wtorek, 28 lutego 2012

Masa truskawkowa do tortów i ciast Ula Z

Składniki

-mrożone truskawki 500g
-2 galaretki truskawkowe
-0,5l śmietany 30% lub 36%
-0,5l gorącej wody




Przygotowanie

Śmietanę ubić.Zamrożone truskawki pokroić na ćwiartki. 2 galaretki rozpuścić w 0,5l gorącej wody i wrzucić zamrożone truskawki (galaretka momentalnie wystygnie i zacznie tężeć ,dlatego trzeba mięszać łyżką do połaczenia się składników) i wlać do ubitej śmietany.                                                                                                       Masa gotowa do przekładania wypieków .

Masa pochodzi ze strony cincin naprawdę godna polecenia

Schabowy z pieczarkami i szparagami

Składniki

300 g schabu
1 cebula
6 średnich pieczarek
3 plasterki żółtego sera

młode ziemniaki
ok. 15 szparagów

masło, oliwa z oliwek
koperek
ocet balsamiczny
sól, pieprz
jajko, mąka, bułka tarta



Przygotowanie

Cebulę drobno pokroić i smażyć na odrobinie masła. Gdy się zarumieni, dodać pokrojone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, dusić do miękkości aż odparuje sos.


Schab pokroić na 6 plastrów -- 3 mniejsze i 3 duże.
Doprawić solą i pieprzem.


Na mniejszych schabowych położyć przestygnięte pieczarki oraz ser żółty.
Przykryc wiekszym plasterkiem i delikatnie, z każdej strony  podwinać pod spód przy użyciu noża



Obtaczać w mące, następnie maczać w jajku i obsypywać bulką tartą.




Smażyć z obu stron, zaczynajac od strony mniejszego kawalka miesa i wlożyć do piekarnika na jakies 10 minut przy temp 120 stopni.

Szparagi gotować we wrzątku około 2 minuty.  Odsączyć i wrzucić na rozgrzaną oliwe. Podsmażyć z obu stron i skropić octem balsamicznym. Doprawić solą i pieprzem.

Młode ziemniaki ugotować. Następnie pokroić, dodać sól, pieprz i masło. Posypać koperkiem.



Smacznego :)

poniedziałek, 27 lutego 2012

Paprykarz z drobiu

Składniki

2-3 filety z drobiu
80 g cebuli
80 ml śmietany
5g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, papryka, przyprawa do mięsa
olej
natka pietruszki



Przygotowanie

Mięso pociać w kostke, doprawić i przesmażyć na patelni.Cebulę drobno posiekać i udusic na oleju. Pod koniec duszenia dodac papryke i lekko podsmazyć. Do cebuli dodać koncentrat pomidorowy, smietanę, sól i pieprz do smaku, zagotowac. Mięso dodać do sosu i udusic. Potrawę podawac posypana natka pietruszki

Dynia w occie wg babci Różyczki

Składniki



dynia dowolna ilość
1 szklanka octu 10%
goździki około 15-16 szt
ziele angielskie 5 ziaren
10-15 czubatych łyżek cukru (lub wg uznania, dynia musi być słodko-kwaśna)
6 szklanek wody (jeżeli lubimy kwaśniejszą, wlewamy 5 szklanek wody)
sól



Przygotowanie


Dynię przekroić na dowolne kawałki, wydrążyć miąższ (pestki wybrać, rozłożyć na papierze i suszyć w otwartym piekarniku na maluteńkim ogniu, babcia twierdzi że likwidują owsiki u dzieci), pokroić w dowolną kostkę.
Zagotować wodę w dużym garnku, lekko osolić, do gotującej wody włożyć pokrojoną dynię, zagotować i natychmiast wyjąć łyżką cedzakową.
Ugotować zalewę, dodać cukier, ocet, ziele i goździki. Gorącą dynię ułożyć w słoikach, zalać gotującą zalewą, zakręcić, ustawić słoiczki do góry dnem na ręczniku. Następnie dobrze przykryć, zostawić do góry dnem do ostygnięcia (nie pasteryzować).
Dynia jest przepyszna, polecam przepis do wypróbowania.

Podawać jako dodatek do mięs i kanapek.

Babka trójkolorowa Rachelka

Składniki

Składniki suche:
1 i 1/2szklanki mąki
1 i 1/2łyżeczki proszku do pieczenia

Skaładniki mokre :
1 jajko 
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
3/4 szkalnki mleka

Dodatkowo :
1 czubata łyżka kakao
1 kisiel ( ja używam czerwonego )



Przygotowanie

Składniki suche mieszamy w osobnej misce.
Składniki mokre: Jajko roztrzepujemy mieszadełkiem dodajemy cukier -mieszamy. Dodajemy olej później mleko -cały czas mieszjąc. Następnie stopniowo dadajemy skałdniki suche do składników mokrych- mieszamy.

Ciasto dzielimy na 3 części:
1 część ciasto podstawowe
2 część ciasto podstawowe i kakao
3 część ciasto podstawowe i kisiel 


Po przydotowaniu kolorowych mas  cistto wlewamy na zmiane to formy, wysmarowanej masłem.


Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celcjusza i pieczemy przez 20 minut :)

leniwe golabki z miesa mielonego

Składniki

ok 1 kg.(2 funty) miesa mielonego
2 saszetki ryzu
mala kapusta
sos pomidorowy lub pieczarkowy



Przygotowanie

Skroic kapuste na drobno,posolic i odstawic na pol godziny ,aby zmiekla.
 Przygotowac mieso mielone jak na mielone kotlety.Do doprawionego miesa dodac kapuste i surowy ryz.Wszystko wymieszac i formowac kotlety.Kotleciki podsmazyc aby nabraly koloru po czym wstawic do rondla i zalac sosem.
Dusic ok 2 godz.
Smacznego

niedziela, 26 lutego 2012

Ciasto ptasie mleczko

Składniki

BISZKOPT Z OKLO 4 JAJ (taki do przekrojenia na pol)

PTASIE MLECZKO
okolo 200 mil mleka w puszce 10% (nie w kartoniku) zimne z lodowki
1 galaretka wisniowa
1 sloik wisni bez kostek



Przygotowanie

Biszkopt przekroic na dwie czesci ,dolna czesc skropic kompotem z wisni i nalozyc wisnie nalozyc ptasie mleczko


PTASIE MLECZKO
Ugotowac galaretke wisniowa w polowie ilosci wody i ostudzic jak bedzie gestniec ubijac ja mixerem dodajac mleko z puszki ,zimne z lodowki nalozyc polowe piany na wisnie przykryc drugim biszkoptem  znow skropic sokiem z kompotu,dac reszte piany i polac polewa lub czekolada(udekorowac wedlug swego gustu nawet bita smietana)



Jak sie ugotuje galaretke pomaranczowa to lepiej dac mandarynki jak zielona to kiwi poprostu wzaleznosci od smaku galaretki daje sie owoc.

sobota, 25 lutego 2012

WYJĄTKOWO PYSZNE ciasto ze śliwkami

Składniki


6 jaj
1 łyżka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
masło roślinne np. Maryna (250g)
2 i 1/2 szklanka mąki
16 łyżek cukru
1 kg śliwek




Przygotowanie

Jajka, proszek, cukier waniliowy, masło, cukier i mąkę zmiksować lub dobrze rozetrzeć. Do formy lub brytwanki przełożyć ciasto (jest dosyć gęste) i odrazu na wieszchu ułożyć śliwki. Piec ok godziny. Po ostygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem. I smacznego

sos czosnkowy z serem

Składniki

100 g majonezu,
100 g jogurtu naturalnego,
5-10 dag zółtego sera gouda,
1 duzy lub 2 mniejsze ząbki czosnku,
zioła prowansalskie,
sól,
cukier



Przygotowanie

Jogutr mieszamy z majonezem.
Do tego wyciskamy czosnek, dodajemy drobno starty ser.
Doprawiamy ( ja daje pół łyżeczki ziół, łyzeczke cukru i ok 1/4 łyzeczki soli)
Najlepiej smakuje z mięsem drobiowym, ale nadaje sie również do różnych sałatek wiosennych oraz na grilla :-)

Ostatnio robiłam go do kurczaka ( nóżki w miodowej marynacie) stąd ta fotografia.Smacznego!

środa, 22 lutego 2012

Zielone placuszki z cukini

Składniki

1 kg cukini
kostka sera feta
2 jaja
bułka tarta
pęczek koperku
sól
pieprz
inne przyprawy
olej do smażenia



Przygotowanie

Cukinię tarkujemy na tarce o dużych oczkach, solimy i zostawiamy na około 2h. Po tym czasie odciskamy przez pieluchę tetrową nadmiar soku.
Do cukinii dodajemy 2 jajka, pokruszony ser feta i bułkę tartą, wyrabiamy ciasto (jak na kotlety).
Dodajemy posiekany koperek.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową (lub innymi przyprawami, co kto lubi).
W łapkach formujemy nieduże placuszki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Wykladamy na papierowe ręczniki i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.
Można posypać tartym żółtym serem.
Pycha, polecam.
Przepis zaczerpnięty z programu Para w kuchni.

wtorek, 21 lutego 2012

Pierogi bardzo leniwe

Składniki

40 dag białego sera
20 dag mąki
3 jajka
sól



Przygotowanie

Wszystkie składniki dobrze utrzeć w misce (ser nie musi być mielony, jego grudki super smakują w tych kluseczkach). Nabierać łyżką i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować aż wypłyną. Świetne na słodki obiad. Ja jem polane masełkiem i posypane cukrem.

Smacznego!

zapiekanka kalafiorowa z nadziewanymi jajami

Składniki

- 8 jaj ugotowanych na twardo
- cebula (może być mała + ok 2 ząbki czosnku)
- 15 dag mielonej piersi z kurczaka
- 3 łyżki masła
- 10 dag startego żółtego sera
- pó szklanki gęstej śmietany
-sok z1cytryny
- łyżka bułki tartej
- duży kalafior (lub 2 paczki po 450 g mrożonego)
- sól,pieprz,cukier
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (nie koniecznie,ja np.wolę bez)



Przygotowanie

1.Drobno posiekaną cebulę (i czosnek jeśli chcemy) zeszkliś na maśle (łyżka), dodać mielone mięso i chwilkę smażyć,mieszając,a następnie zdjąć z ognia.

2.Obrane jaja przekroić wzdłuż na pół,wyjąć żółtka. Żółtka utrzeć
z solą,pieprzem,łyżeczką śmietany,połączyć z mięsem,dokładnie wymieszać,doprawić do smaku i na koniec nadziać nimi białka (formować kulki o podobnej wielkości jak całe żółtko).

3.Ugotować kalafior w osolonej wodzie,osączyć go i następnie zmiksować go z łyżką masła i połową startego sera.

4.Śmietanę wymieszać z pozostałym serem,solą,pieprzem,szczyptą cukru,sokiem z cytryny i jeśli dodajemy to z natką pietruszki.

5.Żaroodporne naczynie wysmarować masłem,lekko opruszyć bułką tartą,wyłożyć kalafiorowym piure,na nim ułożyć faszerowane jajka,polać przygotowaną śmietaną,posypać bułką tartą i grudkami masła.

6.Wstawić do gorącego piekarnika na ok 20 min.Podawaćz surówkami lub bez dodatków.

poniedziałek, 20 lutego 2012

gołąbki z kurczaka

Składniki

Podwójna pierś z kurczaka, małą kapusta pekinka, 2 jaja, 2 torebki ryżu, zielona pietruszka, szczypta pieprzu cayenne, bułka tarta, 2 fixy -gołąbki bez zawijania,1 łyżeczka vegety, sos pomidorowy.



Przygotowanie

Mięso mielimy w maszynce do mięsa, razem z kapustą pekinką, wymieszać z ugotowanym ryżem (gotuję we wrzącej wodzie ok. 15 minut). Dodać przyprawy z fixów, trochę bułki ytartej, 2 całe jaja, pietruszkę i wymieszać. Jak za luźne dodać trochę bułki. Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, usmażyć. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać 1 szkl. gorącego bulionu (1 szklanka gorącej wody z vegetą), wymieszanym z sosem pomidorowym i zapiekać około 60 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 o C. Smacznego!

Krem z gruszek

Składniki

paczka biszkoptów
10 łyżek dżemu np. malinowego
gruszki w zalewie ( 40 - 50 dag owoców i 400 ml zalewy )
100 ml wódki
 
 Krem budyniowy :

2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
10 dag masła
3 żółtka

Polewa czekoladowa :

250 g posiekanej czarnej czekolady
250 ml wody



Przygotowanie

Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, z dodatkiem masła.
Przestudzić, zmiksować z żółtkami.
Przygotować polewę :  czekoladowę rozpuscić w kąpieli wodnej, mieszając powoli wlewać gorącą wodę ponownie przestudzić.
Dno 10 pucharków wyścielić biszkoptami, dodać po łyżce dżemu , polać zalewą gruszkową wymieszaną z wódką.
Powkładać do pucharków gruszki pokrojone na cząstki.
Przykryć kremem budyniowym, polać polewą czekoladową.
Całość odstawić w chłodne miejsce.
Przed podaniem posypać cukrem i skarmelizować np. podpalając zapałką.
 Smacznego

niedziela, 19 lutego 2012

drożdżowy placek ze śliwkami

Składniki

Odczyn drożdżowy: 5 dkg drożdżyłyżeczka cukrukilka łyżek ciepłego mlekałyżeczka mąkiDrożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i rozprowadzić kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i niech rosną. 
Ciasto: 3 szklanki (50 dkg) mąki15 dkg masła4 żółtka½ szklanki cukruszklanka mlekastarta skórka z cytryny lub 2 torebki cukru wanilinowegoszczypta solicukier puder do posypania

Masa śmietanowa:Szklanka śmietany1-2 żółtka¾ szklanki cukru



Przygotowanie

Przygotować miskę i wsypać do niej przesianą mąką, podtopione masło lub margarynę lub olej, żółtka utarte z pół szklanką cukru, szklankę mleka i szczyptę soli, a także dla aromatu albo starta skórka z cytryny, albo 2 torebki cukru wanilinowego. Wreszcie drożdże, które już zdążyły podwoić swoją objętość. Wszystko razem wyrobić drewnianą łyżką, przykryć i zostawić znów do rośnięcia. W tym czasie przygotować śliwki. 1 kg węgierek umyć, przeciąć na połówki, wyjąć pestki i wyrzucić (mają kwas solny). Blachę wysmarować masłem (ew. margaryną) i rozłożyć na niej placek z wyrośniętego ciasta. Na placku układać ładnie, równo, połówki śliwek, wnętrzem na wierzch. Im śliwek więcej na placku, tym będzie smaczniejszy. Po ułożeniu śliwek przykryć ciasto i niech jeszcze podrośnie. Następnie włożyć blachę do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze ok. 180-200 stopni C. Badać patyczkiem czy upieczony.Po upieczeniu wyjąć i suto posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

Francuzki lubią taki placek polewać śmietaną, wymieszaną z  żółtkami oraz z  cukrem. Tę masę wylewa się na podpieczony już placek i jeszcze zapieka, aż masa śmietanowa lekko się ozłoci i zetnie. Ale zwykle we Francji piecze się tarte śliwkową, czyli śliwki układa się na kruchym cieście.
SMACZNEGO!!!!!!

Konfitury z jarzębiny

Składniki

   1 kg owoców jarzębiny,1,7 kg cukru,0,6 l wody.




Przygotowanie

     Wybiera się owocew dojrzałe, nie uszkodzone. Może być również użyta jarzębina przemrożona bo jest ona wtedy mniej cierpka.
Myje się ją, , płucze i zanurza na 5 - 10 minut we wrzącej wodzie. Im dłużej się ją obgotowuje, tym  więcej traci cierpkości.
 
Przygotowujemy  syrop:
   0,6 litra wody dodajemy 1,7 kg cukru.
 Zagotowujemy.
Do gotującego się syropu wkładamy porcjami owoce i przygotowujemy  konfitury przez gotowanie jednorazowe z przerwami.

(co to jest gotowanie jednorazowe?....ogrzewanie na małym ogniu,   jeżeli  robimy z owoców dobrze trzymających się, nie rozpadających to ogrzewanie prowadzi się bez przerw,  unikając jedynie wrzenia i wstrząsając co pewien czas naczyniem oraz zbierając pianę. I  gotowanie  kończymy wówczas, gdy  owoce są klarowne i nie wytwarza się piana.
Natomiast  gotowanie jednorazowe z przerwami  stosuje się przy owocacg mało odpornych, rozpadających się.
I takie gotowanie przeprowadza się w ten sposób, że owoc w syropie doprowadzony do wrzenia, odstawia się z ognia, zostawia w spokoju od kilku do kilkunastu godzin, aby nasiąkły syropem. Po takiej przerwie doprowadzić z powrotem do zagotowania. Jest to może metoda bardziej uciążliwa, ale w ten sposób owoce mały całe,  pełne nie pomarszczone)

Gołąbki aromatyczne z sosem grzybowo-pomidorowym

Składniki

1 duża biała kapusta

Farsz:
0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
0,5 kg pieczarek
200 g ryżu (2 torebki)
1 jajko
1 większa cebula
2 ząbki czosnku

Przyprawy do farszu:
łyżka sosu sojowego
pieprz czarny z młynka
łyżeczka tymianku
łyżeczka bazyli
łyżeczka majeranku
szczypta słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki

Sos grzybowo-pomidorowy:
pół szklanki suszonych grzybków
3 łyżki koncentartu pomidorowego
cukier do smaku
Zioła suszone:
tymianek
bazylia
majeranek
kilka kropli sosu sojowego ciemnego
1 litr wody
ok. 2 łyżki mąki

Dodatkowo:
oliwa z oliwek
sól
liście laurowe
ziele angielskie



Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i doprawiamy wszystkimi przyprawami do farszu.
Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy na patelni teflonowej do zrumienienia.
Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie.
Wszystkie składniki studzimy i wrzucamy do miski. Mieszamy. Na końcu wyciskamy przez praskę czosnek i wbijamy jajko. Ponownie mieszamy.
Z kapusty wykrawamy głąb i w środek po głąbie wlewamy odrobinę oliwy (lub oleju). W trakcie gotowania łatwiej będzie oddzielać liście. Kapustę gotujemy w wodzie i stopniwo ściagamy liście. Twarde nerwy z liści rozbijamy tłuczkiem do mięsa lub wykrawamy.
W sprawione liście kapusty wkładamy farsz i zwijamy w ruloniki (zaginając boki do środka).
Spód garnka, w którym będziemy gotować gołąbki wykładamy liśćmi (tymi brzydszymi lub uszkodzonymi). Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gołąbki układamy ciasno w dużym garnku i zalewamy posolonym wywarem. Wierzch obkładamy resztą liści. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości (ok. 30-50 min).
Przygotowujemy sos. Suszone grzyby wcześniej moczymy. Wrzucamy do 1 l wody wraz z wywarem, w którym się moczyły. Gotujemy ok. pół godziny. Wrzucamy resztę przypraw oraz koncentrat pomidorowy i dosładzamy do smaku. Sos zagęszczamy ok. 2 łyżkami mąki rozmieszanymi w zimnej wodzie (najlepiej za pomocą spieniacza do kawy).

Gotowe gołąbki podajemy polane sosem i posypane natką pietruszki. Jeśli ktoś lubi, może w trakcie gotowania przyprawić farsz oraz sos ziarenkami smaku lub kostkami pieczeniowymi czy o smaku cebulki.
Smacznego!

Mrożona herbata z pomarańczą

Składniki

saszetka herbaty
4 plastry pomarańcza
listki mięty
szkl. soku ananasowego
łyżka soku z cytryny
ew. szpadka z owocami do dekoracji



Przygotowanie

Zaparz i ostudź herbatę. Do szklanki włóż plasterki pomarańczy, listki mięty i 4 kostki lodu. Wymieszaj sok z herbatą, wlej do szklanki. Możesz udekorować szpadką z owocami.

Pyszny sernik pod kokosową pierzynką

Składniki

KRUCHY SPÓD

2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
4 łyżki mleka
pół kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA SEROWA

80 dag zmielonego twarogu
0,5 litra mleka
budyń śmietankowy
4 żółtka
szklanka cukru
kostka masła
cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej

KOKOSOWA PIERZYNKA

6 białek
20 dag kokosu
6 łyżek cukru








Przygotowanie

KRUCHE CIASTO

Wszystkie składniki zagnieść razem i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

MASA SEROWA

1. Utrzeć żółtka z cukrem.
2. Dodać roztopione i schłodzone masło.
3. Dodawać po łyżce twarogu.
4. Dodać mąkę ziemniaczaną i budyń (proszek)
5. Wlać mleko i dodać cukier waniliowy.
6. Wylać masę na ciasto

Masa na pewno będzie rzadka. Nie należy się tym przejmować i w żadnym wypadku NIE DODAWAĆ więcej mąki.

KOKOSOWA PIERZYNKA

1. Białka ubić na sztywną pianę.
2. Wsypać cukier i kokos.
3. Delikatnie wymieszać.
4. Nałożyć na masę serową.

Najlepiej najpierw łyżką nałożyć kupki pierzynki na masę serową a potem widelcem delikatnie rozłożyć na całej powierzchni.

Pieczemy około 45-50 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Kokos musi być zrumieniony na złoto. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia.

sobota, 18 lutego 2012

spaghetti ze szpinakiem i sosem serowym

Składniki

Dla czterech osób:
opakowanie makaronu, np bucatini
paczka mrożonego szpinaku
500 g mięsa mielonego (niekoniecznie)
100 g startego żółtego sera np. ementaler
100 g serka topionego, np. gouda
pól krążka sera cammembert
4 zabki czosnku
ok pół szklanki mleka
sól, pieprz



Przygotowanie

1) na dużej patelni podsmażamy mięso
2) dorzucamy do niego szpinak
3) dodajemy zmiażdżony lub przeciśnięty czosnek
4) po odparowaniu wody ze szpinaku dodajemy mleko
5) do sosu wrzucamy pokrojony w kostke serek, cammembert i starty żółty ser
6) gotujemy do czasu rozpuszczenia się serów
7) jeśli sos będzie za gęsty dolewamy jeszcze trochę mleka
8) przyprawiamy do smaku

gotowy sos podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem

smacznego :)

piątek, 17 lutego 2012

potrawka 03

Składniki

1kg marchwi
2 korzenie pietruszki
1 pora
4 cebule
kawałek selera
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 lub 2 kostki rosołowe
przecier pomidorowy
1kg parówek cienkich(mogą być podwędzane)
1 puszka grosku konserwowego
sól,pieprz




Przygotowanie

Warzywa obrać i zetrzeć na dużych oczkach.Cebulę pokroić w piórka i por.Warzywa wlożyć do garnka i zalać wodątak aby je zakryła. Dodać ziele angielskie,liść laurowy i rosołek i gotować na małym ogniu do miękkości.W między czasie usunąć osłonki z parówek jeżeli mają i pokroić ukośnie w plasterki.Kiedy warzywa będą miękkie dodać parówki i groszek konserwowy i gotować około 5 minut,a następnie dodać przecier pomidorowy i doprawić.Smacznego.

czwartek, 16 lutego 2012

Sernik z własnego gotowanego mleka

Składniki

2 litry mleka - 3,2% lub 2%
5 jajek
1 szkl cukru
pół litra śmietany gęstej 22% lub 18%
1 Masło Extra - inne nie jest dobre!




Przygotowanie

Zagotować mleko, zmiksować śmietanę z jajkami, wlać mieszaninę jajek i śmietany do gotującego się mleka, NIE MIESZAJĄC !!! poczekać aż się zważy i wywynie do góry nogami. Wyłączyć, przełożyć ser na ściereczkę lub gazę, zawiązać i powiesić na noc żeby cała ciecz z niego wyciekła. Nastepnego dnia zmiksować z cukrem i masłem, przełożyć na paterę, ozdobić (owoce, lub polewa czekoladowa) i włożyć do lodówki. Smacznego

Kotlet z przykryciem

Składniki

Wersja I:


filet z kurczaka


duży pomidor


cienki plaster szynki na osobę


ser żółty


przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra


Wersja II:


cienkie plastry schabu


duży pomidor


mozarella z wody


przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona





Przygotowanie

Wersja I: Filet kroję na cienkie kotlety. Posypuję przyprawami i odstawiam do przegryzienia. Przykrywam cienkimi plastrami pomidora, plasterem szynki i posypuję serem (lub kładę plaster). Oprószam ostrą papryką. Przekładam do natłuszczonego naczynia i zapiekam w 180oC aż ser się zarumieni.

Wersja II: Schab rozbijam. Posypuję solą i pieprzem, odstawiam do przegryzienia. Przykrywam plastrami pomidora, posypuję bazylią i na wierzch układam plastry mozarelli. Zapiekam w natłuszczonym naczyniu w 180oC aż mozarella się ładnie rozpuści.

środa, 15 lutego 2012

Penne Quatro Formagi

Składniki

-makaron penne ,lub inny
- 3 rodzaje serow , plesniowy , zolty zwykly , mozarela < mozna mieszac inne parmezan ,dolcielate , stilton >
-smietana < gesta slodka >
- sos beszamelowy <mozna sie bez niego tez obejsc >
-dwa zabki czosnku <posiekane w malenka kosteczke >
-oliwa z oliwek < lub olej >
-bazylia  lub nac z pietruszki
-odrobina orzechow wloskich



Przygotowanie

 Gotujemy makaron < al dente >, w tym samym czasie na patelni podsmazamy leko czosnek do lekkiego zarumienienia , nastepnie zalewamy smietana , dokladamy kawalki tych trzch serow , troche pietruszki , lub bazylii, ogrzewamy az do rozpuszczenia sie serow , nastepnie dokladamy do tego makaron pzyprawiamy sola pieprzem , mozna lekko posypac chili, staramy sie by mailo to wszystko konsystencjie sosu wiec eentualnie dodajemy smietany < gdy ma sie sos beszamelowy mozna zaoszczedzic na smietanie >po dokladnym wymieszaniu potrawa jest gotowa , gdy juz sie znajduje na talezu polecam posypac lekko orzechami wloskimi < lekko pokruszonymi > smacznego :)

Ciasto chałwowe z toffi orzechami i śmietaną

Składniki


biszkopt kakaowy z 6 jajek upieczony w formie 25/40

krem chałwowy:


250 ml mleka 0,5 %

2 łyzki cukru - kopiaste

3 żółtka (białka dodałam do biszkoptu)
2 łyżki płaskie proszku budyniowego waniliowego lub toffi

35 dkg chałwy waniliowo-kakaowej
1 kostka margaryny Kasi
1 łyżka żelatyny


mleko skondensowane słodzone gotowane 2,5 godziny
cukier waniliowy

1/2 litra śmietany kremówki
2 łyzeczki żelatyny
słone orzeszki

BISZKOPT KAKAOWY:


6 jajek
12 łyzek cukru

6 łyżek mąki pszennej tortowej
3 łyzki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao ciemnego
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
szczytra soli


Jajka ubić na pianę z cukrem i szczyptą soli,dodać przesiane mąki,kakao i proszek i delikatnie przemieszać.Dla pewności dodaję odrobinę sody oczyszczonej(wyczytałam to na jakiejś stronce i teraz stosuje do ciast niemal wszystkich z dobrym rezultatem)Dalikatnie przemieszać i do formy.Piec ok.20-25 minut,w zależności od wielkości biszkoptu.

Jeśli wolicie biszkopt jaśniejszy (czyli mniej kakaowy ) to należy dać 4 łyżki mąki ziemniaczanej,a 2 łyzki kakao.



Przygotowanie

Przygotowanie:
Upieczony biszkopt wystudzic i przekroić na 2 blaty.

Wstawić mleko do rondla z ciepłą wodą i gotować od momentu zagotowania 2,5 godziny.
Po tym czasie wyjąć puszkę z wody i oziębiać,najlepiej w wodzie z lodem jeśli się śpieszymy.Ale mleko może pozostać letnie,bo wtedy się lepiej rozsmarowuje.

Zagotowaac połowę mleka z 2 łyżkami cukru ,a drugą połowę mleka wymieszać z
proszkiem budyniowym i żóltkami.Dokładnie wymieszać i powoli wlewać do gotującego mleka z cukrem,dokładnie mieszając.Całość podgrzewać do uzyskania budyniu.Dodać pokruszoną chałwę i zdjąć z ognia i nadal ucierać do uzyskania gładkiej masy.Odstawic do miski z zimną wodą aby się oziębiło.żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawic do napęcznienia.Po tem rozpuścić na małym ogniu i oziębic.
Margarynę (lub masło jak kto lubi),dokładnie rozetrzeć mikserem i dodawać zimny budyń chałwowy,następnie dodać posiekane orzechy i żetatynę.Wymieszać.
Biszkopt (dolny płat) nasączyć słabą kawą i posmaroawć kremem chałwowym,wyrównać i przykryć następnym blatem ciasta.Docisnąć.Całość posmarować toffi.

Smietanę ubić z cukrem waniliowym i rozpuszczoną żelaryną i przykryć całe ciasto,Z pozostałęgo toffi zrobić kleksy na śmietanie lub mozna połozyc kawałki czekolady.Wstawic do lodówki na 3-4 godziny.


S M A C Z N E G O !!!

wtorek, 14 lutego 2012

Półmisek mięs z marynatami

Składniki

Po 70 dag schabu środkowego, schabu karkowego i chudego boczku, 1 cebula, 1 łyżki soli oraz , 2 łyżki Czosnku granulowanego, torebka Kminku, torebka Majeranku, 1 łyżka Pieprzu czarnego mielonego.



Przygotowanie

Mięso posypać czosnkiem wymieszanym z pieprzem i solą. Schab środkowy dodatkowo obtoczyć w majeranku, natomiast karkowy - w kminku. Boczek zaś obłożyć plastrami cebuli. Następnie odstawić do lodówki na 1-2 dni. Po tym czasie każdy rodzaj mięsa piec osobno około 1 godziny w temp. 180 st.C, po czym ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z chrzanem i ćwikłą.

marchwianka

Składniki

1 kg marchwiszczypta soli




Przygotowanie

Jeżeli twoje dziecko dostało biegunki to jednym ze sposobów na jej złagodzenie może być marchwianka.

Obierz marchewkę, jeśli jest duża to pokrój ją na mniejsze kawałki. Wrzuć ja do garnka, zalej litrem wody, dodaj szczyptę soli. Ugotuj aż będzie mięciutka.

Na początku podawaj dziecku sam wywar z marchewki. A gdy poczuje sie lepiej możesz podać mu zmiksowaną marchewkę.

poniedziałek, 13 lutego 2012

Super orzeźwiający napój na lato :)

Składniki

1l wody w garnku
1-2 cytryny zależy czy ktoś chce mieć kwaśne czy aromat
2-4 świeżych listków mięty może być od 2-4 torebek herbaty ekspresowej
2 łyżki miodu jeśli za mało słodkie można dać więcej
1,5 łyżki cukru można więcej





Przygotowanie

Obrać cytrynę i wrzucić do podgrzewanej wody(absolutnie zagotowana). Wsypać cukier, a następnie listki mięty lub zioła z herbaty ekspresowej i wszystko wymieszać dokładnie. Po 2-3 minutach dodać miód. Podgrzewać od 7 do 10 minut potem  odcedzić przez sitko albo gazę resztki wyrzucić i czekać aż ostygnie.
                         


                              S.M.A.C.Z.N.E.G.O

 

 

bigos myśliwski Kasi

Składniki

Marynata do sarniny
Przygotować tak jak podałam w przepisie na szynkę z sarny po staropolsku

Marynata do dzika
Przygotować tak jak podałam w przepisach związanych z mięsem z dzika. 

Marynata do wieprzowiny
Mięso wieprzowe pokroić w dość grubą kostkę i dokładnie natrzeć przyprawą do mięsa wieprzowego firmy knorr. Włożyć do lodówki na przynajmniej 24 godziny.

Składniki bigosu:


1kg kapusty kiszonej
Garść suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej 
Ok. 30 dag ugotowanych mieszanych grzybów- podgrzybki, prawdziwki
Ok. 30 dag ugotowanego mięsa z dzika z zalewy
Ok. 30 dag mięsa wieprzowego- może być od łopatki
Ok. 20 dag ugotowanego mięsa z sarny z zalewy
Szponder z wołowiny
10-12 suszonych śliwek
2 kostki wołowe knorr
2 marchewki
15 dag kiełbaski( może być mieszana i z dzika i wieprzowa)
1 łyżka miodu
sól. pieprz, ziarenka smaku, odrobina majeranku, liść laurowy, ziele angielskie
2-3 cebule pokrojone w gruba kostkę
Olej do przesmażenia mięsa



Przygotowanie

Kapustę odcisnąć jeśli jest bardzo kwaśna, to wypłukać. Zalać wodą, tak żeby przykryła kapustę, dodać, szponder wołowy, liść laurowy, ziele angielskie, kostki knorr posolić. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do kapusty. Suszone grzyby zagotować, dodać do kapusty, ale nie odlewać wody, bo będzie nam potrzebna do dolewania, kiedy woda w kapuście będzie wyparowywała. Dodać gotowane grzyby i pokrojone w paski suszone śliwki. 
W międzyczasie przesmażyć mięso wieprzowe z cebulką, pod koniec smażenia dodać mięso z sarny i dziczyzny. Doprawić do smaku, a następnie połączyć z kapustą doprawiając łyżką miodu. Od czasu do czasu podlewać wodą od suszonych grzybów- uważać, żeby bigos się nie przypalił Kiedy szponder będzie miękki obrać go, drobno pokroić i połączyć z kapustą, a także dodać przesmażoną kiełbaskę.Bigos doprawić odrobiną majeranku i ziarenkami smaku.

                                                Wszystkim życzę smacznego:-)

niedziela, 12 lutego 2012

Pijak Doroty

Składniki

CIASTO:6 białek
1szklanka cukru
15dkg suchego maku
15dkg kokosu
1łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:3żółtka
kostka masła
3łyżki cukru pudru
budyń śmietankowy z winiar z cukrem
0,5l.mleka
2 paczki okrągłych biszkoptów
spirytus,wódka lub rum(średniej wielkości butelka)
POLEWA:3łyżki margaryny
3łyżki kakao
5łyżki cukru
8łyżek wody



Przygotowanie

CIASTO:6 białek ubić na sztywno z 1szklanką cukru,dodać 15dkg maku,15dkg kokosu i 1łyżeczke proszku do pieczenia.Z tych składników upiec ciasto w temp 160 około45min.
MASA:3żółtka utrzeć z jedną kostką masła i 3łyżkami cukru pudru.Ugotować budyń i zimny dodawać po trochu do utartej masy.Na zimne ciasto wylać masę a na masie ułożyć biszkopty namoczone w alkoholu.Na koniec polać polewą.
Smacznego.

Ryba z sosem żurawinowym

Składniki

- 1/2 kg ryby (mogą to być drobne ryby słodkowodne w całości, jak np. karasie, czy okonie lub filety ryb słodkowodnych, np. sandacz),
- masło lub olej do smażenia,
- sól. Sos: - 20 dkg żurawin,
- 2 łyżki miodu,1 - 2 goździki,
- kawałek cynamonu,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól.



Przygotowanie

1) Umyte i osuszone filety solimy i zostawiamy w chłodzie na 30 min. Po tym czasie lekko oprószamy mąką. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Najlepiej na maśle w połączeniu z dobrym olejem. Sos: 1) Żurawiny starannie płuczemy. Zalewamy wrzącą wodą (pół szklanki) i doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem. Wyrzucamy na drobne sito i przecieramy dokładnie. 2) Wkładamy do garnka przetarte owoce. Pozostałości na sicie przepłukujemy kilkoma łyżkami wody. Do gotujących się na ogniu żurawin dodajemy dużą łyżkę miodu i przyprawy. Gotujemy kilka minut i odstawiamy z ognia. Jeśli sos jest ciągle za kwaśny - dokładamy jeszcze nieco miodu. 3) Jeśli podajemy sos na gorąco - podgrzewamy go bezpośrednio przed podaniem. Jak podawać? W sosjerce. Zimny, lub gorący. Sos ten można podać do ryby w galarecie zamiast najczęściej stosowanego chrzanu i majonezu. Przepis pochodzi z portalu kulinarnego Czarna Oliwka ( kuchnia.o2.pl).

sobota, 11 lutego 2012

Zupa wiejska ala Agnieszka

Składniki

-5-6 kartofli
-duża marchew
-por
-kawałek selera
-średnia pietruszka
-pół pęczka pietruszki
-ok.20 dag wędzonego boczku
-2 skrzydełka z kurczaka
-1 listek laurowy
-1 łyżka czosnku granulowanego
-sól , pieprz
-2-3 łyżki śmietany



Przygotowanie

-kartofle obrać ze skórki , umyć i pokroić w kostkę
-marchew , pietruszkę , seler obrać  , umyć i zetrzeć na tarce o grubych okach
-pora oczyścić , umyć i pokroić w talarki
-natkę drobno poszatkować
-boczek pokroić w kostkę
-skrzydełka umyć , obgotować w wodzie  ( ok 2l ) i wyszumować ( usunąć nadmiar piany )
-dodać uprzednio przygotowane składniki
-dodać listek laurowy i czosnek
-gdy skrzydełka i kartofle będą miękkie , zaprawić śmietaną i doprawić do smaku solą i pieprzem
-jeszcze chwilę gotować
Smacznego

Roladki Chrzanowe w wybornym sosie kasiuli

Składniki

Przepis na ok 8 dużych roladek:
ok 800 g szynki wieprzowej
vegeta 
pieprz
ok 3 łyżki mąki

Nadzienie:
4 łyżki majonezu
2 łyżki chrzanu
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
ok 100 g wędzonego boczku

Sos:
1 kostka rosołowa
ok. 2 szkl mleka
1 łyzka mąki

olej











Przygotowanie

Mięso kroimy na ok 8 dużych cienkich plastrów. Rozbijamy i doprawiamy pieprzem i vegetą. Smarujemy nadzieniem (tzn. wymieszanym majonezem, chrzanem, posiekaną pietruszką i szczypiorkiem). Na każdy plaster mięsa kładziemy kawałek boczku
Plastry zwijamy, dociskamy, obtaczamy w mące (można dodatkowo wbić wykałaczkę). Podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju ok. 5 min (jeśli z roladek będzie trochę wypływać nadzienie to nawet lepiej) Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego (zeskrobując pyszności z patelni), pieczemy pod przykryciem ok. 40 min (180 stopni). Zalewamy mlekiem wymieszanym z mąką, dodajemy kostkę rosołową. Pieczemy jeszcze ok. 15 min.

sznycel z jajkiem sadzonym

Składniki

500 g miesa z karkowki,
jajka sadzone,
sol,pieprz,
1 jajko,
odrobine majeranku,
przyprawa do miesa mielonego.

Panierka:
2-3 jajka
bulka tarta.
Olej do smazenia.




Przygotowanie

Mieso zemlec w maszynce na duzych oczkach.
Dodac jajko,przyprawy i dobrze wyrobic.
Nastepnie,bierzemy po kawalku miesa na desce,moczymy noz w wodzie i lekko tluczemy mieso(czesto maczajac noz w wodzie),tak jak na kotlety schabowe,tylko,ze nozem i formujemy jednoczesnie.Jesli zle wyrobimy mieso,to rozpadnie nam sie podczas panierowania lub smazenia.

Gdy wyrobimy wszystkie mieso, panierujemy sznycle w roztrzepanych jajkach i tartej bulce.Smazymy na oleju.
Na kazdym sznyclu kladziemy po jednym jajku sadzonym.
Jajka sadzone smazymy w taki sposob:
wbijamy jajka na rozgrzany tluszcz,solimy,pieprzymy,przykrywamy pokrywka i trzymamy chwilke,az bialko nam sie zetnie.Wykladamy jajko na gotowy sznycel.Podajemy wg uznania.

piątek, 10 lutego 2012

Sernik wiedeński z polewą kokosową

Składniki

Składniki na ciasto:


1,50 kg twarogu
10 jaj
40 dkg cukru
30 dkg tłuszczu {KASIA}
15 dkg kaszki mannej
2 paczki cukru waniliowego
10 dkg rodzynek


Składniki na polewę:

1 szkl. cukru
1 szkl. wiórków kokosowych
1/2 kost. tłuszczu {KASIA}
2 jaja







Przygotowanie

Ciasto:


Twaróg przekręcić przez maszynkę /ja nie miele tylko wszystko wrzucam do miski i ucieram mikrerem/, żóltka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do sera dodajemy tłuszcz, żóltka, kaszkę manną i rodzynki. Wszystko wymieszać i na koniec dodać ubite białka. Masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Z tej porcji wychodzi duża blacha i mała tortownica. Ja nie lubię wysokich ciast dlatego dzielę.

Polewa:

Masło roztopić w garnku na małym ogniu, dodoać cukier i na końcu koks. Wymieszać i zdjąć z ognia. Trochę ostudzić i dodać całe jaja. Ciepłą polewę wylać na ciasto i rozprowadzić równomiernie. Piec w piekarniku 170 około 1,50h. Wszystko zależy od piekarnika masa powinna być brązowa.Jeżeli wstawisz do ciepłego piekarnika to czas pieczenia będzie krótszy.


Wiem, że dużo jest przepisów na sernik wiedeński, ale ta polewa
wszystko zmienia. Przepis pochodzi od mojej cioci. Nie wstawiłam zdjęcia bo to ciasto piekę na specjalne okazje. Potem napewno wrzucę fotkę.


czwartek, 9 lutego 2012

Makaron penne z krewetkami

Składniki

makaron penne
4 ząbki czosnku
2 cebule
czerwone chilli
garść świeżej kolendry/ lub suszona
3 łyżki soku z limonki
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżli oliwy z oliwek
1,5 szklanki obranych krewetek
3 suszone pomidory (z odrobiną zalewy)
1 łyżka ziaren sezamu
szczypta oregano, garść pisiekanej bazylii i natki pietruszki



Przygotowanie

1) Makaron ugotować (al dente :-))
2) Czosnek, cebule, kolendrę, pozbawione pestek chili, sos sojowy, sok z limonki, 2 łyżki oliwy z oliwek, suszone pomidory wraz z zalewą - ZMIKSOWAĆ.
3) Rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć na niej krewetki.
4) Wlać zzmiksowaną masę i ciągle mieszając smażyć na dużym ogniu.
5) Dodać makaron i sezam.
6) Doprawić ziołami ( i ewentualnie solą według uznania).
7) Można też na końcu posypać drobno pokrojoną fetą.

PYCHA!!!!!!!!!!!!!

Zupa grzybowa z suszu

Składniki

10-15 grzybów suszonych
1 marchewka
2-3 ziemniaki
2-3 łyżki kaszy jęczmiennej
zielona pietruszka
śmietana 18%
pieprz, sól, zioła



Przygotowanie

Grzyby zalewamy wodą (ok.2 litrów) i odstawiamy na kilka godzin lub na noc. Grzyby kroimy w cienkie paseczki i z powrotem wrzucamy do garnka.
Gotujemy z listkiem laurowym, dodajemy pokrojoną marchew, ziemniaki i wypłukaną kaszę. Doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem. Ja dodaję też suszoną, rozkruszoną w dłoniach na proszek natkę selera i pietruszki. Mozna dodać kostkę rosołową, ale nie jest to konieczne.
Podajemy z dodatkową śmietaną i mnóstwem zielonej pietruszki.


Smacznego :)

Schabowe kieszonki z bryndzą i papryką

Składniki

6 kotletów schabowych
ser bryndza
czerwona papryka
2 jaja
bułka tarta
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, słodka papryka



Przygotowanie

Schab powinien być pokrojony na 6 kotletów, z tym, że dośc grubych. W każdym z nich ostrym nożem wykrawamy kieszonkę.
Do kieszonek wkładamy plastry bryndzy i papryki oraz szczyptę bazylii. Kotlety posypujemy lekko solą popnieważ sama bryndza jest słona, pieprzem oraz słodką papryka i majerankiem. Obtaczamy schab z jajkach i bułce i smażymy na rozgrzanym oleju, aż panierka zrobi się złocista. Trzeba uważać zeby nie wypłynął ser z kieszonek :)
Do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oliwy z oliwek, układamy schab kieszonkami do góry, na skos, tak żeby kotlety nachodziły na siebie. Posypujemy troszkę bazylią (najlepiej świeżą posiekaną). Całość zapiekamy około 30-35 minut.

Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sosem, np. lekkim chrzanowym :).

Smacznego  !

środa, 8 lutego 2012

Kotleciki z indyka duszone w piwie

Składniki

ok. 40 dag piersi z indyka

szklanka piwa

2/3 szklanki bulionu z kostki

mąka

papryka czerwona

cebula

kilka łyżek śmietany

tymianek

1/2 łyżeczki cukru



Przygotowanie

Z mięska wykroić niewielkie kotleciki, rozbić je tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Podsmażyć cebulę i paprykę pokrojoną w paski, zalać piwem oraz bulionem, dodać kotleciki, sporą szczyptę tymianku (raczej nie więcej niż płaskie pół łyżeczki, gdyż ma on intensywny aromat) i cukier. Dusić około 20 minut, po czym połączyć ze śmietaną.

Moim skromnym zdaniem najlepiej smakuje z ryżem.

Smażone ziemniaki ziołowe do obiadu

Składniki

5 dużych ziemniaków


1 duża cebula


2 ząbki czosnku


1 czubata łyżeczka majeranku


1 płaska łyżka przyprawy klasycznej do grilla


sól, pieprz


1 łyżka masła roślinnego


2 łyżki oleju





Przygotowanie

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średnią kostkę.Cebulę i czosnek też pokroić w kosteczkę i zeszklić na 1 łyżce oleju na patelni, przełożyć na talerzyk.

Wlać na patelnię resztę oleju i dodać masło roślinne, gdy się wszystko rozgrzeje dodać ziemniaki i smażyć  często mieszając drewnianą łyżką aż się usmażą i ładnie zrumienią.

Dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, wszystkie przyprawy i delikatnie mieszając smażyć  jeszcze 2-3 min.(uważając żeby nie spalić)

Ziemniaki smakują wybornie.

Smacznego.

                                                    

Zupa morelowa na upalne dni

Składniki

1/2 kg dojrzałych moreli lub 1/4 kg suszonych
2 duże jabłka
1/8 l kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
4-6 łyzeczek cukru
ew.sok z cytryny



Przygotowanie

Jeżeli gotujemy z moreli suszonych, należy je namoczyc ze 4 godz. wczesniej w letniej wodzie. Jabłka z morelami gotujemy  w 1 l. wody aż będą miękkie.Można zmiksować po ugotowaniu. Śmietanę rozmieszać z mąką , rozprowadzić ciepłą zupą i wlać do garnka. Doprawić wg własnego smaku cukrem i sokiem z cytryny.Najlepsza jest ta zupka ostudzona ....w upalne dni...mniam!
Polecam teraz, gdy są juz nasze polskie morele w sprzedazy.

wtorek, 7 lutego 2012

Roladki z łososia z kremem

Składniki

1 opakowanie łososia wędzonego w plastrach 100g
1 opakowanie serka typu Almette 150g
sól, biały pieprz
koperek suszony
oliwki

wykałaczki





Przygotowanie

Serek wymieszać z przyprawami. Na każdy plaster łososia położyć serek i zwinąć w roladkę.  Spiąć wykałaczką i nabić oliwkę lub udekorować pomidorami koktajlowymi.

Kotlety z kaszy manny

Składniki

2 szkl. wody
2 kostki bulionu warzywnego
1 szkl. kaszy manny
10 dag żółtego sera
1 jajko
2 łyżeczki natki pietruszki
bułka tarta do panierowania



Przygotowanie

Wodę zagotować, wrzucić kostki bulionu. Gdy rosół się zagotuje, stopniowo wrzucać kaszkę cały czas mieszając.
Po ugotowaniu zestawić do ostygnięcia. Następnie dodać jajko, pokrojoną pietruszkę, potarty ser. Całość wymieszać.
Formować kulki - kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć.

poniedziałek, 6 lutego 2012

Słodka zupa- jeszcze jedna wersja

Składniki

-5 szklanek mleka
-1 łyżeczka masła
-2 łyżki cukru
-2 żółtka
-0,5 torebki budyniu o smaku śmietankowym/waniliowym
-1 cukier waniliowy
-herbatniki



Przygotowanie

1 litr mleka zagotować z dodatkiem cukru waniliowego i masła. Wrzące mleko połączyć z budyniem rozprowadzonym w szklance zimnego mleka. Zagotować, trzymać na ogniu przez 2 minuty, po czym zestawić.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogiel-mogel. Połączyć z bardzo ciepłą zupą, lejąc cienkim strumykiem i cały czas ubijając. Gdy składniki dokładnie się połączą, rozlać na talerze.
Zupę podawać posypaną obficie zmiażdżonymi herbatnikami lub czystą (wtedy herbatniki podawać oddzielnie).
Smakuje doskonale na zimno i na ciepło.
Na podwieczorek- poprostu IDEALNA :)

sernik Tasika

Składniki

1 kg białego sera tłustego
7 jajek
2 szklanki cukru
4 średnie ugotowane ziemniaki
kostka margaryny
cukier waniliowy
1,5 łyżki mąki
rodzynki



Przygotowanie

Przepis u  mnie w rodzinie od pokoleń

Zaczynam od ugotowania ziemniaków normalnie tak jak do obiadu w osolonej wodzie. Niech stygną.
Ser, margarynę i ziemniaki przepuścić przez maszynkę.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (ja daję tak do smaku a raczej zapachu przyjemnego) Dodawać po trochu ser (z margaryną i ziemniakami oczywiście).
Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą. Dodać mąkę wymieszać. Na końcu rodzynki. Jak kto lubi. Ja lubię dużo

Masę wlać do tortownicy i piec w piekarniku 180-200 stopni aż będzie ciemno złoty (to jest ok 1 godzina 20 minut).
Zazwyczaj podnosi się a potem opada i pęka, ale to w niczym nie przeszkadza. Jest pyszny!!!





Smacznego!

szaszlyczki z tzatziki

Składniki

30 dag miesa z indyka
1 lyzka przecieru pomidorowego
1 lyzka musztardy
2 lyzki sosu sojowego
2 lyzki oleju
sol
20 malych pieczarek
pomidorki koktajlowe
zoltka papryka
2 male cukinie
1/2 ogorka
koperek
150 g jogurtu
sol, pieprz
czosnek



Przygotowanie

Mieso w kostke, wymieszac precier + musztarde+ sos sojowy , olej+ 1/2 l-czki soli .Do tak przygotowanej marynaty wlozyc mieso

Warzywa(papryka + cukinie) pokroic w kawalki nie za duzej wielkosci.

Na szpikulce nakladac na przemian kawalki miesa i warzywa z pommidorkani i pieczrkami wlacznie.Caly nabity szaszlyk posmarowac marynata.Opiekac na roznie okolo 5 minut z kazdej strony

Ogorek zetrzec na tarce,dodac posekany koperek i zmiazdzowny czosnek.Wszysko polaczyc z jogurtem, doprawic-podawac z szaszlykami

sos musztardowo-czosnkowy

Składniki

1/2 słoika musztardy
1/2 oleju
2 główki czosnku




Przygotowanie

Do musztardy wlać olej. Przecisnąć  czosnek, porządnie wymieszać.
Tym sosem można polewać wszystkie warzywa /gotowane i surowe/.

niedziela, 5 lutego 2012

Ciasto amerykańskie IZY

Składniki

1,5 szklanki oleju
2 szklanki cukru
5 jaj
1 łyżeczka kakao
4 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 kilogram jabłek


Polewa:
1/2 kostki palmy
2 łyżki kakao
1,5 łyżki wody
4 łyżki cukru





Przygotowanie

Olej + jajka + cukier utrzeć. Dodać mąkę z cynamonem + kakao - wymieszać. Sodę rozpuścić z 4 łyżeczkami wody i dodać do ciasta - wymieszać.
Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę i wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formy. Piec ok. 45 min. w temp. 180 C
Po upieczeniu można polać polewą czeloladową.

Polewa:
Wszyskie składniki przełożyć do rondelaka i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia.
Mieszać aż przestygnie i jeszcze ciepłą polać ciasto.

sobota, 4 lutego 2012

Kapusta zasmażana -przepis zgodny z MM

Składniki

Mamy:
pół główki kapusty (pekińska - wtedy nasza kapusta jest słodsza, normalna - ostra)
duża cebula
oliwa z oliwek
opcjonalnie pół szklanki soku pomidorowego
maggi (albo sos sojowy jak mamy MM), dużo różnych przypraw: czerwona papryka, sól, pieprz, zioła, imbir



Przygotowanie

Cebulę w kostkę i podsmażyć na oliwie na wiekiej patelni. Kapustę poszatkować w paski, dość cienkie. Będzie jej wielka góra, ale zmniejszy się podczas smażenia. Jak cebulka będzie złota to dodać trochę oliwy i wrzucić kapustę. pomieszać i smażyć na średnim ogniu póki nie zbrązowieje. Polać maggi, dorzucić dużo przypraw. Wlać sok pomidorowy, jak nie chcemy to mniej niż pół szklanki wody. Jeszcze z 2 minuty smazyć, później przykryć i kilka minut pod pokrywką.
Potem można już jeść

Tort z marcepanem

Składniki

15dag masla
25dag cukru pudru
4 jajka
po 10dag mąki pszennej i ziemniaczanej
5dag kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do formy
20dag powidel
3 łyzki rumu
cynamon
20dag surowej masy marcepanowej
polewa czekoladowa
wisnie do dekoracji



Przygotowanie

Maslo utrzec z 15dag cukru i żołtkami Wymieszac z mąka przesiana z kakao i proszkiem do pieczenia,połączyc z piana z bialek.Przelozyc do natluszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy,piec okolo3 minut w 180 stopni przestudzic przekroic na trzy blaty
powidla podgrzac wymieszac z 2 łyzkami rumu ze 100ml wody ,1 łyzki cukru i rumu przygotowac poncz nasączyc vlaty ciasta,przelożyc powidlami.Mase marcepanowa zagniesc z cukrem,rozwalkowac na karazek grubosci 1/2cm ulożyc na torciepolanym rozpuszczona polewa udekorowac wisniami oproszyc cynamonem

Spaghetti (linguini) z pomidorami i bazylią

Składniki


suchy makaron spaghetti lub linguini ( ilość dla 2 osób)


500-700 g obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę pomidorów
1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę

1 pokrojona łodyga selera naciowego obranego z włókien i  pokrojonego w plasterki 


5 łyżek oliwy


4-6 ząbków czosnku drobno posiekanego


1/2 pęczka świeżej bazylii 


sól ,pieprz, szczypta cukru





do podania:


oliwa extra vergin
tarty parmezan






Przygotowanie

1.Wstawiamy wodę na makaron.
2.Na głębokiej patelni szklimy na oliwie cebulę, dodajemy czosnek i seler , chwilę
   gotujemy i wlewamy pomidory, doprawiamy solą ,pieprzem i szczyptą cukru
   i pozostawiamy na ogniu,mieszając co pewien czas.
3.Do wrzącej,osolonej wody wkładamy cały makaron , mieszamy aby się nie
   posklejał.
   Gdy tylko nitkę makaronu "da się owinąć wokół palca"odcedzamy go i dokładamy
   na patelnię z sosem ( pozostaw ok.1/2 szkl. wody z gotowania makaronu).
4.Starannie mieszamy, aby pomidory okleiły makaron ,niech chwilkę się pogotują
   razem. Dolewamy trochę wody pozostawionej z gotowania makaronu.
   W tym czasie makaron"przejdzie" smakiem pomidorów.
   Gdy uznamy ,że jest juz dostatecznie miękki ( ale nie rozgotowany,ma być
   jędrny) patelnię zdejmujemy z ognia i dorzucamy "potargane" listki bazylii
   i mieszamy.
5.Wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem i skrapiamy oliwą.

W ten sposób przygotowywała makaron Signora Chiara ( taka prawdziwa La
mamma italiana),która niepodzielnie panowała w kuchni moich włoskich przyjaciół.


piątek, 3 lutego 2012

Szarlotka z konfitura brzoskwiniowa

Składniki

składniki
1 kg jablek
0,5 kg maki
kostka miekkiego masla (250g)
125 g cukru
2 jajka
sok z pol cytryny
4 lyzki konfitury brzoskwiniowej
garsc rodzynek
paczuszka cukru waniliowego
cynamon



Przygotowanie

sposób przygotowania
Make, tluszcz, cukier i jajka wyrobic mikserem (najlepiej koncowkami swiderkami, nic sie nie ciagnie i ciasto pieknie sie wyrabia) w dosc duzej misce. Mase dobrze zlepic rekoma, ukulac kule, zawinac w przezroczysta folie, i wlozyc na pol godziny do lodowki. Jablka obrac i pokroic na duze kawalki, pokropic sokiem z cytryny. Wyjac ciasto z lodowki i podzielic je na trzy czesci. Pierwsza czesc ciasta rozplaszczyc w rekach, obsypac maka i rozwalkowac na wielkosc spodu od tortownicy. Wylozyc dno tortownicy ciastem. Kolejna czescia ciasta ( to jest najtrudniejsza czesc produkcji ale warto troche sie pomeczyc) wylozyc boki tortownicy na wysokosc 3-4 cm. Konfiture rozsmarowac na spodzie ciasta, wylozyc na ciasto jablka, posypac cukrem waniliowym i cynamonem. Rozwalkowac trzecia porcje ciasta na wielkosc spodu tortownicy i przykryc nim jablka. Dobrze docisc brzegi ciasta. Ciasto piec w uprzednio nagrzanym do 180stopni piekarniku przez godzine. Ciasto zostawic do ostygniecia i posypac cukrem pudrem.

dodatkowe informacje
Bardzo pyszne ciasto do popoludniowej kawki :)

czwartek, 2 lutego 2012

Dżemowiec

Składniki

4 jajka
4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 szklanki mleka
1 szklanka oleju
2 łyżeczki sody
słoik dżemu (powidła śliwkowe,lub dżem z czarnej pożeczki)
2 łyżki kakao



Przygotowanie

Jajka + cukier + mąka wymięszana z sodą + mleko + olej+ dżem + kakao
Wszystko mikserem ładnie na gładką masę.

Piec ok.50 min.
180-200 tem.

Bardzo łatwe i naprawdę smaczne ciacho

Fałszywe jajka

Składniki

Przepis na 2 porcje

360 g serka waniliowego homogenizowanego
4 połówki brzoskwiń z puszki w syropie
4 łyżki syropu z puszki brzoskwiń 



Przygotowanie

Serek mieszamy z syropem z puszki. 2 połówki brzoskwiń kroimy na kosteczkę- układamy na dnie miseczki, na to nakładamy serek, a na wierch połówkę jednej brzoskwini w wypukłą stroną do góry. Smacznego.

 

Ciastka jogurtowe Dorki

Składniki

Składniki:


225 g mąki


1 łyżeczka soli


1 łyżka proszku do pieczenia


60 g masła


60 g cukru


1 jajko


6 łyżeczek niskotłuszczowego jogurtu naturalnego





Przygotowanie

Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać z masłem. Dodać cukier. Jajko roztrzepać z jogurtem i dodać do masy.

Całość dobrze wymieszać.  Rozwałkować ciasto na 1,5 cm i wycinać z niego kółka (ok. 5cm).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez ok. 10 minut, aż ciacha zrobią się brązowo- złote.

Smakują bez dodatków, jak i z dżemem truskawkowym.

środa, 1 lutego 2012

Krem z mango

Składniki

1 duży lub 2 mniejsze dojrzałe owoce mango (ok.400-450 g)
200 ml mleka skondensowanego (nie słodzone)
6-8 łyżek cukru
350 ml gorącej wody
20 g żelatyny ( opak.żelatyny na 1 l płynu) =6 łyżeczek płaskich
1 limonka ( cytryna) - wyciśnięty sok)
 





Przygotowanie

W gorącej wodzie starannie rozpuścić żelatynę.
Mango obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki odrzucając pestkę.
Zmiksować na purée.Dodać mleko skondensowane,cukier,sok limonkowy
(cytrynowy) ,przestudzoną rozpuszczczoną w wodzie żelatynę.Wymieszać.
Spróbować, czy aby nie mdłe i ewentualnie dodać jeszcze soku z limonki.
Wyporcjować do salaterek lub pucharków i zastudzić (ok.1½-2 godz.) w lodówce.
Podawać przybrane świeżymi owocami.
Pyszny i bardzo prosty deser.

Zastudziłam deser w salaterce o poj.200 ml.Otrzymałam 6 porcji.
Uważam , że poj.200 ml jest za duża ( deser jest sycący).
Mam zamiar podać ten krem na świąteczny ( Wielkanoc) deser.Wytworniej będzie zastudzić go w kieliszku coctailowym na wysokiej nóżce o poj.100-160 ml ( sądzę , że porcja 100-120 ml będzie w sam raz).

Przepis pochodzi z programu telewizji BBC (Ching′s Kitchen).
Dokonałam pewnych zmian w proporcjach niektórych składników i sposobu użycia
soku z limonki ,nie posypywałam też kremu cukrem pudrem ,bo wydawałmi się dostatecznie słodki.
Ching-He Huang nazywała swój deser budyniem z mango.



Coctail szpinakowy

Składniki

25 dag szpinaku(moze byc mrozony,najlepiej drobno ciety)
1/2 do 3/4 l jogurtu(kefiru,maslanki,zsiadlego mleka,serwatki)
1 lyzka cukru
sol.ew. pieprz lub ostra papryka,
imbir(najlepiej swiezo starty)1-2 lyzeczki
1-2 przecisniete lub drobno pokrojone zabki czosnku(niekoniecznie)
1 pomidor(rowniez dowolnie)



Przygotowanie

W przepisie oryginalnym jest mowa o swiezym szpinaku,ale zawsze robilam z mrozonym(przez lenistwo chyba).Otoz:
Szpinak rozmrozic.Jogurt wymieszac z przyprawami,zmiksowac ze szpinakiem.Mozna podawac przybrany plasterkami pomidora bez skorki.
Zaraz podawac.Z cukru oczywiscie mozna zrezygnowac,to wszystko rzecz indywidualnego smaku(oraz diety).