wtorek, 10 kwietnia 2012

krajanka malinowo - kawowa

Składniki

4 jaja,
15 dag cukru,
3 cukry waniliowe,
13 dag mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki mielonych migdałów,
10 dag wiórków czekoladowych,
25 dag malin,
7 łyżeczek żelatyny,
1 l śmietanki,
4 łyżki kawy cappuccino.



Przygotowanie

Jaja utrzeć z cukrami (w tym tylko 1 cukier waniliowy), dodać mąkę z proszkiem, migdały i wiórki. Wymieszać. Wyłożyć na natłuszczoną blachę i piec w 180oC ok.30 minut. Przestudzić i przekroić w poprzek na 2 części.
Żelatynę namoczyć, potem rozpuścić rozgrzewając. Kawę rozpuścić w 6 łyżkach wrzątku. Śmietankę ubić z 2 cukrami waniliowymi, dodać rozpuszczoną kawę i żelatynę. Wymieszać dobrze. Dorzucić połowę mailn.
Na ciasto wyłożyć połowę kremu, przykryc drugim ciastem i wylać resztę kremu. Udekorować malinami.
Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Smacznego

Przepis pochodzi z wycinka jakiejś starej gazetki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz