niedziela, 8 kwietnia 2012

Letnia zapiekanka

Składniki

Składniki:
- kalafior
- 2 pomidory
- 2 laski kiełbasy /np.podwawelska/
- 1 cebula
- plastry sera żółtego
- sól
- pieprz



Przygotowanie

Wykonanie:
 Kalafior dzielimy na większe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie nie dłużej jak 8 minut /musi być twardawy/. Na patelni smażymy pokrojoną kiełbasę w kosteczki na koniec dodajemy cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory kroimy w ósemki. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kalafior, pomiędzy różyczki kiełbasę z cebulą na to pomidory. Nie przykrywamy naczynia. Zapiekamy w piekarniku ok. 15 minut. Wyjmujemy naczynie wszystko pokrywamy serem w plastrach. Zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera lub jak kto lubi, aż zbrązowieje. Zapiekanka jest na czasie i najlepiej smakuje z młodym kalafiorkiem. Ta ilość jest na 2 osoby. Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz