Składniki
ok. 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
15 dag tatara
małe jajko
4-5 dużych pieczarek
Marynata:
po małej łyżeczce: rozmarynu, tymianku, bazylii, słodkiej papryki
3-4 goździki
3-4 owoce jałowca
liść laurowy
sól
6 ziaren pieprzu czarnego
kieliszek wódki
3 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju
Rękaw do pieczenia
200-250 ml wywaru
Przygotowanie
Czosnek kroimy w plasterki, goździki, jałowiec, pieprz tłuczemy w moździerzu. Łączymy wszystkie składniki marynaty. Nacieramy nią mięso i odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
Przygotowujemy farsz:
Pieczarki ścieramy na tarce, podsmażamy do odparowania wody. Mieszamy z tatarem i jajkiem, przyprawiamy do smaku.
Mięso oczyszczamy z marynaty, rozsmarowujemy na nim farsz, zwijamy w roladę. Obwiązujemy bawełnianym szpagatem, formując roladę.
Wkładamy do rękawa (w rękawie należy zrobić 4-5 dziurek igłą, aby para mogła się wydostawać), podlewamy szklanką wywaru i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C.
Pieczemy 1,5 godz. Na 10 min przed końcem pieczenie rozcinamy rękaw, aby mięso się zrumieniło.
Ciepłe zawijamy w folię aluminiową, obciążamy deseczką i czekamy aż wystygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz