niedziela, 8 kwietnia 2012

Gulasz z wieprzowiny w piwie

Składniki

500 g wieprzowiny
2 łyżki smalcu
50 g suszonych śliwek
4 pomidory (mogą być mrożone)
3 łodygi selera naciowego
0,33 l jasnego piwa
ziele angielskie
1 listek laurowy
natka
sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Śliwki umyć i namoczyć w letniej wodzie. Pomidory sparzyć i obrać, selery umyć, pokroić na kawałki. Mięso pokroić w grubą kostkę i przyrumienić na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do rondla razem z tłuszczem. Po 10 minutach dodać śliwki, pomidory i przyprawy, zalać piwem, osolić. dusić jeszcze 35 minut. Posypać natką. Podawać z ryżem na sypko, wymieszanym z zielonym groszkiem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz