poniedziałek, 2 kwietnia 2012

murzynek z czarnego lądu

Składniki


10 dag gorzkiej czekolady
15 dag orzechów włoskich
łyżeczka startej skórki cytrynowej
łyżeczka przyprawy do pierników
6 jajek
1/3 szklanki cukru
łyżka kakao
1/3 kostki masła
szczypta soli
tłuszcz i bułka tarta do formy(to  ma być taka blaszka
do gotowania ciast).




Przygotowanie

Czekolade zetrzeć na tarce,wymieszać z orzechami,skórką z cytryny i
przyprawą do pierników.Zółtka oddzielić od białek,utrzeć z miękkim masłem,
2 łyżkami cukru,solą i kakao.
Białka ubić na sztywną piane.W trakcie ubijania wsypywać stopniowo
pozostały cukier.
Piane oraz czekolade z dodatkami dodać do masy żółtkowej,delikatnie wymieszać.
Zamykaną,metalową forme do gotowania ciast natłuścić i obsypać tartą bułką.
Wlać ciasto,forme szczelnie zamknąć.
W dużum garnku zagotować wode.Włożyć forme z ciastem tak,by była zanurzona w wodzie do 2/3 wysokości.Garnek przykryć,gotować na małym ogniu około
półtorej godziny.
Forme wyjąć z wody,odstawić na 10 minut.
Ciasto ostrożnie wyłożyć na talerz.Pokrojone na porcje podawać z bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz