czwartek, 26 kwietnia 2012

Kurczak Pieczony z 40-toma Ząbkami Czosnku

Składniki

                



1 kurczak podzielony na 8 częsści
40  ząbków czosnku (okolo 4 duże główki)
Sól i pieprz do smaku
1/2 szklanki soku jabłkowego (z kartonika)
3 duże płaskie łyżki oleju

Szklanka = 250 ml





Przygotowanie

Na patelni rozgrzać olej na dużym ogniu. Części kurczaka obsypać solą i pieprzem.
Smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Ząbki czosnku obrać ze skórki i ułożyc na dnie żaroodpornego naczynia. Na czosnku ułożyć obsmażone kawałki kurczaka i wlać sok jabłkowy. Naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową i piec w temperaturze 190st C 1 godzinę. Po godzinie zdjąć folię, podwyższyć temperaturę do 200st C i piec okolo 10 minut do momentu zbrązowienia kurczaka.
Podawać razem z upieczonym czosnkiem i ulubionymi dodatkami
Kurczak jest wyśmienity!!! Pieczony czosnek nadaje potrawie słodkości i aromatycznego smaku. Po upieczeniu absolutnie nie czuć ostrości i zapachu czosnku. 
BARDZO GORĄCO POLECAM !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz