piątek, 20 kwietnia 2012

Keksik makowy na białkach

Składniki


ok.1,5 szklankek białek1 szklanka cukru1,5 szklanka maki1,5 szklana maku1 kostka masła lub margaryny3 łyżeczki proszku do pieczenia10-20 dkg bakaliikandyzowane owocedowolny aromat,ale do maku mi pasuje maigdałowy




Przygotowanie

Połączyć cukier,makę,mak ,stopionw wcześniej masło i dokładnie połaczyć.Dodać bakalie,aromat i czynność powtórzyć.Białka ubić na sztywna piane i ostroznie wymieszać z masą makową.
Ja mieszam łyzką do momentu gdy na masie jest jeszcze ślad białek.Wlać ciasto do 2 podłuznych foremek keksowych i delikatnie wyrównać powierzchnię.
Piec ok 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu polać lukrem i posypac siekanymi bakaliami lub po prostu kandyzowaną skórką owocową.



 Ja robię zawszw ten keksik po pieczeniu paczków,bo niewiedomo co robić z taką ilościa białek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz