piątek, 27 kwietnia 2012

Mocne ciasto

Składniki

Biszkopt:
4 jajka,
szklanka cukru,
1,5 szklanki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
8 łyżek oleju,
8 łyżek wody.

Masa:
2 szklanki śmietany 36%,
2 opakowania "Śnieżki",
tabliczka białej czekolady,
3/4 szklanki wódki,
opakowanie płatków migdałowych,
20 dag biszkoptów,
20 dag kokosanek,
puszka brzoskwiń lub ananasów.

Płatki migdałowe i wiórki kokosowe do dekoracji.



Przygotowanie

 Białka utrzeć z cukrem i, ucierając , stopniowo dodawać żółtka. Do dobrze utartej masy jajecznej dodawać na przemian mąkę z proszkiem i wodę oraz olej. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do formy. Piec 20-30 min. w temp.180ºC.

 Biszkopty rozdrobnić, zalać wódką i odstawić do całkowitego wchłonięcia alkoholu. Czekoladę roztopić w 5 łyżkach śmietany i ostudzić. Pozostałą śmietanę ubić ze "Śnieżką", a następnie dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać.
 Do nasączonych biszkoptów dodać drobno pokrojone "kokosanki", osączone i pokrojone w kostkę owoce oraz płatki migdałowe i wymieszać. Na koniec połączyć z ubitą śmietaną i delikatnie wymieszać.

Na wystudzone ciasto wyłożyć całą masę, wyrównać powierzchnię i całość grubo posypać wiórkami  i płatkami migdałowymi.


  Płatki migdałowe można uprażyć na suchej patelni, lekko przestudzić i posypać ciasto.

Blaszka 25x40 cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz