wtorek, 3 kwietnia 2012

Paszteciki pieczone z kapusta i pieczarkami

Składniki

 Skladniki na ciasto:

- 1/2kg maki pszennej
 - 150 g masła
 - 2 zołtka
 - 3-4 łyzki kwaśnej śmietany
 - sol do smaku
 - jajko do posmarowania

  Farsz:

 -700 g pieczarek
 -kilka suszonych grzybów
 -1/2kg kapusty kiszonej
 -2 cebule
 -2-3 ząbki czosnku
 -1jajko
 -2-3 łyżki bułki tartej
 -pieprz ,sol,można dodać natkę i koperek
(Na podany farsz,robie 2xpodwojna porcje ciasta.Czasami również dodaje do polowy farszu gotowane udko kurczaka z rosołu i trochę podsmażonego wędzonego boczku - wszystko zmielone )



Przygotowanie


                   
Ciasto:

Make wymieszac z sola,nozem posiekac z maslem. Dodac reszte skladnikow,zagniec ciasto-powinno byc gladkie. Ciasto walkujemy , podsypujac maka. 
Rozwalkowane ciasto(grubosci okolo 0.5cm) kroimy na "prostokaty" po ukosie (szerokosci okolo 12 cm) 
Nakladamy farsz lyzka i zwijamy w rulon, sklejamy brzegi ,nastepnie kroimy nasza "rolade"na 2- 3 cm paszteciki. Paszteciki ukladamy na blaszce wylozonej folia aluminowa(smarujemy folie olejem) i smarujemy kazdy pasztecik rozbeltanym  jajkiem. 
Pieczemy na zloty kolor w temperaturze okolo 180 stopni

Farsz:

Grzyby (uprzednio namoczone) ugotowac.Pieczarki,cebule pokroici ,podsmazyc na oliwie dodac czosnek przecisniety przez praske i chwile jeszcze smazyc do odparowania .Kapuste posolic ugotowac do miekkosci,odsaczyc.Po wystudzeniu wszystko zemlec.Farsz doprawic do smaku dodac jajko i bulke tarta.

Smacznego ... polecam ...sa pyszne ,przepis mojej mamy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz