzyn (przewaga marchwi, pietruszka, seler, por - tego malutki kawałek, bo specyficzny zapach i smak
0,25 kg cebuli
0,25 kg czerwonej papryki
0,25 kg cukru - ja zawsze daję dużo mnie, ale to już moje osobiste upodobanie do niewielkich ilości słodkości w przetworach wytrawnych
0,5 szkl. octu 10%
1 dag pieprzu (to pół torebki) - tu należy uważać i sypać umiarkowanie wg własnych upodobań
2 liście laurowe
3 goździki
2 łyżki soli
3 łyżki musztardy



Przygotowanie

Pomidory sparzyć, obrać (nie jest to konieczne, ale w trakcie gotowania skórki zwijają się w kłujące w przełyk wałeczki). Paprykę oczyścić, pokroić w kawałki, jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, warzywa oczyścić pokroić w kawałki. Ugotować wszystko - do miękkości najtwardszych warzyw. Wszystkie składniki zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, lub przetrzeć przez sito. Dodać pozostałe składniki, gotować na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Zajmuje to troche czasu - należy liczyć w godzianch - wszystko zależy od wodnistości pomidorów.

Gorące nakładać do słoików. Zakręcić. Ustawić do góry nogami. po wystygnięciu sprawdzić czy wszystkie słoiki się zapasteryzowały (przy niektórych nakrętkach takie ustawienie nie wystarcza) i ewentualnie zapasteryzować w garnku z wodą  (20 minut gotowania) lub w piekarniku (30 minut w temp. 100 stopni)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz