wtorek, 31 stycznia 2012

Sałatka z fetą

Składniki

1 opakowanie sera typu Feta, 1 puszka ananasa, 1 puszka groszku zielonego, 1 puszka kukurydzy,4-5 ogórków kiszonych, majonez,jogurt naturalny,pieprz



Przygotowanie

Pokroić ser feta i ogórki w kosteczkę,. Na sicie osączyć groszek i kukurydzę. Z ananasa odlać sok i pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez wymieszany z odrobiną jogurtu. Doprawić pieprzem. Nie solić – ser feta nadaje sałatce wystarczająco słony smak.


niedziela, 29 stycznia 2012

Sałatka z selerem warstwowa

Składniki

1 słoik selera konserwowego


1 puszka kukurydzy


2 duż jabłka


25 dag szynki drobiowej


1 puszka ananasa


4 ugotowane na twardo jajka


majonez dekoracyjny Winiary duży słoik


por duży


40 dag serażółtego


 





Przygotowanie

Składniki układamy w przeźroczystej misce warstwami:

-seler osączyć i przelać zimną wodą

-kukurydzę osączyć

-jabłka potrzeć na tarce o dużych oczkach

-szynkę pokroić w kostkę

-ananas osączyć i pokroić w kostkę

-jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach

-majonez

-por pokroić w drobną kostkę

-ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach

 

Sałatkę zostawić w lodówce ok.12 godz.

 

 

Kruche z budyniem i owocami

Składniki

ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g masła
150 g cukru
cukier waniliowy 8g
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
3 łyżki śmietany
szczypta soli

masa z owocami:
opakowanie budyniu śmietankowego na 0,5 l mleka
250 ml mleka
4 czubate łyżki cukru
2 białka
2 średnie jabłka
2 nieduże gruszki
4 średnie kiwi





Przygotowanie

Mąkę wymieszaną z cukrami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli posiekać z zimnym tłuszczem. Dodać żółtka, śmietanę i jak najszybciej zagnieść kruche ciasto.
Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki.

W tym czasie przygoptować owocową masę.
Ugotować budyń bez cukru w 250 ml mleka. Schłodzić.
Ubić na sztywno pianę z 2 białek. Pod koniec ubijania dosypać cukier i dalej miksować aż piana stanie się lśniąca. Dodawać po łyżce wystudzony budyń aż do uzyskania kremowej puszystej masy.
Owoce obrać i pokroić na nieduże cząstki.

Wykorzystując 3/4 ilości schłodzonego ciasta wylepić średniej wielkości tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Podpiec spód przez 15 minut w nagrzanym piekarniku.

Równomiernie rozłożyć owoce, rozsmarować masę białkowo-budyniową. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Można też, aby wypiek uzyskał świąteczny wygląd wycinać dowolnego kształtu ciasteczka i układać je na bydyniu. Piec ok. 40 min do zrumienienia w 180 stopniach.

Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub schłodzone.

Do masy można wykorzystywać różne owoce sezonowe, w zależności od upodobań. Świetnie też smakują jabłka z bananem i kiwi, które przełamuje mocno słodki smak banana.

Inna równie smaczna wersja tego ciasta to bardziej kruchy, twardszy spód oraz masa przygotowana wyłącznie z budyniu ugotowanego w 3/4 ilości mleka, bez ubitych białek.

przepis przeredagowano 10.01.2008

Gulasz z Wołowiny Ali

Składniki

1 kg miesa wolowego na gulasz
2 lyzki oleju do smazenia miesa
1 czubata lyzka maki
2 duze marchewki pokrojone w drobna  kostke
2 laski selera naciowego drobno pokrojonego
2 cebule pokrojone w srednia kostke
1 por drobno pokrojony
1 duzy ziemniak obrany i drobniutko pokrojony (mozna zetrzec na tarce o duzych otworach)
Wegeta
Pieprz do smaku
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela amgielskiego
1 lyzka suszonego lubczyku (maggi)
1 lyzka suszonego majeranku
1 torebka przyprawy do gulaszu
2 lyzki smietany
 




Przygotowanie

              
> Mieso pokroic w srednia kostke, wlozyc do torebki foliowej, wsypac make, zawiazac torebke i dobrze potrzasnac tak aby kawalki miesa oblepily sie maka.
> Na patelni rozgrzac olej, wrzucic mieso i zrumienic
> Zrumienione mieso przelozyc do garnka, dodac tyle wody aby siegala 3cm ponad mieso.
> Dodac wegete, cebule, przyprawe do gulaszu, ziemniak (ktory musi sie calkiem rozgotowac co powoduje zageszczenie gulaszu, ja nie dodaje maki), pieprz i pozostale przyprawy
> Mieso pogotowac 30 minut
> Nastepnie wrzucic warzywa i gotowac na malym ogniu bez przykrycia do miekkosci miesa (okolo 2 godzin) mieszajac gulasz od czasu do czasu poniewaz gestnieje w miare gotowania
> Na koncu dodac smietane i jeszcze chwilke pogotowac. Im dluzej gulasz sie gotuje tym jest lepszy.
Podawac z ryzem, ziemniakami, makaronem, kopytkami, kluskami slaskimi lub kasza gryczana. Zalezy co kto lubi.
PYYYYYCHA!!!  Rodzinka bardzo chwalila. To jest moj wlasny przepis.
Zycze Smacznego

Zapiekany ryż z truskawkami!

Składniki



2 paczki ryżu

4 jabłka


2 garście truskawek


serek homogenizowany waniliowy 150g


6 łyżek cukru


cukier waniliowy


szczypta cynamonu   





Przygotowanie

 

Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda i starkować na dużych oczkach. Dodać cukier, ugotowany ryż, serek i dobrze wymieszać. 
    
Truskawki obrać z szypułek, pokroić w plasterki, zasypać 4 czubatymi łyżeczkami cukru oraz cukrem waniliowym. Pozostawić na pół godziny, aby owoce puściły sok. 
    
Masę ryżowo-jabłkową podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć dno naczynia, wysypać na nią truskawki, polać powstałym sokiem, i następnie wyłożyć na wierzch pozostały ryż. 
    
Całość opruszyć cynamonem, włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 st, piec nie dłużej niż 20 min.,z termoobiegiem. Moja propozycja: podawać na gorąco z bitą śmietaną,

Przepis dostałam kiedyś od koleżanki,jest pyszny!!!
smacznego

sobota, 28 stycznia 2012

Piętrowe koreczki

Składniki

-400g mozzarelli
-250 g rokpolu
-150 g twarogu
-3 włoskie orzechy
-2 łyżki oleju
-listki bazylii
-sos sojowy



Przygotowanie

Rokpol i mozzarellę pokroić w plastry, a następnie małym kieliszkiem wyciąć kółka- 8 z rokpolu i dwa razy więcej (czyli 16) z mozzarelli.
Orzechy posiekać.Wymieszać z twarogiem i rokpolem, który został nam po wycinaniu kółeczek. Doprawić sosem sojowym i dodać olej, tak by pasta miała konsystencję kremu. Część kremu nałożyć na kółka z rokpolu, przykryć kółkiem z mozzarelli. Później znów nałożyć krem, a wierzch przykryć pozostałymi kółkami z mozzarelli. Udekorować listkami bazylii.

piątek, 27 stycznia 2012

Sałatka warzywna pożywna

Składniki

-4 ziemniaki
-2 marchewki
-1 mały seler
-1 cebula
-3 kiszone ogórki
-1/2 puszki groszku konserwowego
-1/2 puszki kukurydzy
-1 pietruszka
-1 jabłko
-2 jajka
-1/2 małego słoika majonezu
-sól,pieprz

DUŻA PORCJA



Przygotowanie

1.Ziemniaki ugotowac w mundurkach, przestudzic, obrac, pokroic w drobną kostkę. Jajka ugotowac na twardo, obrac. Cebulę obrac i pokroic w drobną kostkę
2.Wszystkie warzywa umyc, obrac, ugotowac na miękko, odcedzic, ostudzic. Groszek i kukurydze z puszki odsączyc.
3.Jabłko i ogórki obrac ze skórki, razem z ugotowanymi warzywami pokroic w kostkę.
4.Całośc wymieszac, dodac majonez, sól, pieprz.

Terina Wegetarianska

Składniki

Sładniki do teriny:
1 kg Sera feta
1,5 l Śmietany kremówki
Koncentrat pomidorowy
 Bakłazany
Makaron do szprycowania
sol,
pieprz
oliwa z oliwek
Żelatyna w listkach 25 szt forma jak na pasztet 1 kiść żelatyny to 6 g żelatyny sypkiej

Sos do Teriny:
Ocet balsamiczny,
oliwa z oliwek,
sos sojowy,
sól ,
pieprz,
oregano



Przygotowanie

Ubijamy 1 litr śmietany z dodatkiem rozpuszczonej żelatyny. Ser podgrzewamy z 0,5 l śmietany, i go potem miksujemy aby niebyło grutek. Połowe ubitej śmietany mieszamy z serem i dodajemy sól i pieprz do smaku - mieszamy w szystko a drugą połowe z koncetratem pomidorowym- mieszamy wszystko Bakłażany kroimy na cienko z gług i je kropimy oliwą i dajemy do pieca rozgrzanego 180 c ma chwile aby zmiękł. Potem układamy plastry bakłażana do okoła formy. Na sam spód dajemy Ser feta zmieszany z śmietaną i żelatyną potem układamy w wcześniej ugotowany makaron (musi być pól twardy) naszprycowany pastą pomidorowa (koncetrat pomidorowy z śmietaną). I przykładamy jenastępnie warstwą sera feta ze śmietaną i zamykamy chowając wystające plastry bakłażany do środka i dajemy do zchłodzenia. Powiny wyjść 2 formy teriny z tego. Sos do teriny Ocet balsamiczny,oliwa z oliwek, sos sojowy, sól , pieprz i oregana- wszystko mieszmy ze sobą. Życze smacznego

Delikatna pomidorowa

Składniki


6 skrzydełek
mały sloiczek koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, wegeta
2 duże marchewki
kostka rosołowa
ok. 3/4 szkl. śmietany 18% do zup i sosów
2 l wody




Przygotowanie

Skrzydelka umyć, zalac wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać kostkę rosołową i marchewkę startą na tarce. Gotować aż marchewka i mięso bedą miekkie. Dodać koncentrat. Dodać śmietanę wymieszaną z zupą. [im bardziej delikatna ma być zupa, tym więcej dać śmietany] Doprawić.
Smacznego!

Ryba w sosie słonecznikowym

Składniki

ok. 1,5 kg dowolnej ryby

sos:
proporcjonalnie 3/4 majonezu i 1/4 śmietany,
sok z połowy cytryny,
4 ząbki czosnku,
pieprz biały,
sól,
słonecznik



Przygotowanie

Rybę usmażyć w mące.
Ułożyć w płaskim szerokim naczyniu.

Słonecznik uprażyć na patelni. Ostudzony połączyć z sosem i zalać rybę.

Świetna do jedzenia zarówno na ciepło jak i na zimno.

czwartek, 26 stycznia 2012

Szarlotka

Składniki

250g mąki pszennej
250g mąki krupczatki
150g cukru
200g margaryny albo masła
4 żółtka
5-6 łyżek kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek (antonówki, renety)
3 łyżki cukru
cynamon albo rodzynki czy posiekane orzechy włoskie
cukier puder



Przygotowanie

Jabłka obrać i ugotować z nich mus. Na początku można wlać łyżkę lub dwie wody, żeby owoce nie przywarły do dna garnka. Gorący mus wymieszać z 3 łyżkami cukru (Do kwaśnych jabłek można dodać większą ilość cukru).
Masło, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietaną i szybko zagnieść gładkie ciasto.
Średniej wielkości, wysmarowaną tłuszczem blachę wylepić nieco więcej niż połową ciasta. Spód podpiec  w piekarniku. na jasnozłoty kolor. Na podrumienione ciasto nałożyć mus jabłkowy i oprószyć cynamonem. Z reszty ciasta uformować zgrabne, niezbyt grube wałeczki i ułożyć paski na jabłkach.
Piec około pół godziny do zrumienienia w temperaturze około 180 stopni. Gotowe posypać cukrem pudrem i zostawić do ostygnięcia.

Ciasto jest bardzo kruche i niepracochłonne. Najsmaczniejsze oczywiście tuż po ostygnięciu.
Podczas przygotowywania malezy pamiętać o wybraniu gatunku jablek odpowiedniego na szarlotkę. Gdyby jednak mimo wszystko mus wyszedł zbyt wodnisty, można wymieszać go z kilkoma łyżkami bułki tartej.

środa, 25 stycznia 2012

Domowa bajaderka

Składniki

Ciasto:
0,5 kg. mąki,
kostka margaryny,
20 dkg. cukru pudru,
2 jaja,
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
łyż. kakao,
szkl. mleka, bakalie: orzechy, migdały, rodzynki
aromat arakowy (koniecznie ten)
dżem wiśniowy
Dodatkowo:
tabliczka gorzkiej czekolady



Przygotowanie

Ciasto zagnieść. Podzielic na dwa placki i każdy z nich piec przez ok. 15 minut. Jeden placek pokruszyc. Do pokruszonego ciasta dodać składniki masy. Placek, który pozostał na blaszce posmarować dzemem, a na to wyłożyć masę. Całość polać rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!

                    

wtorek, 24 stycznia 2012

Schab z niespodzianką

Składniki

- 1/2 kg schabu b/kości
Farsz
- żółtko /surowe/
-  5 dag orzechów włoskich drobno posiekanych
- 2 łyzki tartego chrzanu
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
do panierki
- jajo, bułka tarta,



Przygotowanie

Schab pokroić na plastry, zbić na cienkie kotlety, posypać sola i pieprzem, odstawić na kilka minut.
Składniki farszu dobrze wymieszać, doprawić.
Masa posmarować kotlety. Ciasno zwinąć, spiąć szpadkami. Opanierować w rozmąconym jajjku i bułce tartej.
Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Włożyć do gorącego piekarnika na 10 min. Konsumować.

Bardzo smaczne i ciekawe danie. Polecam.


niedziela, 22 stycznia 2012

Sernik kalinowski

Składniki

Ciasto :
- 1/2 kostki margaryny
- 4 łyżki cukru
- 7 łyżek mąki tortowej
- 4 łyzki mąki ziemniaczanej
- 2 całe jajka
-1 łyzeczka proszku do pieczenia

Masa serowa :
- 1 kg sera
- 10 jaj
- 1/2 litra kwaśnej śmietany
- 2 budynie śmietankowe / na 3/4 litra /
- 1/2 kostki margaryny
- 1 1/2  szklanki cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy



Przygotowanie

Składniki na ciato zagnieść, wylepić dno blaszki / 29/ 40 cm /.
Zmiksować ser + margaryna + żółtka + budynie + proszek do pieczenia + śmietana.
Ubić pianę z białek   z cukrem, wymieszać delikatnie z  masa serową i wyłozyc na ciasto.
Piec godzinę w temp. 180 st.C.
Wyjąć z piekarnika. okroić nożem  od blachy / aby zbytnio nie opadł/ mozna polukrować lub polać ulubioną polewą.

Nie będę zachwalać. Powiem tak : prosze upiec i wtedy ocenić.
Smak ...boski....


Przepis rodzinny.

Banany z grilla

Składniki

banany
kokos
ajerkoniak lub czekolada



Przygotowanie

Banany kładziemy na grilu.
Gdy będą już bardzo miękkie, rozkroić, polać ajerkoniakiem lub czekoladą i posypać kokosem :-)

Kruche precelki

Składniki

- 40 dag mąki pszennej,
- 25 dag masła,
- 10 dag cukru pudru,
- 4 żółtka gotowane,
- 2 żółtka surowe,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy,
- sok z 1 cytryny



Przygotowanie

Masło utrzec z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodac surowe żółtka, przetarte przez sito ugotowane żółtka, a na końcu sok z cytryny i mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wyrobic ciasto. Z ciasta toczyc małe wałeczki i formowac z nich precelki. upiec w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni.

Gorące obtaczac w cukrze pudrze.

Sałatka z białą kiełbasą w sosie chrzanowym wg M&Ł

Składniki


laska białej kiełbasy
sałata (najlepiej mieszanka sałat)
4 jajka
papryka czerwona
jogurt naturalny
3 łyżki majoezu
1 łyzeczka chrzanu
sos winegret paprykowo - ziołowy z torebki




Przygotowanie

kiełbas białą gotujemy i kroimy w talarki mieszamy ze sobą podrobioną sałatę, ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki jajka, pokrojoną w drobną kostkę poprykę i posypujemy delikatnie  proszkiem z sosu winegret jogurt mieszamy z majonezem i chrzanem oraz z sosem winegret polewamy sałatkę sosem.

Sałatka z wędzonego kurczaka z koperkiem

Składniki

30 dag wędzonego kurczaka
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
puszka ananasa
4 ogórki konserwowe
pęczek koperku
majonez



Przygotowanie

Mięso, ogórki i ananasa kroimy w kostkę, dodajemy odsączoną kukurydzę i przepłukaną fasolę. Wszystko mieszamy z majonezem i pokojonym koperkiem.

Tortilla z kurczakiem

Składniki


pierś drobiowa 1 sztuka duża
placki tortilla 5 sztuk
sałata lodowa 5 liści
przyprawa kebab
pomidor 1 sztuka
ogórek 1 sztuka
sos czosnkowy
olej do smażenia




Przygotowanie

1. Kurczaka pokroić w kostkę lub paski, posypać przyprawą kebab (lub gyros) obtoczyć mięso z każdej strony. Usmażyć na rozgrzanym oleju.

2. Pokroić umyte warzywa: pomidor i ogórek w kostkę. Placki tortilli podsmażyć na patelni (bez tłuszczu), albo podgrzać w mikrofali (około 15 - 20 sekund).

3. Na ciepłym placku rozsmarować łyżkę gęstego sosu czosnkowego (w moich przepisach wyjaśniłam jak go zrobić), położyć duży liść sałaty. Na środku (od góry do dołu) ułożyć kawałki kurczaka, kilka kawałków pomidora i ogórka. Wszystko polać łyżką sosu. Placek ciasno zwinąć.

Ryba w koniakowej galarecie

Składniki

- 1/2 kg filetów z ryby, np. morszczuka
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- żelatyna na ok. 1/2 l. płynu
- 1,5 - 2 szkl. wrzątku
- 3-4-5 łyżek koniaku (na smak)
- vegeta
- mąka do oprószenia ryby
- olej do smażenia



Przygotowanie

Rybę natrzeć vegetą, oprószyć mąką i usmażyć na oleju. Zdjąć z patelni na ręczniki papierowe (chyba, że ktoś ma inny skuteczny sposób osączania z tłuszczu). Ułożyć na półmisku.
Owoce sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką, odkroić z nich kilka CIENIUTKICH plastrów - najlepiej tych środkowych; z pozostałych części wycisnąć sok.
Teraz radosna twórczość: należy rybę i plasterki cytrusów skomponowac w sposób miły oku, np. każdy plasterek naciąć od brzegu do środka i "postawić na sztorc"; można plastrami przedzielić kawałki ryb. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Po chwili zalać wrzątkiem, rozmieszać. Gdy ostygnie, dodać sok z owoców i koniak. Ten ostatni należy dodawać b. ostrożnie - jedna łyżka za dużo zepsuje smak potrawy. Łyżką wlać na półmisek i uzbroić się w cierpliwość.

kurczak - chyba po syczuańsku

Składniki

1 kurczak
8 cebul
olej
2 laski cynamonu
curry
kurkuma
kilka ziaren kardamonu
sól
pieprz



Przygotowanie

dzielimy kurczaka na porcje i obieramy ze skóry (porcje mają być małe)
podsmażyć
cebulę pokroić w krążki i udusić
wrzucić wszysto do jednego granka
dodać laski cynamonu, trochę kurkumy, carry, kardamon
cebula ma się rozgotować tworząc sos


Zapiekanka z wędzonej makreli i ziemniaków

Składniki

3 wędzone makrele
1 kg ugotowanych ziemniaków
4 łyżki masła
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 łyżki śmietany sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać śmietanę i szczypiorek. Posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać. Makrele pozbawić skóry i ości. Filety rozdrobnić widelcem. Żaroodporne naczynie mocno posmarować masłem. Ziemniaczane puree podzielić na dwie części. Jedną rozłożyć na dnie naczynia. Na wierzch położyć rozdrobnioną makrelę. Przykryć drugą warstwą masy ziemniaczanej. Powierzchnię ponakłuwać widelcem i obłożyć kawałkami twardego masła. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 35 min. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

sobota, 21 stycznia 2012

Sałatka Gyros według mojej mamy:)

Składniki

2 piersi z kurczaka
2 średnie cebulki
1 puszka kukurydzy
1/2 słoika ogórków korniszonych
1/2 kapusty pekińskiej
mały słoiczek majonezu
ketchup (pikantny,łagodny...Jaki kto woli)
przyprawa gyros lub gyros-kebab
olej

do dekoracji mozna uzyc odrobine pokrojonej papryki konserwowej lub swiezej.



Przygotowanie

Pierś z kurczaka kroimy w kostke. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilosc oleju. Wrzucamy mieso a nastepnie posypujemy je przyprawa (tak aby wszystkie kawalki byly nia pokryte) i pozostawiamy pod przykryciem od czasu do czasu mieszajac aby sie nie przypaliło. W tym czasie mozemy przygotowac reszte składników. Cebulke i ogorki kroimy w drobna kosteczke. Kapuste pekińska takze siekamy niezbyt grubo. Po usmazeniu miesa wykładamy je na miske i pozostawiamy do ostygniecia. Zimne mieso polewamy ketchupem i mieszamy aby kazdy kawałek był nim pokryty. Nastepnie mieso pokrywamy warstwa kukurydzy. Na nia kładziemy ogorki konserwowe. Na ogórki warstwe cebulki. Cebulke pokrywamy warstwa majonezy a na majonez sypiemy kapuste pekińska. Do dekoracji mozna uzyc papryki pokrojonej w kostke. Wystarczy odrobina na srodku.
                                           SMACZNEGO!

Placek po włosku

Składniki



6 dużych jabłek
1 szklanka cukru
3 jaja
1- 2 szklanki bakalii w zależności od upodobań(figi,orzechy wloskie,migdaly-słupki,rodzynki,skórka pomarańzowa





2 szklanki mąki
2 łyżki proszku do pieczenia





Przygotowanie

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać jabłka, bakalie oraz cukier i odstawić na godzinę do lodówki . Jaja, mąkę i proszek wymieszać (konsystencja nie jest wazna). Odstawić na kilka minut, aby później nie było smaku proszku. Wymieszać bardzo dokładnie z farszem, tak aby jabłka i bakalie były dokładnie "obklejone" . Wylożyć na dużą formę i piec w rozgrzanym piekarniku (180-200C) ok. 40 min. Można od razu po upieczeniu wyjmować z piekarnika.

smacznego

p.s.
przepis pochodzi ze strony www.gotujmy.pl ale bardzo mi smakuje

piątek, 20 stycznia 2012

Babka z niespodzianką

Składniki


200g masła lub margaryny
150g cukru
1 torebka cukru waniliowego
4 jajka
150g gęstej śmietany
400g mąki
1 torebka proszku do pieczenia (16g)
1 torebka budyniu waniliowego
aromat waniliowy
opakowanie kolorowej posypki do ciast
czekolada lub lukier do ozdoby
Z podanej ilości składników wychodzi masa do formy na babkę z kominem o srednicy ok.24cm.




Przygotowanie

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch Wbijać po jajku wciąż ucierając Dodać smietanę do masy przesiać makę, proszek do pieczenia i budyń waniliowy i wymieszać Wlać kilka kropel aromatu waniliowego i wsypac kolorową posypkę (ilość według uznania - im więcej posypki i więcej kolorów tym ciekawczy wyglad ciasta) i dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy. Piec ok.50 min w 200 st. C. do zarumienienia (sprawdzac tez patyczkiem) ostudzić i ozdobic czekoladą lub lukrem wedle uznania

Schinkennudel

Składniki

ok. pół paczki makaronu
4 jajka
trochę szynki lub kiełbasy,
sól, pieprz, przyprawy



Przygotowanie

to przepis dla dwóch osób. Można gotować nowy makaron i wykorzystywać nową wędlinę, u nas jednak jest to wykorzystywanie nie zjedzonego makaronu i kilkudniowej wędliny. A nazwa ?- danie zapożyczone od Niemców i pod taką nazwą funkcjonuje u mnie w domu (już z polskimi odmianami)

Wędlinę podsmażyć na patelni. Dodać makaron, wlać rozbełtane i przyprawione jajka. Smażyć aż do ścięcia się tych ostatnich. Pod koniec ewentualnie jeszcze doprawić

Szpinakowa rolada z łososiem

Składniki

- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 4 jajka
- dwa serki śmietankowe plus 4 ząbki czosnku
- łosoś w plastrach 400g





Przygotowanie

 
Na patelni podsmażamy z masłem szpinak, czosnek, sól, pieprz. odsączamy
na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną
papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek smarujemy
serkiem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy
ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego.

Omlet z brokułem

Składniki


3 jajka
różyczka brokuła gotowanego na parze (rozdrobnić )
parę plasterków chudej szynki drobiowej, pokrojonej na małe kawałki
sól i czosnek granulowany, do smaku





Przygotowanie


Jajka z  przyprawami ubić, wymieszać z brokułem i szynką.
Smażyć na patelni bez tłuszczu, około 2-3 minuty z każdej strony.

Dietetyczne i pożywne śniadanko, smacznego;)


* można zrobić wersję jarską, i nie dodawać szynki.

czwartek, 19 stycznia 2012

Faworki i faworkowe różyczki

Składniki

Składniki na małą porcję.

2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki cukru
3 żółtka
3 łyżki śmietany
szczypta soli
2 łyżeczki octu



Przygotowanie

Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Ciasto podzielić na 2 lub 3 części. Każdą część wałkować na grubość 4-5 milimetrów. Kroić radełkiem lub nożem paski o szerokości 3 cm i długości 10 cm. w środku zrobić nacięcie około 4-5 cm i przewlekać. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone faworki odsączyć na papierowym ręczniku i układać na półmiski lub na talerze. Posypać cukrem pudrem.



Wykonanie różyczek:
Wałkujemy ciasto tak jak na faworki. Następnie wycinamy kółka 3 różnej wielkości (szklanką, literatką i kieliszkiem). Składamy kółka od największego do najmniejszego w środku sklejając białkiem aby się nie rozpadły w trakcie smażenia. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku i przekładamy na talerze lub półmiski. Na środku najmniejszego kółka dajemy marmoladę i posypujemy cukrem pudrem.





środa, 18 stycznia 2012

krokieciki z 3 serami

Składniki

10-15 naleśników

kostka twarogu 25 dkg
kostka sera topionego - smak dowolny jaki kto lubi
około pół szklanki startego żółtego sera
przyprawy



Przygotowanie

Zrobić ciasto naleśnikowe i usmażyć naleśniki około 10-15 sztuk.
Wszystkie sery rozgnieść widelcem przyprawić do smaku i jeśli masa jest za sucha można dodać łyżkę śmietany żeby sie masa lepiej połączyła .
Tak przygotowaną masę nakładać na naleśniki i zwijać krokiety . Panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na rumiano . Krokieciki są pyszne i gorąco polecam a pozatym bardzo łatwo i szybko sie je robi . Smacznego . 

Likier kawowy Ani

Składniki

1szklanka wody
1szklanka cukru
1cukier waniliowy
6łyżeczek kawy rozpuszczalnej
1szklanka wódki



Przygotowanie

Wode wlewamy do garnka,wsypujemy cukier i cukier waniliowy,doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczenia cukrów.Dodajemy kawe rozpuszczalną.Kiedy płyn ostygnie wlewamy wódke i mieszamy.Wstawiamy do lodówki i gotowe.
               pycha!!!

wtorek, 17 stycznia 2012

Aksamitna pierś z kurczaka z nadzieniem szpinakowym

Składniki


podwójna pierś z kurczaka
duża garś liści szpinaku
4 ząbki czosnku
2 kostki serka topionego
2 łyżki masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Na sos: pół szklanki śmietany, ząbek czosnku, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sół, pieprz.



Przygotowanie

Pirsi należy lekko rozbić ręką, aby powstały płaty. Piersi solimy, pieprzymy, nacieramy 1 posiekanym ząbkiem czosnku. Nacieramy oliwą z oliwek. Pozostawiamy piersi w lodówce na 15 minut. Następnie na każdym płacie układamy wzdłuż ułożone liście szpinaku )ok. 5 warstw). Na szpinak rozkładamy posiekany czosnek oraz pokrojony w plasterki serek. Wszystko posypujemy gałką muszkatołową. Roladki dokładnie zwijamy i spinamy wykałaczkami. Dwa płaty folii aluminiowej smarujemy masłem. Na jednej folii kładziemy jedną pierś i okładamy ją wiórkamui masła (ok. łyżka masła na każdą pierś). Folię szczelnie zakywamy i pieczemy piersi ok. pół godz. w piekarniku w temp. 180 stopni. Pod koniec pieczenia rozchylamy folię, aby puiersi ładnie się przyrumieniły. Białe szparagi obieramy i gotujemy w wodzie z solą i szczyptą cukru ok. 15 min. Z podanych składników wykonujemy sos.

Pikantne rogale z serem - sosem i cebulką kasiuli

Składniki

Składniki na ok. 16 dużych rogali:

ciasto drożdżowe:


500 g mąki
1 paczka suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szczypta soli
4 łyżki oleju
250 ml ciepłej wody
1 łyżka majeranku


1 jajko
pół szkl sezamu

sos:


szklanka ostrego keczupu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki ostrej papryki

nadzienie:


ok. 400 g startego sera żółtego
4 duże cebule
olej





Przygotowanie

Sos: Składniki sosu dokładnie mieszamy.

Nadzienie: Cebulę kroimy na cienkie talarki. Podsmażamy na oleju. Przestudzamy.

Ciasto:  Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie kulki i odstawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia.Każdą drożdżową kulkę wałkujemy, tak by uzyskać cienkie ciasto.


Na rozwałkowane ciasto nakładamy sos keczupowy, następnie cebulkę. Całość posypujemy serem. Każdy placek tniemy na ok.8 trójkątów.Delikatnie zwijamy. Każdego rogala smarujemy rozbełtanym surowym jajkiem i posypujemy sezamem.


Układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku ok. 10 minut w 180 stopniach



błyskawiczny obiad z patelni

Składniki

ok.40dag mieonegopuszka groszku30dag ugotowanego makaronu(wstążki)30dag pieczarek3pomidory1cebula,2ząbki czosnku1papryczka chili2łyżki koncentratu pomidorowego1/2łyżeczki słodkiej paprykisól,pieprztłuszcz do smażenia



Przygotowanie

Cebulę i czosnek obrać i posiekać, chili posiekać w całości.Umyte pieczarki posiekać, pomidory obrać i rozdrobnić, groszek odcedzić.Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę z czosnkiem , dodać chili i mięso i smażyć na dość dużym ogniu.Mięso przyprawić dodać pieczarki i groszek, po 15 min.dodać makaron.Koncentrat rozcieńczyć w szklance wody i wlać na patelnię.poddusić 10 min.

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem

Składniki

1 duża puszka pomidorów,
1 cebula,
2 łyżki oleju,
20 dag ryżu,
szczypta mielonego szafranu,
1 kjostka bulionowa (na 1/2 l wody),
30 dag pierszi z kurczaka,
20 dag nasion pinii,
5 dag rodzykków,
1 łyżka masła,
10 dag startego żółtego sera,
sól, mielony kminek i pieprz do smaku.





Przygotowanie

Pomidory odcedzić, zatrzymując przy tym sok. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, po czym zeszklić ją w jednej łyżce oleju, dodać ryż i szafran. Do soku z pomidorów dodać tyle wody aby uzyskać ok. 400 ml płynu, wymieszać z rozdrobnioną kostką bulionowa, Dodać do ryżu i moczyć ok. 20 minut. W tym czasie umyć i osuszyć filety z kurczaka. Pokroić w paski. Rozgrzać resztę oleju i podsmażyć na nim mięso. Dodać nasiona pinii, rodzynki, doprawić kminkiem, solą i pieprzem, a następnie wszystko schłodzić. Pomidory grubo pokroić, oddzielając przy tym szypułki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i wypęłnić ryżem wymieszanym z pomidorami i mięsem. Posypać serem i piec przez ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C.

poniedziałek, 16 stycznia 2012

Bardzo łatwe ciasto kokosowe

Składniki

*  250g miękkiego masła

*  szklanka cukru

*  2 łyżeczki ekstraktu z wanilli (ja dodałam cukier waniliowy)

*  4 jajka

*  2 szklanki mąki

*  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

*  0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

*  szklanka wiórków kokosowych

*  szklanka mleczka kokosowego



Przygotowanie

1.  Wysmarować formę masłem i posypać bułką tartą. Nastawić piekarnik na 160 stopni.

2.  Mikserem połączyć miękkie masło, cukier i ekstrakt waniliowy. Utrzeć na białą puszystą masę.

3.  Stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas miksując.

4.  Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wiórki kokosowe i mleczko kokosowe. Wymieszać.

5.  Masę wlać do formy i piec godzinę w 160 stopniach.

6.  Po wystygnięciu polać lukrem i posypać wiórkami (ja dodatkowo posypałam startą gorzką czekoladą).

Przepis znalazłam na blogu "Kuchnia Agaty", autorki Agatajot. Postanowiłam spróbować, tym bardziej, że miałam "na zbyciu" mleczko kokosowe. Ciasto wyszło pycha, naprawdę polecam! Pozdrawiam autorkę przepisu - mam nadzieję, ze teraz jeszcze więcej osób zasmakuje w tej pychotce! :)

Salatka' 'letnia'' z rukola

Składniki

1 zolta lub czerwona papryka
2 pomidory
1 cukinia
kilka  plastrow bulwy fenkula (koper wloski)
100 g endywii
50 g rukoli
250 g mozarelli
2 kolby cykorii (biala lub czerwona)
1 zabek zosnku
2 lyzki octu winnego
2 lyzki oliwy z oliwek
sol.czarny mielony pieprz





Przygotowanie

Umyc salaty i warzywa.
Wyciac gniazda nasienne z papryki,pokroic ja w paski.
Pomidora pokroic na cwiartki,cukinie i koper w cienkie plasterki.
Rukole i endywie podzielic na spore kawalki (lub zostawic listki w calosci).
Odsaczyc mozarelle,pokroic w plastry.
Przygotowane skladniki ulozyc dekoracyjnie na polmisku.
Cykorie przekroic wzdluz na polowki,wyciac strak,podzielic na listki,dolaczyc do salat.
Obrac czosnek,posiekac.Z octu,soli,pieprzu ,czosnku i oliwy przygotowac sos (dokladnie wymieszac skladniki),skropic nim salatke.

Jesli mamy biala cykorie,mozna dodac czerwona papryke,jesli czerwona,ladniej bedzie sie komponowac papryka zolta (ale to kwestia jedynie wygladu).
Jeszcze jedna uwaga (jesli ktos jej nie uzywal)-czerwona cykoria zawiera goryczke,biala jest lagodna.
P.S.Co prawda nie jest to zgodne z oryginalnym przepisem,ale czasem dodaje do sosu odrobine cukru.

niedziela, 15 stycznia 2012

Ziemniaki z boczkiem pod beszamelem

Składniki

800 g ziemniaków,
50 g przerośniętego boczku,
1 cebula,
40 g margaryny,
40 g mąki,
375 ml mleka,
375 ml bulionu mięsnego (instant),
100 g szynki,
natka pietruszki,
sól, pieprz, przyprawa maggi,



Przygotowanie

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osobnej wodzie. Odcedzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki.  Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w drobną kostkę. Oba składniki dusić na margarynie do momentu, aż cebula się zeszkli. Porcjami wsypywać mąkę i stale mieszając przygotować złocistą zasmażkę. Następnie porcjami wlać mleko i bulion i gotować mieszając, aż powstanie gadki sos. Doprawić solą, pieprzem i maggi. Szynkę pokroić w kostkę. Plasterki ziemniaków podgrzać w sosie beszamelowym, dodać kawałki szynki. Pietruszkę umyć, osuszyć, listki grubo pokroić i posypać potrawę. Podawać na gorąco.

Strucla czekoladowa z nadzieniem kokosowym

Składniki

450 g maki
50 g kakao
100 g masla
50 g gorzkiej czekolady lub kuwertury
2 jajka
65 g cukru
1 cukier waniliowy
1 opakowanie suchych drozdzy
szczypta soli
pol lyzeczki cynamonu
125 ml mleka


200 g wiorkow kokosowych
2 bialka
szczypta soli
100 g cukru pudru

50g masla i pedzelek do smarowania ciasta.
Papier do pieczenia





Przygotowanie

Chwalenie sie nie jest najlepsza cecha charakteru.. ale musze dodac, ze przepis wymyslilam sobie sama :)

Make i kakao wymieszac z suchymi drozdzami.
dosypac cukier + cukier waniliowy
Wbic dwa cale jajka
Mleko podgrzac, dodajac do niego czekolade i maslo.
Wlac do maki z pozostalymi skaldnikami.
Wyrobic ciasto.


Odstawic do wyrosniecia w spokojne miejsce, wolne od
przeciagow.. na ok. 45minut

Bialka na nadzienie ubic na sztywno z dodatkiem szczypty soli a w polowie ubijania dodac cukier puder.
Do tak ubitej sztywnej piany dodac wiorki kokosowe.

Wyrosniete ciasto podzielica na dwie czesci.


Na papierze do pieczenia rozwalkowac duzy prostokat.
Posmarowac go polowa masy kokosowej.
Zwinac w dwie strony do polowy, jak okulary.


Papier wychodzacy po za ciasto zwinac tak aby zrobic dla strucli "korytko", na koncach zwinac jak cukierek.


Wstawic do goracego piekarnika, temp. 180° C
Piec ok 40-45 minut.
W chwile po upieczeniu wyjac z piekarnika i posmarowac roztopionym maslem.
Czynnosc ta zapobiega wysychaniu ciasta.
Pozniej mozna strucle posypac cukrem pudrem lub polukrowac, wg gustu.



Ciasto mozna mrozic.

Z tej porcji wychodza dwie mniejsze strucle lub jedna duza, przy czym mniejsze sa latwiejsze w obsludze.. :)

A oto gotowe ciasto, skosztowalam ...dobre ..mniam,mniam
a jak wyglada sami ocencie!

piątek, 13 stycznia 2012

Czekoladowe ciasto z masą truskawkową

Składniki

Ciasto:
4 łyżki maki pszennej
4 łyżki maki ziemniaczanej
8 jaj
8 łyżek cukru
2 łyzki kakao
masa:
1 budyń waniliowy
1 szklanka mleka
20 dkg dżemu truskawkowego
15 dkg masła
polewa czekoladowa



Przygotowanie

Zółtka ubić z cukrem .Białka ubic osobno i dodać delikatnie do żółtek.Maki połączyc ,dodac kakao i uzywajac drewnianej łyżki wymieszać z masa jajeczna.Wlac do prostokątnej formy wyłożonej folia (25 na 36) i piec 20-30 minut w 180 stopniach..Ostudzic i przekroic na 3 części.Ciasto jest niezbyt grube ale kroi sie dobrze.Nawet jesli sie połamie łatwo to zamaskowac masa!
Ugotowac budyń w 1 szklance mleka.Masło utrzec z dzemem i dodawac powoli zimny budyn.Ciasto przelozyc masa i polac polewa. do ciasta na zdjeciu uzyłam masy z podwojnej porcji,nie jest ona słodka i dlatego mozna spokojnie dac jej wiecej.ale w oryginalnym przepisie ,który moja mama znalazla w gazetce "lubie gotowac" były takie proporcje.
Ciacho uwielbia moj połtoraroczny synek!!!

pyszne sniadanko do pracy w sam raz

Składniki

serek wiejski,
pomidorki,
sól,
pieprz



Przygotowanie

wylać z kubeczka serek wiejski i dodać pokrojone pomidorki w krateczkę, wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku i gotowe :)

im więcej serka tym pyszniejsze :)

Brokuły z makaronem

Składniki

-1 brokuł duży

-ok 25 dkg sera żółtego gouda

-makaraon wstążki

-smietana 12 %

-Przyprawy ;pieprz i sól



Przygotowanie

Gotujemy makaron ,gotujemy cały brokuł tak ,aby się rozlatywał ,ser ścieramy na grubej tarce .Ani makaronu ,ani brokuła nie solimy podczas gotowania.
Odcedzamy makaron ,odcedzamy brokuł i mieszamy razem tak ,aby brokuł był rozciapany,zalewamy śmietaną ,solimy do smaku i pieprzymy (dość sporo, chyba ,ze wolicie wersję mniej pikantną) całość zasypujemy startym serem i razem mieszamy ,aż się roztopi .Konsystencja dosyć gęsta.

Piękniy zapach ,a smak REWELACJA!!!POLECAM

Nadziewane polędwiczki wieprzowe

Składniki

Polędwiczki wieprzowe
Ser Rokpol
Majeranek
Tymianek
Czosnek ( 1 na polędwiczkę)
Cienki szczypiorek
Natka pietruszki
Koperek
Olej
„Warzywko”
Miód płynny
Biały pieprz
Sól



Przygotowanie

W każdej polędwiczce zrobić palcem otwór przez całą długość uważając, żeby nigdzie jej nie przerwać. Palec posmarować solą i wysmarować nią wnętrze polędwiczek. Zrobić marynatę: rozgnieciony czosnek połączyć z olejem, majerankiem, tymiankiem, pieprzem, warzywkiem i miodem. Polędwiczki zamarynować i zostawić w lodówce na noc. Przygotować farsz: pokroić drobno szczypiorek, natkę pietruszki, koperek, ser rokpol ( w paski). Powoli wypełniać farszem wnętrze polędwiczek. Koniec związać sznurkiem, albo zaszyć. Nagrzać grill elektryczny do temperatury 180-200 C. Grillować polędwiczki po 10 minut z każdej strony. Zawinąć każdą polędwiczkę w folię metalową (matową stroną na zewnątrz), wstawić polędwiczki do piekarnika („pietro” wyżej niż przy grillowaniu) i piec 8 minut (uwaga: dłuższe pieczenie wysuszy polędwiczki!)

czwartek, 12 stycznia 2012

Isaura2

Składniki

Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
30 dag masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
4 jajka

Ser:
50-70 dag sera
4 jajka
1 szklanka cukru
0,5 kostki masła
wiórki kokosowe



Przygotowanie

Masło, cukier, kakao i cukier waniliowy podlać 5 łyżkami wody i gotować 5 minut. Wystudzić. Połowę masy odlać.Dodać 4 żółtka, wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem. Dodać pianę z białek. Ser zmiksoać z pozostałymi składnikami. Wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Poląc pozostałą masą czekoladową i posypać wiórkami.Mniam:) SMACZNEGo:))))))))))

Sałatka z selera w sosie curry

Składniki

1 słoik selera tartego,
1 papryka czerwona,
20 dkg szynki,
0,5 puszki ananasa,
1 puszka kukurydzy,
1 pęczek szczypiorku
majonez
jogurt naturalny
1 ząbek czosnku
 0,5 łyżeczki curry ( może być całą łyżeczka- zależy od gustu)
sól pieprz



Przygotowanie

Wykonanie sałatki nie jest skomplikowane ;-).
Seler wyjąć ze słoika i odsączyć zalewę.
Paprykę szynkę,ananasa i szczypiorek pokroić tak drobno jak kto lubi.
Wymieszać z kukurydzą.
Oddzielnie sporzadzić sos
Pół na pół jogurt z majonezem dodać pół łyżeczki curry i posiekany lub przeciśnięty prze praskę ząbek czosnku. Dodać ciut soli, pieprzu i wymieszać.
Pomieszać wszystko z resztą składników.

środa, 11 stycznia 2012

Sałatka ryżowo-paprykowa

Składniki

1 szklanka ugotowanego ryżu
1 śr. seler
1 cebula
2 ogórki konserwowe
1 czerwona papryka
200gram szynki konserwowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki majonezu



Przygotowanie

Paprykę w kostkę, seler na tarce o gr.oczkach, cebulę,ogórek,szynkę w drobną kostkę.
Wszystko połączyć z ryżem, dodać koncentrat i majonez.

Smacznego :))

wtorek, 10 stycznia 2012

Bułki z serem i masłem ziołowym

Składniki

5 bułek (najlepiej takie podłużne)
1 kostka masła
15 dag żółtego sera (startego na drobnych oczkach)
3 ząbki czosnku (wyciśniętego przez praskę)
pęczek pietruszki (+ ewentualnie inne świeże zioła np estragon, bazylia)
100 g serka topionego śmietankowego
sól, pieprz



Przygotowanie

Bułki ponacinać w poprzek w ten sposób, żeby dolna część bułki pozostała w całości.
Z podanych składników utrzeć jednolitą masę. W każde rozcięcie bułki włożyć torchę masy. Bułkę zawinąć w folię aluminiową. Zapiekać na grillu przez kilka minut często obracając lub w piekarniku przez ok 10 minut w temp ok 200 stopni.
Rewelacyjny dodatek do mięs lub zapiekanek.
                                

poniedziałek, 9 stycznia 2012

Ziemniaki pieczone tzw zapiekanka -M-

Składniki


- 1 kg ziemniaków
- 3 duże buraki
- 1 duża marchew
- 2 średnie cebule
- 2 laski kiełbasy np. toruńskiej lub podwawelskiej
- boczek
- olej
- sól, pieprz




Przygotowanie


Ziemniaki, marchew i buraki pokroić w plastry (nie zaciękie), cebulę i kiełbasę w półtalarki a poczek w kostkę (nie zadrobną).
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem lub w dużym garnku układać warstwami.
Kolejność dowolna, jednak polecam żeby ziemniaczki i buraczki zawsze były parami ponieważ ładnie zarumienią te pierwsze :)

Polecam podawać z kefirkiem, śmietaną 18% lub z siadłym mlekiem :)

SMACZNEGO :)

Sałatka brokułowa z makaronem sojowym super

Składniki

makaron sojowy (nitki) ok.1/2 paczki                            


 brokuł jeden ok1/2 kg     


 ogórek zielony (1 duży szklarniowy lub proporcjonalnie małe)


pieczarki marynowane (mały słoiczek)  


majonez,śmietana, sól, pieprz





Przygotowanie

Makaron ugotować według przepisu. Brokuł podzielony na różyczki zblanszować. Dodać pokrojone ogórki i pieczarki. Doprawić sosem majonezowo-śmietanowym.

Sałatka jest wyśmienita, zaskakuje wizualnie i smakowo makaron sojowy. Goście zachwyceni. Przepis mam od koleżanki. Polecam!

Rogaliki krucho-drożdżowe

Składniki

50 dag mąki pszennej
2 paczuszki drożdży instant
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
250 gram masła lub margaryny
2 jaja
5 łyżek mleka
2 cukry waniliowe
szczypta soli



Przygotowanie

Mąkę wymieszać z drożdżami i proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i wstawić do lodówki na dwie godziny.
Posypać stolnicę albo blat mąką i rozwałkować ciasto na grubość kilku milimetrów. Wykrawać kwadraty albo trójkąty, nakładać powidła śliwkowe lub zwykłą marmoladę i zwijać zgrabne, nieduże rogaliki. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec do zrumienienia, czyli jakieś 15 minut. Ja akurat robiłam to w piekarniku elektrycznym przy włączonym termoobiegu i temperaturze 150 stopni.
Gotowe obficie posypać cukrem pudrem.
Są doskonałe na ciepło i na zimno, ale trzeba pamiętać, żeby przechowywać je w pudełku albo zawinięte w woreczek, bo mogą wyschnąć.

Nie próbowałam nadziewać tych rogalików czymś innym niż rodzaj marmolady lub gęstych powideł, więc nie wiem, czy będą równie smaczne z budyniem lub jabłkami, choć sądzę, że tak. Zresztą, do odważnych świat należy ;)

Przepis podała Magda Rzepka-Kosińska.

Żołądki drobiowe w sosie cebulowo-musztardowym

Składniki

1 kg żołądków drobiowych
3 duże cebule
1 marchew
1 łyżka czubata musztardy
5 średnich pieczarek
liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
sól, pieprz, ostra papryka mielona w proszku
2 czubate łyżki mąki
0,75 litra wody do sosu+ 3/4 szklanki wody do zaprawki
1 łyżka masła roślinnego.

szklanka=250 ml



Przygotowanie

Żołądki dokładnie umyć, osuszyć na sitku z wody. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę. Masło roślinne rozgrzać w rondlu, wrzucić żołądki i lekko obsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę, marchewkę i pokrojone w kawałki pieczarki. Mieszając, podsmażać 7 min. Następnie dodać wszystkie przyprawy, zalać 0,75 litrem wody i gotować wszystko do miękkości żołądków. Gdy wszystko jest miękkie, dodać musztardę i gotować jeszcze 5 min. Doprawić wg własnego smaku.
Mąkę rozprowadzić 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Zaprawić żołądki. Gotować ok. 2 min, mieszając, żeby się nie przypaliły.
Podawać z kluskami śląskimi, kaszą lub ziemniakami.

                        

niedziela, 8 stycznia 2012

Biszkopt kakaowy

Składniki

6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka octu
3 łyżki oleju
szczypta soli



Przygotowanie

Ubić białka ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier podczas ubijania. Następnie po jednym żółtku. Następnie ocet oraz olej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i kakao. Dodawać do ubitych białek i delikatnie mieszać końcówkami wyłączonego miksera.
Piec w 150 stopniach z termoobiegiem 30-40 minut.
Zawsze się udaje!

piątek, 6 stycznia 2012

Faszerowana rolada z indyka

Składniki

1 kg piersi z indyka
250 g mięsa mielonego (rodzaj wybieramy indywidualnie)
1 cebula
1 łyżka  kwaśnej śmietany
papryka w proszku, sol, pieprz
100 g bekonu w plastrach






Przygotowanie

1. Pierś tak przekroić, żeby powstał duży, płaski płat mięsa. Mięso owinąć folią aluminiową i ostrożnie rozbić, aż mięso będzie płaskie i dość cienkie.

2. Na folii aluminiowej rozłożyć plastry bekonu tak, żeby mialy wielkość mięsa. Na bekon położyć mięso i je przyprawić.

3. Mięso mielone przyprawić i zagnieść ze śmietaną. Powstaly farsz ułożyć na mięsie, zostawiając z jednej strony wolny kawałek mięsa. Cebulę pokroić w plasterki i ułożyc je na środku mięsa mielonego. Folię z dłuższego końca mięsa powoli rolować, pasek wolnego miesa powinien znaleźć się na wierzchu rolady.  Na końcu dobrze zawinąć folię.

4. Roladę ułożyć w żaroodpornej formie, podlać małą ilościa wody i piec ok. 1 godziny w 160 °C. (Dobrze jest sprawdzić, czy mięso z piersi jest już upieczone, jeśli nie,  to wstawić znowu na kilka minut do piekarnika). Po upieczeniu zostawić roladę w foli do całkowitego wystudzenia i odwinąć ją dopiero następnego dnia. Roladę podsmażyć z każdej strony na małej ilości tłuszczu, tak żeby bekon się lekko podsmażył i był chrupiący. Ostudzić i kroić w plastry. 



                                                  
                                            

Biszkopt z kremem jabłkowym i bitą śmietaną

Składniki

Ciasto:
7 jaj
1 szkl.cukru
cukier waniliowy
1 szkl. maki krupczatki
1 łyżeczka proszku
1 łyżka octu

Krem jabłkowy:
3 szkl.soku jabłkowego
2 budynie śmietankowe (jeśli są bez cukru to jeszcze 4 łyżki cukru)
80dag jabłek
cukier waniliowy

1/2l śmietany 30%
cukier do smaku

adwokat



Przygotowanie



Przygotowanie ciasta:
Żółtka ubić z cukrem, c.wanil na gęstą masę. Dodać mąkę, proszek i ocet. Białka ubic na sztywno , wymieszac delikatnie z masą żółtkową. Piec w nagrzanym piek.200st.

Przygotowanie kremu:
Jabłka obrać i pokroić na grubszą kostkę.Włozyć do garnka, wlać dwie szkl. soku jabłkowego.Zagotować pod przykryciem przez ok.10min, aż jabłka zmiękną. Budyń rozrobić w jednej szkl. soku i dodać do gotujących się jabłek.Gorącą masę rozłożyć na biszkopcie. Jak wystygnie, ubić śmietanę. By śmietana zachowała konsystencję dodaję żelatyny.Wstawic do lodówki.
Przed podaniem każdą porcję polać adwokatem.

Lasagne z mięsem i cukinią

Składniki

2 małe cukinie
30 dag mielonego mięsa drobiowego puszka pomidorów pelati
2 cebule
20 dag lasagne
10 dag startego parmezanu
pęczek bazylii
0,5 l mleka

Dodatki:
2 łyżki oliwy,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
sól, pieprz



Przygotowanie

Posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Włożyć mięso, smażyć 5 minut. Dodać rozgniecione pomidory z zalewą i posiekaną bazylię. Doprawić solą, pieprzem, dusić 10 minut. Mąkę z masłem zasmażyć na złoto, wlać mleko i mieszając, zagotować. Sos doprawić solą, pieprzem, dodać parmezan. Z cukinii oddać końce i pokroić ją wzdłuż na paski. Na dno prostokątnej formy wlać kilka łyżek sosu beszamelowego, ułożyć płaty makaronu, posmarować je sosem
mięsnym, przykryć paskami cukinii i polać sosem. W ten sposób ułożyć kilka warstw. Piec 45 minut (180 stopni).









źródło "Pani domu" nr 47 z 2006 r

Przepyszny torcik Szymona

Składniki

4 jajka
niepełna szklanka cukru pudru
starta skórka z połowy cytryny
3/4 szklanki mąki(np. tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
szklanka mleka
paczka budyniu waniliowego (na 1/2 litra mleka)
szklanka cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
kilka wiśni z konfitury
Masło (kostka)




Przygotowanie

1. Oddzielić żółtka od białek.
2. Żółtka dobrze ubić z połową cukru i skórką cytrynową. Białka zaś dodając powoli resztę cukru. Połączyć obie masy ciągle ubijając.
3. Powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać ciasto do tortownicy starannie wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej mąką.
4. Następnie szybko wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części (w poprzek)

5. Budyń ugotować ze szklanką mleka (powinien być dosyć gęsty) i wystudzić.
6. Ubić masło z cukrem pudrem na krem i powoli wymieszać z budyniem. Na koniec dodać połowę wiórków kokosowych.
7. Krem podzielić na trzy części - dwoma przełożyć plastry biszkoptu, a trzecią posmarować tort. Obsypać go dokładnie resztą wiórków i udekorować wiśniami z konfitury.

Rogaliki drożdżowe

Składniki

10 dag drożdży
1 szklanka oleju
5 żółtek
2 szklanki mleka
¾ szklanki cukru
¼ kostki margaryny
1 kg mąki


Nadzienie - co kto lubi:
marmolada twarda,
powidła śliwkowe,
mus jabłkowy,
dżem porzeczkowy, 
budyń, 
krem czekoladowy typu nutella 
lub inne dobre rzeczy, jakie tylko przyjdą do głowy...

UWAGI:
szklanka = 250ml
kostka margaryny = 250g





Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem (oczywiście mikserem - po co się przemęczać!:)
Dodać olej i pokruszone drożdże i miksować, aż do ich rozpuszczenia.
Następnie wlać ciepłe, ale nie gorące mleko oraz rozpuszczoną, również nie gorącą margarynę. Na końcu wsypać mąkę i wyrobić ciasto, teraz już ręką.
Ciasto przykryte czystą ściereczką zostawić do wyrośnięcia (uwaga rośnie bardzo szybko!!!).
 
Brać nieduże kulki i rozwałkować dość cienko. Kroić w trójkąty, nakładać w zależności od upodobania (ja najbardziej lubię wersję z powidłami śliwkowymi).

Zawinięte rogale przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem (mają dzieki temu ładny złocisty kolor po upieczeniu). Można posypać sezamem, makiem, cukrem waniliowym itp. (nie trzeba wtedy bawic się w lukrowanie po upieczeniu). 
Piec ok. 20-25 min w temp. 170-180oC.

No i najważniejsze - zajadać się nimi ze smakiem!!!

PRZEPIS DOSTALAM OD MOJEJ PRZYJACIÓŁKI

P.S. Z białek, które zostaną można upiec bezy! Ubić pianę. Gdy będzie sztywna, wsypać 1,5 szklanki cukru. Na wysmarowaną lekko blachę nakładać "śnieżki" z piany i piec najpierw w wyższej temperaturze (aż wyrosną i zmienią kolor), a potem tylko suszyć w ok 100oC nawet kilka godzin.

Polecam również ten przepis udostępniony przez Arribeth: http://www.wielkiezarcie.com/recipe52160.html

czwartek, 5 stycznia 2012

Tarta z budyniem i owocami wg Różyczki

Składniki


Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej(dałam brązowe żaroodporne)
1/2 kostki margaryny kasi
1 cukier waniliowy
10 czubatych łyżeczek cukru
4 żóltka
2 czubate łyżki gęstej kwaśnej smietany.
szczypta soli
Masa:
1 litr mleka
4 budynie waniliowe z cukrem
dodatki:
2 galaretki malinowe
kilka truskawek
kilka winogron
2 gruszki




Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto,schłodzić 20 min w lodówce,blaszkę do tarty posmarować lekko tłuszczem,wyłożyć ciastem,boki też,nakłuć widelcem.
Piec w 180 °C 20-25 min na złoty kolor.
Na upieczone ciasto wylać ugotowany gorący budyń,ułożyć owoce,wstawić do lodówki aż budyń dobrze zastygnie.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody,wystudzić.
dobrze tężejącą galaretką zalać owoce(zalewamy łyżką)
Wstawić do lodówki,do zastygnięcia.
Tarta jest najlepsza na drugi dzień,jak ciasto zmięknie.
Smacznego

Tarta jest bardzo łatwa i pyszna:)

Pyszna Rolada - nawet dla tych na diecie

Składniki

   1.

- 1, 5 kg.    mięsa od szynki  ( może być łopatka ).
-  marchewka
- sól,  pieprz, 
- ziarenka smaku, 
-  majeranek, 
- listek laurowy, 
- ziele angielskie, 
- kostka rosołowa
-  2 ząbki czosnku, 
-  przyprawa do wieprzowiny
-  cebula



Przygotowanie

   2.

Mięso nakroić tak,  by powstał  " płat "
( ja zrobiłam w 2 kawałkach,  dla wygodniejszego ułożenia w garnku ).   Natrzeć przyprawami -  sól, pieprz,  majeranek,  przyprawa do wieprzowiny i ziarenka smaku ( fot. nr. 1 )

Ciasno zwinąć i nałożyć elast. siatkę,  lub owinąć grubą, mocną nicią. Rolady z  wierzchu też natrzeć przyprawami -  ale mniej.
Ułożyć w misce  i obłożyć  plastrami cebuli.
Przykryć folią,  i zostawić w chłodnym miejscu na ok.  24 godziny.

    3.

Następnego dnia -  na dno garnka wyłożyć cebulę z marynaty, pokrojoną włoszczyznę, listek,  ziele,  kostkę rosołową 
marchewkę,  pokrojony czosnek 
- na grubość ok. 2 cm ( ja to nazywam  " drenaż " )  - fot. 3

  4.

Rolady włożyć do garnka,  zalać  wrzątkiem z czajnika by były całe przykryte i natychmiast się zagotowały.
Gotować na b. małym ogniu  ( tak jak rosół )  półtotej godziny.

  5.

Po ugotowaniu ( fot. 5 )  odstawiamy przykryte do wystudzenia.
Ale -  nie do wystudzenia rosolu,  tylko całkowitego wystudzenia mięsa w środku. ( ja wystawiłam na balkon na ok. 7 - 8 godzin )

  6.

Rolady wyjąć z rosołu,  przeciąć nożyczkami siatkę - i delikatnie zdjąć.     Rosół przecedzić  ( ja zamroziłam -  b. dobry  np.  do grochówki ). Rolady wstawić do lodówki.

  7.

Rolada jest bardzo   smaczna,  miękka i  soczysta - a przy tym tak  " związana "  że można ją kroić na cieniutkie plasterki i bez trudu nakładać -  na widelcu !   -   z półmiska na talerz.

Polecam,  bo jest  przepyszna.
Tak samo przygotowaną roladę można piec w piekarniku.
SMACZNEGO !

środa, 4 stycznia 2012

Babka tulipan Kasi

Składniki

Składniki:


6 jaj
kostka margaryny
1 i 1/2szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oliwy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy (zależy na jaką porcje ale tak około pół torebki sypie nie więcej)
1 budyń waniliowy
1 budyń malinowy
1 kisiel wiśniowy
2 łyżeczki maku
2 płaskie łyżki kakao




Przygotowanie

Wykonanie:

Margarynę (najlepiej wcześniej wyjętą z lodówki) utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Miksować do gładkiej masy, dodać mąkę z proszkiem znowu miksować aż będzie gładka masa dodać oliwę i na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 4 części

- do I cz. dodać budynie (w proszku) - wymieszać
- do II cz. kisiel (w proszku) - wymieszać
- do III cz. dodać kakao - wymieszać
- do IV cz. dodać mak - wymieszać

Ciasto układać porcjami od I - IV w wąskiej foremce wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ciasto koniecznie przekroić nożem wzdłuż blaszki (do samego dna). Piec 50 min w 170 stopniach (tak jest w przepisie, oczywiście ja piekę wszystko na termoobiegu więc: ok 1h 20 min 150-160 stopni - na początku nastawiłam 55 min ale potem z około 3-4 razy dokładałam po 8 min.)

Babka bardzo pulchna no i daje wspaniały efekt na stole!

Oto moje dzieło (robiłam pierwszy raz :D )

wtorek, 3 stycznia 2012

Sałatka brokułowo - ryżowa z kurczakiem

Składniki

SKŁADNIKI:

2 szklanki ryżu
1 brokuł
1 – 2 piersi z kurczaka
1 jogurt naturalny – „Danone” duży
1 majonez „Babuni” mały
1 opakowanie papryki słodkiej
2 duże łyżki jarzynki
3 duże cebule
3 ząbki czosnku
olej do smażenia



Przygotowanie

     Pierś pokroić w kostkę. Paprykę i jarzynkę razem wymieszać, obtoczyć w tym pokrojoną pierś z kurczaka. Brokuł ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić na ćwiartki. Cebulę i obtoczone w jarzynce z papryką  piersi wrzucić na gorący olej. Smażyć do miękkości. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Jogurt wymieszać z majonezem wcisnąć do tego czosnek.
 
              Sałatkę układać ( najlepiej w przeźroczystej misce ) warstwami i tak: (od dołu)
warstwa ryżubrokułpierśsos majonezowo - jogurtowyryżpiersibrokułna wierzchu polać sosem
 
            Sałatka smakuję zarówno na ciepło jak i zimno.


SMACZNEGO.

Przepis zasłyszany

Ananasy z cukinii

Składniki

2,1/2 kg obranej cukinii
80-85 dag cukru,
2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
1 cukier waniliowy



Przygotowanie

Cukinie pokroić w kostkę.Zasypać ją cukrem waniliowym i cukrem wymieszanym z kwaskiem
 cytrynowym.Pozostawić na noć w chłodnym miejscu,aby puściła sok.
Następnie przelożyc do garnka i gotować 10-20 minut.Ugotowaną cukinię przełożyć do słoików
wraz z powstałą zalewą.Zakręcić słoiki ,pasteryzować 10-15 minut.

wiejska z porem

Składniki

wersja do obiadu:
por, jabłko, groszek zielony, kukurydza - proporcje wg uznania
majonez i jogurt naturalny 2:1
sól, pieprz

wersja na kolację/imprezkę:
j.w. + jajka na twardo, chuda wędlina



Przygotowanie

pora pokroić w półtalarki i sparzyć, jabłko obrać i zetrzeć, groszek i kukurydzę odcedzić (jeśli puszki) lub krótko obgotować (jeśli mrożone) - składniki połączyć. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z sałatką.

Wersję kolacyjną robię najczęściej, gdy zostanie trochę sałatki z obiadu. Gotuję jajka i w kostkę, na tym można poprzestać, ale jeśli mam na pozbyciu chudą wędlinę, to też kroję w kostkę i dodaję. Jeśli trzeba dodac sosu, uzupełniam juz tylko majonezem i ewentualnie doprawiam jeszcze solą i pieprzem.

Pulpety w sosie paprykowym na makaronie z warzywami wg M&Ł

Składniki

Na pulpety:


300 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
5 łyżek bułki tartej
1 jajko
mąka
mała cebulka
2 ząbki czosnku
przyprawa gyros, majeranek, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra, warzywko
tłuszcz do smażenia

Na sos:


2 czerwone papryki
1 duża cebula
kostka rosołowa
przyprawy:papryka ostra, czosnek grnanulowany, pieprz, lubczyk, warzywko
1 łyżka mąki pszennej

Na makaron z warzywami:


300 g makaronu świderki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pory
kawałek selera
2 pieczarki
1 mała cebula
2 łyżeczki cukru
warzywko
tłuszcz do smażenia




Przygotowanie

mięso mielone mieszamy z bułką, jajkiem, posiekaną cebulą i czosnkiem oraz z podanymi przyprawami (doprawiamy tak aby pulpeciki były dość pikantne) wyrabiamy masę mięsną i formujemy malutkie pulpeciki i obtaczamy ja w mące na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pulpeciki na złoty kolor przekładamy pulpeciki do garnka, natomiast na tłuszczu na którym się smaqżyły podsmażamy posiekaną paprykę z cebulą gdy papryka z cebulą zmiękną przekaładamy je do garnka z pulperami i zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy na wolnym ogniu po ok.15 min wyławiamy wszystkie pulpety z garnka natomiast pozostałą paprykę z cebulą doładnie miksujemy przy pomocy blendera następnie wrzucamy znów pulpety do sosu i doprawiamy do smaku podanymi przyprawami makaron gorujemy do miękkości w osolonej wodzie w tym czasie kroimy w kosteczkę marchewkę, pietruszkę, seler i pieczarki oraz siekamy potę rozgrzewamy odrobinę tłuszczu na patelni i wrzucamy warzywa i smażymy na dość dużym ogniu podsypując warzywkiem i cukrem gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich ugotowany i odsedzony makaron i mieszamy wszystko raszem smażąc jeszcze przez chwilę. Makaron z warzywami przekładamy na talerz i polewamy pulpetami w sosie Smacznego!

Masełko pomarańczowo-imbirowe

Składniki

250 g dobrego miękkniego masła
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, z pomarańczy wyszorować i sparzyć
1,5 cm świeżego imbiru




Przygotowanie

Zetrzeć skórkę z pomarańczy, wycisnąć sok. Obierz imbir i zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach. Posiekaj kandyzowaną skórkę pomarańczy. Zmiksować masło z otartą i kandyzowaną skórką, imbirem i 2-3 łyżkami soku z pomarańczy. Przełóż do miseczki.

Masło można dosłodzić 2 łyżkami miodu pomarańczowego lub cukrem pudrem rozpuszczonym w soku. Jeśli ma być ostrzejsze--> dodać więcej imbiru. Podawać do ciasta drożdżowego. Najlepiej smakuje ze schłodzonym białym winem musującym :)

Pyszne paszteciki

Składniki

CIASTO :
- 25 dkg sera białego,
- 25 dkg mąki tortowej
- 20 dkg margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

FARSZ :
- mięso
- Jarzyny (może to być mieszanka z mrożonek )
- cebula
- kostka rosołowa



Przygotowanie

                    

CIASTO :
Wszystko razem wymieszać i wstawić do lodówki (to ciasto może być w lodówce kilka dni).

FARSZ :
Mięso ugotowaća najlepiej usmarzyć,jest wtedy smaczniejsze i zmielić przez maszynkę.Jarzyny też ugotować i zmielić przez maszynkę.
Całość jeszcze raz podsmarzyć na cebulce.Dodać ok.1/2 szklanki bulionu i doprawić do smaku jak będzie za suche to można dodać wody.

Ciasto rozwałkować położyć cieńki pasek wzdłuż.Odkroić tyle ciasta żeby można było zawinąć farsz.kroić po skosie tak jak kopytka.Można posmarować żółtkiem żeby było szkliste.


Piec ok.30 min w temp.180'C    SMACZNEGO !!!!

p/s jak będę je robiła to obiecuje zamieścić zdjęcie żeby było łatwiej 

poniedziałek, 2 stycznia 2012

Mrówkowiec

Składniki

250 g margaryny
6 jaj
1,5 szklanki cukru
2szklanki mąki tortowej
3\4 szklanki suchego maku
1łyżeczka proszku do pieczenia,
olejek migdałowy



Przygotowanie

ucierać margarynę z cukrem, dodając kolejno po jajku i porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia, pod koniec ucierania dodać olejek oraz suchy mak. piec około 60 minut w 180stopniach

Drożdż

Składniki

Na ciasto drożdżowe:
100g drożdży1 szklanka ciepłego mleka250g masła lub margaryny1 szklanka cukru pudru2 torebki cukru waniliowego4 jajka4,5 szklanki mąkiNa kruszonkę:
100g masła lub margaryny1/2 szklanki cukru3/4 szklanki mąki1 cukier waniliowy




Przygotowanie

Drożdże zalać letnim mlekiemdodać cukier puder i cukier waniliowywlac roztopiony letni tłuszcz i jajka i zamieszaćPrzylryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrosnięciaPrzesiać mąkę, wyrobic ciasto i przełożyc do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tarta formyMasło posiekać z mąką, cukrem i cukrem waniliowym, zagnieść kruszonkę i rozsypac na cieściePiec ok.1h w 200 st. C.

babka z owocami

Składniki

6jaj,
1 1/2 szkl.cukru,
2 1/4 szkl.maki,
6 lyzek oleju,
2 1/4 lyzeczki proszku do pieczenia,
owoce sezonowe lub bakalie,
aromat do ciast.




Przygotowanie

Bialka ubic z cukrem , dodac zoltka i pozostale skladniki, dodac owoce i aromat. piec okolo 20 minut w srednio nagrzanym piekarniku. pod koniec sprawdzic patyczkiem do ciast czy upieczone.

Aromatyczne ogórki Małgośki

Składniki

2 kg ogórków


1 łyżka posiekanej natki pietruszki


1 łużka posiekanej naci selera


1 łyżka posiekanego kopru


kilka plastrów marchwi i cebuli


zalewa:


5 szklanek wody


2 łyżki soli


1 szklanka octu


1 szklanka cukru





Przygotowanie

Ogórki obrać i pokroić w ćwiartki włożyć do słoiczków -do każdego słoiczka wsypać po troche posiekanych warzyw oraz po 2 plastry cebuli i marchewki.Zalać gorącą zalewą i pasteryzować 7 minut.Ogóreczki są pyszne.

SMACZNEGO!!!

Zupa marchwiowa by Td - od 4 m.ż.

Składniki

Składniki:

2 marchewki
1 mały ziemniak
1/2 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka masła



Przygotowanie

Marchewki i ziemniaka obierz, pokrój w kostkę. Zalej bulionem i gotuj do miękkości. Zmiksuj, dodaj masło i jeszcze raz zagotuj.

Lasagne w pankoku

Składniki

Nadzienie do nalesniczkow: 200g miesa mielonego (wieprzowo-wolowe) 1 cebula 3 zabki czosnku 2 lyzki kukurydzy 4 lyzki sosu bolonese 4 nalesniki
Sosik: 4dl mleka ½ lyzeczki szafranu szczypta galki muszatowej szczypta ziela prewensalskie szczypta soli, pieprzu, papryki czerwonej ostrej 2 lyzki jogurtu 1 lyzeczka maslamaka



Przygotowanie

Pewnie znacie ten przepis, tylko pod innymi nazami. Lasagne w pankoku ja wymyslilam, wiec jest od poczatku do konca po mojemy. Smakuje wysmienicie:)))

Podsmazyc cebulke, dodac mieso mielone, przyprawic. Na koniec dodac sos pomidorowy lub bolonese. Mozna tez kukurydze. Mieso zawinac w nalesniki w formie krokietow. Mozna ruloniki.

Do mleka dodac przyprawy, zagotowac. Dodac jogurt, maslo i zageszczacz. Gotowac 10min na lekkim ogniu. Nalesniki wlozyc do zaroodpornego naczynia zalac sosikiem. I zapiekac pod przykryciem 30 min w 200 stopniach.

niedziela, 1 stycznia 2012

zawijaniec -z braku laku

Składniki

1/2 kg mąki
3 żółtka
1 jajko
mała łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
1/4 szkl oleju
odrobina soli do smaku
jeżeli ciasto będzie zbyt twarde dodać troche mleka (ciasto powinno być takie żeby dało sie rozwałkować)
Nadzienie:
tutaj można dać np: kapustę na gęsto z poprzedniego obiadu, kapustę z grzybami lub zmielone mięso z dodatkami, ja dałam kapustę na gęsto
 



Przygotowanie

wykonanie:
margarynę posiekać, dodać żółtka, jajko,olej i proszek do pieczenia, wymieszać, dodać mąkę i zarobić ciasto ( moje było zbyt twarde więc dodałam mleka -dosłownie 1/4 szkl).
Rozwałkować ciasto na duży placek, nałożyć nadzienie i zwinąć jak roladę. Włożyć do piekarnika na 50 min , temp. 200 st.
Przepis powstał ze składników, które akurat miałam pod ręką.

Ciasto Stefania

Składniki

 Litr mleka,
szklanka cukru,
kostka margaryny,                     
szklanka kaszy manny,
2łyzki kakao,
torebka cukru waniliowego ,
2  łyzki wiórek kokosowych lub bakalie
6 paczek herbatników zwykłych,



Przygotowanie

Mleko.,margarynę ,cukier zagotowac ,nastę pnie na gotujące się składniki wsypywac kaszę cały czas mieszając>Gdy zgęstnieje wsypac kakao i wiórki lub bakalie.Blaszkę wyłozyc herbatnikami,wylac na herbatniki gorącą masę .Na  masę nałozyc następną warstwę herbatników  lekko  docisnąc .  Polac polewą czekoladową.