poniedziałek, 16 kwietnia 2012

roladki z bakaliami na owocach

Składniki

2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka wody
100 g orzechów włoskich
100 g suszonych śliwek
100 g rodzynek
2 banany
2 gruszki
2 kiwi
1 łyżeczka miodu
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
sól, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa



 





Przygotowanie

owoce obrać, pokroić w plastry rozłożyć na talerzach, skropić sokiem z limonki, posypać cynamonem, z mąki, wody i soli zagnieść ciasto (jeżeli ciasto klei się do ręki, dodać więcej mąki), rozwałkować je na prostokąt, rodzynki i śliwki pokroić, zalać wrzącą wodą na kilka minut, orzechy pokruszyć, na patelni podprażyć orzechy, dodać namoczone owoce, chwilę smażyć, dodać 4 łyżki wody z moczenia owoców, miód, cukier, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, wymieszać, masę wystudzić, wyłożyć na ciasto, ciasto zwinąć w roladę i pokroić w kawałki około 1 cm, smażyć je na patelni z dość dużą zawartością oleju, podawać na owocach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz