wtorek, 17 kwietnia 2012

Pączkipodłużne z konfiturą z wiśni

Składniki


1 kg mąki
3 żółtka2 całe jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki tłuszczu5 dkg drożdży2 szklanki mleka,sól4 łyżki wiśniówkiaromat waniliowykonfitura wiśniowatłuszcz do głębokiego smażenia olej i smalec pół na półlukier




Przygotowanie

Przygotowanie:
  Mleko podgrzać.Z drożdzy ,1/2 szklanki mleka i 1 łyzki mąki zrobic zaczyn .Jajka ubic z cukrem na parze.Gdy rozczyn podrośnia połaczyć z mąką ,jajkami,szczyptą soli ,reszta mleka .Wyrobić ciasto  i dodać stopiony tłuszcz ,aromat i wiśniówkę.Wyrobić ciasto aż zacznie odstawać  od ręki.Pozostawić do wyrośnięcia.Po ok.2 godzinach formować podłużne pączki i nadziewać je konfiturą z wiśni.Układać do wyrosnięcia na lnianej ścireczce posypanej mąką.Smażyć  w głębokim tłuszczu a następnie osuszyć z tłuszczu na bibule .Polukrować  lukrem z cukru pudru z dodatkiem cukru waniliowego i odrobiną mleka.

         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz