poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Piersi z kurczaka nadziewane bazylią

Składniki

4 piersi z kurczaka ze skórą,
2 szalotki,
1 ząbek czosnku,
5 łyżek posiekanej bazylii,
3 łyżki sera ricotta,
2 łyżki oliwy z oliwek,
20 dag kurek (ze słoika),
150 ml śmietany,
1 łyżka soku z cytryny,
listki bazylii do dekoracji,
sól i pieprz.




Przygotowanie

Piersi umyć i osuszyć. Szalotki i czosnek obrać i posiekać. Bazylię wymieszać z połową porcji szalotki, czosnkiem i serem. Farsz ostrożnie umieścić między skórką a mięsem, spiąć wykałaczkami i posypać solą i pieprzem. Smażyć na oliwie po 4 minuty z każdej strony. Przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu zeszklić resztę szalotki. Dodać osączone z zalewy kurki. Smażyć jeszcze przez 2 min. Dodać śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem polać mięso. Udekorować listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz