wtorek, 3 kwietnia 2012

Strogonow wg M&Ł

Składniki


0,5 kg chudego mięsa z szynki
6 pieczarek
3 ogórki konserwowe
1 czerwona papryka
1 mała cebula
śmietana 18% (200ml)
1 łyżeczka musztardy
4 łyzeczki koncentrat pomidorowy
kostka rosołowa
przyprawy: sol, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra, liść laurowy
olej
ser żółty





Przygotowanie

mieso kroimy na cienki paseczki i posypujemy solą i pieprzem na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso i smażymy do zrumienienia pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paseczki, ogórki w cienkie plasterki, cebulę w piórka przekładamy mięso do rondelka i zalewamy gorącą woda, dodajemy pieczarki, paprykę i cebulę oraz liść laurowy i kostkę rosolową przykrywamy i dusimy ok. 20 min następnie dodajemy łyżeczkę musztardy i 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego. dusimy jeszcze 10 min dodajemy ogórki i śmietanę uwazając by się nie zważyła przyprawiamy do smaku podanymi przyprawami (ja lubię kiedy jest troszkę ostrzejsze, wiec dodaję więcej papryki ostrej) ser żólty trzemy na tarce o grubych oczkach, lub kroimy w małe słupki nalewamy sosu do miseczki i posypujemy żółtym serem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz