poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Salsa do makaronu

Składniki

1 puszka krojonych pomidorów
2 cebule
1/2 koncentratu pomidorowego (średni słoiczek)
1/2 łyżeczki Vegety (może być też inna przyprawa)
1/2 łyżeczki szałwi
1/2 łyżeczki cząbru
szczypta bazylii
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie można dodać: puszkę fasolki czerwonej lub mięsomielone i podsmażone



Przygotowanie

Cebulę pokroić i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i vegetę. Podlać odrobiną wody. Dusić ok. 15-20 minut. 5 minut przed końcem dodać cząber, szałwię, bazylię i zmiażdżone ząbki czosnku oraz doprawić solą i pieprzem.
Wspaniała do makaronu.
Dla mięsożerców można zrobić wersję z podsmażonym mięsem mielonym (ok. 25 dkg) - najlepsza jest wołowina ekstra.
Bardzo smaczna jest również wersja z fasolką czerwoną z puszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz