czwartek, 12 kwietnia 2012

Łopatka faszerowana po myśliwsku

Składniki

ok. 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości

15 dag tatara

małe jajko
4-5 dużych pieczarek


Marynata:
po małej łyżeczce: rozmarynu, tymianku, bazylii, słodkiej papryki
3-4 goździki

3-4 owoce jałowca
liść laurowy
sól

6 ziaren pieprzu czarnego
kieliszek wódki

3 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju


Rękaw do pieczenia
200-250 ml wywaru



Przygotowanie

Czosnek kroimy w plasterki, goździki, jałowiec, pieprz tłuczemy w moździerzu. Łączymy wszystkie składniki marynaty. Nacieramy nią mięso i odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.

Przygotowujemy farsz:
Pieczarki ścieramy na tarce, podsmażamy do odparowania wody. Mieszamy z tatarem i jajkiem, przyprawiamy do smaku.
Mięso oczyszczamy z marynaty, rozsmarowujemy na nim farsz, zwijamy w roladę. Obwiązujemy bawełnianym szpagatem, formując roladę.
Wkładamy do rękawa (w rękawie należy zrobić 4-5 dziurek igłą, aby para mogła się wydostawać), podlewamy szklanką wywaru i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C.
Pieczemy 1,5 godz. Na 10 min przed końcem pieczenie rozcinamy rękaw, aby mięso się zrumieniło.
Ciepłe zawijamy w folię aluminiową, obciążamy deseczką i czekamy aż wystygnie.






















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz