sobota, 31 marca 2012

Sałatka z kurczakiem bardzo chrupiąca

Składniki

kurczak z rożna - obrać ze skóry i pokroić na kawałki ( miałam maleńkiego)
1 papryka czerwona - pokroić
1/2 kapusty pekińskiej średniej - pokroić
ok. 10 cm pora tej części między zieloną a białą - pokroić
1 kartonik kukurydzy
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 opakowanie  przypraw do sałatek ( ja uzyłam sos grecki do sałatek firmy Prymat)



Przygotowanie

Składniki sosu wymieszać wcześniej mogą sobie postać w lodówce i "przenikać".
Pokrojone warzywa i kurczaka wymieszać z sosem i wstawić na 1-2 godz do lodówki, następnie podać na stół.

Użyłam kurczaka z rożna, ale myślę , że smażona pierś z drobiu też byłaby dobra, lub jakiś pieczony w domu kurczak.

Polecam wszystkim którzy lubią chrupiące sałatki.

piątek, 30 marca 2012

Mazurek orzechowy pyszny

Składniki

CIASTO:

25 dkg orzechów włoskich łuskanych
25 dkg cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 żółtka
10 dkg masła
10 dkg mąki
sok z połowy cytryny

PIANA:

15 dkg cukru pudru
3 białka
1 cukier waniliowy

WAFEL




Przygotowanie

Orzechy zmielić, zostawić kilka połówek na przybranie. Utrzeć masło na pulchną masę, dodawać kolejno żółtka, cukier, zmielone orzechy, mąkę, na koniec sok z cytryny. Blachę wyłożyć waflem, wyłożyć utartą masę i równo rozsmarować. Ubić pianę, pod koniec dodając cukier puder i cukier waniliowy. Pokryć pianą cały mazurek, przybrać połówkami orzechów.Piec około 30-40 min. w 150-170 stopniach.


Pierś z kurczaka w warzywach na chipsach ziemniaczanych

Składniki

2 duże piersi z kurczaka (te podwójne)


0,4kg fasolki szparagowej


2 duże marchewki


1 brokuł lub kalafiorek


2 papryki


1 średnia cebula


ok. 1,5 kg ziemniaków


przyprawa GYROS (obojętne jakiego producenta)


sól


olej do smażenia


 


Czas przygotowania: ok. 1 godziny


Niezbędne kuchenne gadżety: patelnia, garnek do gotowania na parze





Przygotowanie

 

1.
Pierś z kurczaka umyć, wykroić zbędne części, pokroić na dość drobne paseczki – mniej więcej 1 cm x 4 cm, wrzucić na patelnię ze średnio rozgrzanym tłuszczem. Smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięsko stanie się całkowicie białe, a wytopiony z mięsa płyn prawie całkowicie wyparuje. Dopiero w tym momencie dodajemy przyprawę GYROS (całe opakowanie). Smażymy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, aż płyn zniknie całkowicie, a przyprawa równomiernie rozprowadzi się po mięsie.

2.
Warzywa: brokuł, paprykę, fasolkę, marchew, cebulę – umyć. Brokuł podzielić na różyczki, z papryki wykroić gniazda nasienne, pokroić w paseczki; fasolkę pozbawić niejadalnych końcówek, pokroić na długość ok. 3 – 4 cm; marchew obrać, pokroić w plastry; cebulę obrać i pokroić w półksiężyce.

Tak przygotowane warzywa lekko posolić, wymieszać i włożyć do naczynia do gotowania na parze. W przypadku naczynia do stawiania na kuchence, woda w spodniej części powinna już wrzeć. Na wierzch układamy podsmażone mięso, przykrywamy i pozostawiamy tak długo, aż warzywa będą gotowe.

 3.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plastry grubości ok. 2 mm. Następnie tak przygotowane talarki odsączyć z nadmiaru płynu na czystej, lnianej ściereczce. Plastry ziemniaczane wrzucać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor, jak frytki. Po usmażeniu lekko osolić.

Potrawę podajemy w ten sposób, że z usmażonych chipsów ziemniaczanych układamy na talerzu wianuszek. Do środka wkładamy mięso, a następnie otaczamy je bukietem warzyw.

Całość można przystroić świeżym liściem bazylii.

 

* Taki obiad jest dość ciężki, ale można go nieco „odchudzić”. Oto lżejsza wersja:

Mięso zamiast podsmażać, po pokrojeniu na paski od razu panierujemy przyprawą GYROS i układamy w naczyniu do gotowania na parze. Po 15 min. dodajemy warzywa i gotujemy tak długo, aż warzywa i mięso będą gotowe. Zamiast wianuszka z chipsów ziemniaczanych przygotowujemy wianuszek z ugotowanego ryżu.

!!! GUTEN APPETIT !!!
 

Kolorowy sernik

Składniki

Ciasto: 6 łyżek mąki3 jajka3 łyżki cukrułyżeczka proszku do pieczeniałyżka kakaotorebka czerwonego kisielu Masa serowa: 80dkg niekwaśnego półtłustego białego sera10dkg masła2szkl cukru pudru4 jajka2 łyki mąki ziemniaczanejolejek rumowy



Przygotowanie

Jaja ubić z cukrem, następnie dodać trzy łyżki mąki i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać kakao i 2 łyżki mąki, a do drugiej – kisiel i łyżkę mąki.  Obu części uformować dwa nieduże placki jednakowej wielkości i upiec je (osobno) na jasnozłoty kolor w średniej wielkości tortownicy lub na blasze (170oC). Ser dwukrotnie zemleć. Z białek ubić sztywną pianę. Miękkie masło utrzeć na puch i wciąż ucierając, dodawać po łyżce sera, następnie żółtka utarte z cukrem, mąkę ziemniaczaną i aromat. Jednolitą, gładką masę delikatnie wymieszać z pianą z białek. Upieczone i przestudzone placki pokroić w pieczenie, korzystając z talerzyków różnej wielkości. Spód tortownicy wyłożyć na przemian pierścieniami w obu kolorach. Rozłożyć na nim połowę masy serowej. Przykryć blachę ułożonym z pozostałych pierścieni i na końcu resztę masy serowej. Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170oC

Przepis wzięty z jakiejś gazety, ale nie pamiętam z jakiej. Jest coprawdaż trochę zabawy z tym spodem ale warto się pobawić bo sernik jest dobry.

SMACZNEGO:)

czwartek, 29 marca 2012

Sałatka kijowska z makrelą

Składniki

2 szkl ugotowanego na sypko ryżu
1 puszka kukurydzy
1 makrela wędzona
1 ogórek konserwowy
1 cebula
ok 3/4 szkl majonezu
pieprz
sól



Przygotowanie

Makrelę podzielić na małe kawałeczki. Kukurydzę odsączyć. Cebulę i ogórek pokroić w kostkę. Połączyć z ryżem i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Zjeść!
Smacznego

środa, 28 marca 2012

Muffinki pomarańczowe

Składniki

* 270 g mąki pszennej
* 115 g margaryny
* 150 g cukru
* 2 jajka
* 225 ml maślanki
* 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/4 łyżeczki sody 
* 1/2 łyżeczki soli
* 4-5 kropli olejku pomarańczowego
* 12 papilotek 



Przygotowanie

Utrzeć margarynę z cukrem, następnie dalej ucierając dodać jajka, olejek pomarańczowy oraz powoli dolewać maślankę.
Do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i solą oraz skórkę pomarańczową, Szybko, ale dokładnie wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem do 2/3 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 190 stopni, ok.25 min.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 min. i wyjąć muffinki z formy.

Murzunek ze Sliwkami

Składniki

2 szklanki mąki
6 jajek
20dag margaryny do pieczenia
3 łyżki oleju
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
-cukier puder do posypania



Przygotowanie

do rondelka włożyć margarynę wsypać cukier i kakao dodać olej i wode.

Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając aż masa uzyska jednolitą konsystęcje. zdjąć z ognia i wystudzić
 do przestudzonej masy  dać żółtka  wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia  całość dokładnie wymieszać  białko ubić na sztywną piane i delikatnie połączyć z ciastem



ciasto przełożyć do prostokątnej formy posmarowanej margaryną do pieczenia i opsypaną bułką tartą. piec około 50 minut rozgrzanym do 180 stopni cesjusza

Moja pieczeń z indyka

Składniki

pierś indycza ok. 1 kg
250 g pieczarek
pół cebuli
3 ząbki czosnku
ser żółty
natka pietruszki
ulubione przyprawy



Przygotowanie

Pierś przeciąć w środku (zrobić tzw. "kieszonkę"), przyprawić (sól, pieprz, Delikat Knorra), natrzeć czosnkiem od środka i na zewnątrz. Polać oliwą i zostawić na noc w lodówce. Pieczarki i cebulę podsmażyć, gdy przestygną dodać ser i posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem. Pierś nafaszerować, spiąć wykałaczkami i podsmażyć na maśle. Podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, przykryć i dusić ok. 1 h. W trakcie duszenia przewrócić pierś na drugą stronę. Mięso kroimy w ok. 2 cm plastry. Sos zagęszczamy mąką, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą maggi.
Pieczeń tak duszona jest bardzo soczysta, nie wysycha tak jak przy pieczeniu w piekarniku.

miodownik kasi

Składniki

                                       

Ciasto:
3/4 kg maki
150g margaryny
1 1/2 szklanki cukru
3 jaja
3 lyzki miodu
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzeczki sody

Masa:
1/2 litra mleka
kasza manny
cukier waniliowy
aromat migdalowy
1/2 szklanki cukru
1 margaryna

Polewa:
1/2 margaryny
cukier
kakao
odrobina wody



Przygotowanie

Ciasto:
Wysypac make na stolnice. Wbic cale jaja, posiekana margaryne, cukier, miod, proszek i sode. Zagniesc dosc szybko ciasto. Do miodownika najlepszy jest miod sztuczny. Ciasto nie bedzie sie wtedy rozpadac podczas przenoszenia na blache. Upiec z ciasta trzy jednakowe placki. Piec w ok 150 stopniach pilnujac, bo ciasto miodowe ma tendencje do tego ze sie spala dosc szybko.
Masa:
zagotowac mleko z  cukrem waniliowym razem z kropla aromatu. Na goroce mleko wsypywac kasze. Ja to robie zawsze na oko, bo kasza musi byc bardzo gesta. Tak gesta, ze az ciezko mieszac ja lyzka. Gdy jest juz gotowa, odstawic ja do wystygniecia. W misce utrzec margaryne z cukrem. Mozna cukru dodac wiecej wg uznania. Gdy margaryna osiagnie puszysta konsystencje a cukru nie bedzie czuc, nadal miksujac dodajemy po lyzce zimnej kaszy.

Placki przekladamy gotowa masa a wierzch ciasta zalewamy polewa.

Ciasto najlepiej robic dzien wczesniej, gdyz placki musza zmiknac pod wplywem masy.

Polewa:
rozpuscic margaryne dodac cukier kakao a jesli wyjdzieza gesta dolac troszke wody. wszystko na oko:) 

                                      

na zdjeciu midownik w troszke innej wersji. upieklam dwa placki w srodek dalam cala mase grysikowa a na wierzch orzechy w masie z kremowki cukru i miodu z tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/przepis2717.html bez sliwek oczywiscie. dodatkowo na mase grysikowa rozsmarowalam w kilku miejscach dzem truskawkowy.

A tutaj miodownik w wersji oryginalnej, jednak nieco inaczej przyozdobiony hihi

     

wtorek, 27 marca 2012

Żeberka w sosie pieczarkowym

Składniki

-80 dag żeberek


-20 dag pieczarek


-1 marchewka


-1-2 łyżki mąki do zaprawienia sosu


-śmietana do zaprawienia sosu


-olej


-kilka ziaren ziela angielskiego


-liść laurowy


-1 ząbek czosnku


sól,pieprz


-1 litr bulionu(może być z kostki)


-zioła prowansalskie


 





Przygotowanie

Żeberka umyć,pokroić,natrzeć zmiażdżonym czosnkiem,odstawić na godzinkę.Pieczarki,pokroić w plasterki,marchewkę w talarki.Żeberka podsmażyć na oleju,następnie gotować w bulionie do miękkości z marchewką , przyprawami,i pieczarkami.Gdy żeberka będą miękkie ,wyciągamy je i zagęszczamy sos mąką i smietaną.

Przepis z gazetki po mojej niewielkiej modyfikacji.

Smacznego!!!  

                               

poniedziałek, 26 marca 2012

Sos karmelowy do mies

Składniki

30 g tluszczu
1 lyzeczka cukru
40 g maki
ok 1/2 l rosolu lub bulionu z miesa lub drobiu
1 lisc laurowy
1 lyzka czerwonego wytr.wina
3 lyzki kwasnej smietany
sol i ocet do smaku (winny)



Przygotowanie

Rozgrzac tluszcz,wsypac cukier,zrumienic na zloty kolor,ciagle mieszajac.
Dodac make,zrumienic na brazowo,wlewac bulion,nadal mieszajac,np trzepaczka.Wlozyc lisc laurowy, posolic,gotowac na malutkim ogniu 15-20 min.
Wylaczyc ogien,wyjac lisc,dodac wino,smietane,doprawic octem,ew jeszcze dosolic,dobrze rozmieszac,pozostawic pod przykryciem do ''przegryzienia sie ''smakow.

Jest to dosc pikantny sos pasujacy do wielu mies pieczonych,np.wolowiny,kaczki,gesi,baraniny,zajaca,sarniny.

Jesli mamy,mozemy rowniez dodac 2-3 lyzki sosu z pieczeni,zmniejszamy wtedy ilosc bulionu-sos bedzie ''mocniejszy'' w smaku.
 

niedziela, 25 marca 2012

baileys domowo mojAM

Składniki


mleko skondensowane SLODZONE!!! biale
pol litra wodki (bialej, czystej, nie moze byc smakowa)

kieliszek koniaku (rumu, brendy, whiskey czy innego kolorowego, mocnego alkoholu) (opcjonalnie)





Przygotowanie

Mleko gotujemy przez 2 godz i 45 minut (w zamknietej puszce, puszka caly czas musi byc przykryta woda- wiec jak sie woda troche wygotuje, to dolewamy) . Po ugotowaniu puszke odstawiamy do przestygniecia, moze sie chlodzic w zimnej wodzie.. Przelewamy mleko do wysokiego naczynia (co najmniej litrowego) dolewamy wodke (cala) i miksujemy.. Mozna dodac kieliszek innego alkoholu typu whiskey czy koniak, dla zaostrzenia smaku..
Przelewamy do butelki i wstawiamy do lodowki. Moze tak przestac ze 2 miesiace a moze i dluzej- ja nie sprawdzilam, moje dluzej nigdy nie doczekalo....:) Podajemy mocno schlodzone, z lodem..
Przepisem podzielil sie ze mna moj tatus :)

Patelnia z kabaczkiem i kurczakiem

Składniki

2 duże piersi z kurczaka
1/2 średniego kabaczka (to ten żółty, cukinia jest zielona)
3 pomidory
1 duża cebula
30 dag pieczarek
1 spory ziemniak
garstka dużej albo zwykłej zielonej fasoli szparagowej
1 strąk papryki
2 łyżeczki pasty z papryki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
szczypta bazylii
3 łyżki oleju



Przygotowanie

Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać pokrojone w półplastry pieczarki, posolić, popierzyć i dusić do odparowania wody.
Dodać cząstki obranego ziemniaka, chwilę smażyć, dorzucić piersi pokrojone w kostkę, podsmażyć, przyprawić solą i pieprzem.
Dodać wcześniej sparzone, obrane ze skórki i posiekane pomidory, natkę pietruszki i pokrojoną na krótsze kawałki fasolkę szparagową. Wymieszać z pastą z papryki (np. ajwar firmy Rolnik).
Dusić około 20 minut. Dodać pokrojonego w grubą kostkę, obranego i pozbawionego gniazd nasiennych kabaczka oraz cząstki papryki. Przyprawić do smaku, przykryć i dusić do miękkości warzyw. Ja dodaję do tego dania jeszcze łyżeczkę sosu sambal oelek, ponieważ lubię ostre potrawy. Można też sypnąć nieco ostrej papryki. Jeżeli całość wychodzi zbyt gęsta, należy dolać nieco gorącej wody podczas duszenia.
Podawać jako samodzielne danie, można z pieczywem.

sobota, 24 marca 2012

Pita z piersią z kurczaka

Składniki

Skadniki:



4 chlebki pita
sałata lodowa
ogórek zielony
pomidor
papryka czerwona
kukurydza

Mięso:



3 pojedyńcze piersi z kurczaka
panierka Kamis z sezamem (lub inna - jak kto woli)

Sos czosnkowy:



duży kubek śmietany 12-18% (lub mniej kalorycznie - jogurt)
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
suszona bazylia




Przygotowanie

Sos czosnkowy:

Śmietanę przekładamy do miseczki

Obieramy ząbki czosnku i ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do śmietany.

Przyprawiamy według gustu solą, pieprzem i bazylią.


Mięso:

Piersi lekko tuczemy, panierujemy i smażymy na oleju.

Kroimy w kawałki o dowolnej wielkości.




Pita:

Sałatę kroimy w paseczki, pomidor i ogórek w plasterki, paprykę w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Podgrzewamy pitę w mikofalówce lub w piekarniku.
Nacinamy ją aby powstała kieszonka, napełniamy warzywami, mięsem, polewamy sosem i jeszcze raz, chwilkę podgrzewamy.


Inne warianty:

możemy dodać do nadzienia ser żółty lub fetę - wtedy pita będzie pogadsza w smaku bardzo dobrze smakuje podsmażona na oleju na patelni jeśli ktoś nie lubi sosu czosnkowego to może dać ketchup i majonez warto sos przygotować na samym początku aby się przegryzł - o wiele lepiej wtedy smakuje

SMACZNEGO!

piątek, 23 marca 2012

andrut kakaowy

Składniki

niecała szklanka mleka,
250g margaryny
szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 i 1/2 szkl mleka w proszku
1opakowanie andruta




Przygotowanie

Mleko,cukier kakao zagotować i dodać roztopioną margarynę. Jak przestygnie dodać mleko w proszku,zmiksować. Jak zacznie gęstnieć smarować andrut. Schłodzić.
Żeby zrobić andrut kokosowy to zamiast margaryny daję masło a za kakao  kokos,który daje na samym końcu.

Hiszpańskie tapas

Składniki

6 łyżek masła
8 łyżek mąki
1 szklanka mleka
sól, biały pieprz
5 dag suszonej szynki serrano (może być polska polędwica łososiowa)
3 jajka
5 łyżek tartej bułki
1 litr oliwy
3 ząbki czosnku sok z
1 cytryny
4 ziarenka pieprzu
2 listki laurowe
2 gałązki tymianku
25 dag pieczarek
50 dag ziemniaków
1 cebula
1 mały strączek chili 12 dużych krewetek



Przygotowanie

Zrobić krokiety z szynki:
na głębokiej patelni stopić masło, oprószyć mąką i zasmażyć na złoty kolor. Wlać mleko, mieszać, aż sos zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą i biatym pieprzem. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Następnie dodać pokrojoną w niedużą kostkę szynkę. Z przygotowanej masy uformować 12 krokiecików. Panierować najpierw w jednym rozmąconym jajku, następnie w tartej butce. W garnku rozgrzać potowe oliwy, usmażyć krokieciki na złoty kolor i osaczyć z tłuszczu (można położyć na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar oliwy).
Przygotować marynowane pieczarki:
posiekać jeden ząbek czosnku. Do rondla wlać po pół szklanki oliwy i wody oraz sok cytrynowy, włożyć czosnek, ziarenka pieprzu, jeden listek laurowy i tymianek. Na koniec wsypać pól łyżeczki soli. Gotować 20 minut. Do gorącej zalewy włożyć pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Zagotować i od razu zdjąć z ognia. Pieczarki pozostawić w zalewie, aż całkowicie ostygną.
Przyrządzić tortiiię:
ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Usmażyć (20 minut) na połowie szklanki oliwy, osolić. Po 10 minutach smażenia dodać posiekaną cebulę i zlać nadmiar oliwy. W garnuszku rozmącić trzepaczką dwa jajka (jak na omlet), polać ziemniaki na patelni i smażyć dalej, aż jajka się zetną (najlepiej pod przykryciem).
Zrobić czosnkowe krewetki:
dwa ząbki czosnku pokroić w cieniutkie plasterki. Chili oczyścić, opłukać, usunąć pestki. Strąk drobno posiekać. Krewetki dobrze oczyścić i umyć, usmażyć (3 minuty) z listkiem laurowym, czosnkiem i chili. Osolić.

Caipirinha - bowle

Składniki

10 limetek
1,5l zimej wody mineralnej gazowanej dobrze schlodzonej
1 melon
200 g brazowego cukru
200 ml wódka z trzciny cukrowej tzw. Cachaca
2 butelki bialego szampana wytrawnego zimnego ( ja biore 1 wytrawne+1 pól wytrawne)





Przygotowanie

Sok z 3 limetek wycisna, wymieszac z 300 ml wody mineralenej wlac do woreczków lub pojemników na kostki do lodu, zamrozic.

Melon obrac ze skórki i pokroic w kostke, jesli ktos ma taka lyzke do wykrawania malych kulek to przy pomocy tego urzadzenia wykroic kulki, Pokrojony melon dac do duzej misy najlepiej prezentuje sie w szklanej misie do ponchu. Pozostale limetki pokroic na ósemki, wlozyc do jakiegos sredniego wysokiego naczynia, wsypac cukier i rozgniesc, wlac do misy. Pozostale skladnki czyli woda mineralna, wódka(rum), kostki lodu i szampan wlac wymieszac, jesli wszystko jest dobrze schlodzone mozna od razu podawac albo odstwiac na jakies 3 godziny do lodówki zeby dobrze bylo schlodzic.

Wspanialy napój na letnie wieczory w gronie przyjaciól :))

Tort Kasi

Składniki

Biszkopt:
6 jajek,
1,5 szklanki cukru,
1,5 szklanki mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem:
1/2 kg masła,
6 żółtek,
2 szklanki cukru pudru,
szklanka mąki ziemniaczanej,
4 szklanki mleka.

Dodatki:
łyżka kakao,
5 dag rodzynek,
5 dag pokrojonych migdałów,
10 dag  posiekanych orzechów włoskich,
1/2 tabliczki czekolady mlecznej,
kieliszek spirytusu lub wódki,
puszka ananasów,
2 pomarańcze,
2 banany,
galaretka o dowolnym smaku.



Przygotowanie

Upiec biszkopt i przekroić go na trzy blaty.

Krem: żółtka utrzeć z cukrem, dodać pół szklanki mleka i makę ziemniaczaną. Wlac wszystko na wrzące mleko i ugotować budyń. Utrzeć masło i dodawać po łyżce przestudzonego budyniu, dalej ucierając. Masę podzielić na trzy części.

Do jednej części masy dodać: kakao, rodzynki, migdały, orzechy, czekoladę pokrojoną w drobniutką kostkę oraz alkohol.

Do jasnej części kremu dodać: pokrojoną jedną pomarańczę i pokrojone banany oraz pokrojone ananasy. Wszystko dokładnie wymieszać.


Drugą część jasnego kremu pozostawić bez dodatków.


Pierwszy krążek ciasta włożyć do tortownicy i położyc na nim krem jasny z dodatkami. Nastepnie ułożyć drugi blat i przykryć go ciemnym kremem. Na wierzch położyć trzecią część ciasta. Wstawić na godzinę do lodówki.



Wierzch udekorować dowolnie owocami i zalać galaretką.

Dodam jeszcze, że najpierw smaruję kremem wierzch, zakładam na tort specjalną obręcz, układam dekorację i wykładam na to tężejącą galaretkę. Dzięki obręczy galaretka nie spada z ciasta. Wkładam całość do lodówki do stężenia. Następnie wyjmuję z lodówki, brzeg okrawam nożem, zdejmuję obręcz i smaruję masą bok tortu.

Tortownica 26 cm.

   

czwartek, 22 marca 2012

Sałatka z porem

Składniki

*4 pory
*1 puszka kukurydzy 
* 2 piersi z kurczaka
*1 paprykę czerwoną
*3 ogórki zielone
*przyprawa do gyrosa
*sól, pieprz
*majonez 









Przygotowanie

Białą część pora kroimy w plasterki, paprykę i ogórki kroimy w kostkę, piersi kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Gdy przestygnie, łączymy z porem, kukurydzą, papryka, ogórkiem i dodajemy 2-3 łyżki majonezu. Jeśli ktoś lubi, można majonez połączyć z 2 łyżkami keczupu - będzie wyraźniejszy smak i doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy według uznania.

pizza o grubym spodzie

Składniki


 5 dag drożdży
 1 jajko
 0,5 mąki (3 szkl.)
 szczypta soli
szczypta cukru
kapka oleju
szklanka mleka




Przygotowanie

Wsypać mąkę, jajko, olej. Mleko podgrzać (nie zagotować)
z drożdżami, solą i cukrem, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. Po wyrośnięciu dodać do mąki, jajka i oleju, wyrobić posmarować olejem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

Smacznego!

 

Lazurowe wspomnienie

Składniki

2 paczki herbatnikow
400 ml smietany do ubijania
smietanfix
cukier waniliowy
wisnie z kompotu
puszka mandarynek
galaretka niebieska
wisniowka do skropienia herbatnikow







Przygotowanie

Mala forme wylozyc herbatnikami, skropic je nieco wisniowka.
Na herbatniki wylozyc odsaczone wisnie i ubita z smietanfixem i cukrem waniliowym smietane. Przykryc kolejna warstwa herbatnikow, skropic je wisniowka, nastepnie wylozyc na nie odsaczone mandarynki. Zalac na wpol stezala galaretka.
Schlodzic.


SMACZNEGO!!!




Stefanka z kaszy manny

Składniki

Masa:
1 litr mleka
1 szkl. cukru
1 szkl. kaszy manny
1 margaryna
3 łyżki kakao mocnego
ok 6 paczek herbatników

Polewa:
1 margaryna
szkl. cukru
3 łyżki kakao
8 łyżek wody



Przygotowanie

Masa:
Z mleka, cukru, kaszy manny, margaryny i kakao ugotowac masę ciągle mieszając.(kaszę mannę dodajemy odrazu ze wszystkimi składnikami)
Dno blaszki wyłożyć herbatnikami i zalać ugotowaną gorącą masą. Na wierzch znowu układamy herbatniki i zalewamy lekko ostudzoną zgęstniałą polewą. Wierzch ciasta można posypać kolorową posypką lub wiurkami kokosowymi.
Polewa:
Wszystkie składniki włożyć do garnka i zagotować.

Łatwe ciasto biszkoptowe

Składniki

1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
4 jaja
szczypta soli


ewentualnie bakalie, mak albo owoce na wierzch



Przygotowanie

Utrzeć żółtka z cukrem na kogel-mogel dodać do tego białka ale nie pianę wymieszać i dodać mąkę i sól. Całość dobrze wymieszać mikserem. Piec w piekarniku 45 min na 180 stopni. Bardzo proste i tanie ciasto można je udekorować owocami z galaretką albo dosypać maku i mieć ciasto makowe można dodać banana albo jabłko i mieć ciasto owocowe jak kto lubi. Ja używam tego ciasta do tortów bo bardzo ładnie wyrasta to podstawa mojego pieczenia! Nie może się nie udać. Smacznego.

środa, 21 marca 2012

Orzechowe rożki

Składniki



Na 40 rożków:

150 g mąki pszennej,
100 g masła,
2 jajka,
1 łyżka śmietany,
150 g łuskanych orzechów włoskich,
100 g cukru pudru,
1opakowanie cukru waniliowego.





Przygotowanie

Masło posiekać z przesianą mąką, rozetrzeć palcami, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Uformować kulę i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, wymieszać ze zmielonymi orzechami. Ciasto rozwałkować i podzielić na 20 części. Formować okrągłe placuszki grubości 5 mm, każdy przekrawać na pół. Na środku połówek placuszków nakładać masę z orzechów i białek, zawijać ciasto nad masą i zlepiać je, formując rożki. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć rożki i piec 20 minut w temp. 180 stopni. Ich wierzch można po upieczeniu polukrować lukrem z 4 łyżek cukru pudru i łyżki soku z pomarańczy lub posypać cukrem pudrem.

Sałatka z fasoli i kukurydzy - szybka

Składniki

1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 średnia cebula
4 - 5 łyżek oleju
1-2 łyżeczek cukru
pół cytryny
sól, pieprz



Przygotowanie

Czerwoną fasolę odcedzić i wypłukać, kukurydze odcedzić, cebulę pokroić dość drobno (wg uznania). Składniki połączyć, dodać sok z cytryny, cukier, sól pieprz i olej i dokładnie wymieszać. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Smacznego

wtorek, 20 marca 2012

sos do zapiekanek

Składniki

mały słoik majonezu
3 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
mały pęczek szczypiorku
pół łyżeczki papryki ostrej
pieprz
sól
czosnek granulowany



Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszac, szczypiorek oczywiście pokroic drobno. Sosik jest dośc ostry ale idealny do zapiekanek, tostów, chamburgerów.

ciasteczka z gruszkami

Składniki

Składniki:
• 2 Szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka mąki ziemniaczanej
• jajko
• 2 żółtka
• 150 g margaryny
• 1 szklanka cukru pudru
• Dowolny zapach
• 3 łyżki śmietany
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia




Przygotowanie

Podane składniki dokładnie zagnieść następnie włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie podsypywać mąką rozwałkowywać jak na pierogi i wykrajać okrągłe ciasteczka. Na każdym jednym układać np. gruszki. 3-5 gruszek wcześniej obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki dodałam cukier do smaku, cukier waniliowy i ok. ½ łyżeczki cynamonu. Chwileczkę poddusiłam w garnuszku. Ciasteczka upiec w mocno nagrzanym piekarniku.

Ziemniaki po wiejsku wg babci Różyczki

Składniki


♥ 6 dużych ziemniaków
♥ 2 cebule
♥ kilka plastrów wędzonego chudego boczku
♥ sól
♥ pieprz
♥ 2-3 łyżki oleju



Przygotowanie

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki,posolić,wrzucić na rozgrzany tłuszcz(dałam 2 łyżki oleju)i obsmażyć(gdy będą miękkie) dodać skwarki z boczku,usmażoną osobno cebulę delikatnie wymieszać,popieprzyć.
Danie jest proste,i bardzo syte,najlepiej smakuje z zimnym mlekiem do popicia.Smacznego i polecam.

Ciasteczka z muesli

Składniki

- 185 g roztopionego masła
- 130g muesli
- 90 g płatków owsianych (górskich)
- 90 g wiórków kokosowych
- 75 g mąki
- 70 g cukru
- 35 g ziaren sezamu
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżka płynnego miodu



Przygotowanie

1. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
2. Formować kulki, kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy, lekko spłaszczać.
3. Piec ok. 13 minut w temperaturze 170o . Jeśli będą mocno się rumieniły można przykryć folią aluminiową.
4. Po wyjęciu z piekarnika należy chwię odczekać, bo ciastka będą miękkie.



* Z powodu aktualnego braku sezamu zastąpiłam go ziarnkami słonecznika.


Oryginalny przepis pochodzi z tej wspaniałej stronki: http://mojewypieki.blox.pl

poniedziałek, 19 marca 2012

Ciasto bez pieczenia a la jabłecznik

Składniki

Składniki:

+ Herbatniki
+ 1 galaretka brzoskwiniowa
+ 1 galaretka wiśniowa
+ słoik 900 ml jabłek prażonych
+ Śniezka
+ 200 ml mleka
+ tortownica



Przygotowanie

WYKONANIE:

Herbatniki ułożyć na spodzie tortownicy.Galaretkę brzoskwiniową rozpuścic w polowie wody wymieszać z jabłkami prażonymi i do lodówki.
Galaretke wiśniową wymieszać w 1 szkl.wody.Jak stężeje wymieszać ją ze Śnieżką ( śnieżka i 200 ml mleka)i wylać na jabłka.Jak zastygnie posypać tartą czekoladą

Sałatka makaronowa z kolorowych świderków

Składniki

200g makaronu kolorowe świderki
5 ogórków korniszonów
czerwona papryka konserwowa
kilka pieczarek ze słoiczka
7-10 dag szynki w kawałku
7-10 dag żółtego sera w kawałku
szczypiorek - kilka łodyżek
kilka łyżek keczupu i musztardy



Przygotowanie

Makaron ugotować i ostudzić. Ogórki i papryke pokroić w paseczki długości makaronu, tak samo postąpić z serem i szynką. Pieczarki pokroić wedle uznania. Szczypiorek drobno posiekać. Wymieszać całość. Keczup i musztarde wymieszać i dodać do sałatki. Sosu nie może być zbyt wiele. Składniki powinny się jedynie odrobinę nim skleić.
Smacznego

Ciasto bananowo kremowe

Składniki

slodki spod do pie http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis21514.html

1 budyn waniliowy na 0,5 l mleka
1 lyzka masla
250 ml smietany kremowki
3 banany

na wierzch: troche brazowego cukru i plasterki banana





Przygotowanie

1. Najpierw pieczemy spod do  pie.

2. Na wystudzone ciasto ukladamy pokrojone w plasterki banany. Mozemy ukladac je warstwami.

3. Nastepnie gotujemy budyn, gdy juz bedzie gotowy dodajemy do niego maslo i mieszamy. Jak tylko troche przestygnie wylewamy go na banany i pozostawiamy do ostygniecia.

4. W tym czasie ubijamy kremowke i wylewamy ja na ostygniety budyn. Jak ktos lubi slodka moze dodac troche cukru w trakcie ubijania.

5. Wirzch posypujemy odrobina brazowego cukru i ukladamy plasterki banana.



                        

Moja fasolka z patelni

Składniki

1 mala puszka mlodej fasolki

1-2 paroweczki

1 lyzka przecieru pomidorowego

srednia cebulka

margaryna




Przygotowanie

Cebulke drobno pokroic, podsmazyc na margarynie.
Dodac pokrojona w plasterki paroweczke, razem dalej smazyc.
Kiedy juz lekko zbrazowieje, dodac fasolke i znow ok. 2 minut smazyc.
Dodac przecier pomidorowy, znow krotko podsmazac.
Na koniec wlac troche zalewy od fasolki,
przemieszac, gotowe !
Podawac z bialym pieczywem, lub mlodymi ziemniakami.

niedziela, 18 marca 2012

Owocowy bukiet - dekoracja

Składniki

Różne owoce  (patrz zdjęcie)



Przygotowanie


Tak podane owoce budzą zawsze zachwyt choć, tak na naprawdę jest to bardzo proste i można się nauczyć. Znam kilka takich rozwiązań. Pokazuję jedno.

Dla podkreślenia uroku bukietu można go podać na lustrze fantazyjnie wyciętym.

Burritos

Składniki

Farsz:
1 pierś z kurczaka
2 puszki czerwonej fasoli (można dodać jeszcze 1 puszkę, bedzie więcej)
1 puszka pomidorów
2-3 cebule
2 ząbki czosnku
20-30 dkg sera żółtego
1 papryczka chili lub przyprawa chili
przyprawa papryka na ostro
szczypior
pieprz, sól, bazylia, oregano, pół łyżeczki cynamonu
oliwa

Ciasto:
mąka, woda, oliwa



Przygotowanie

Farsz:
1. Kurczaka pokrojonego w kostkę przyprawiamy na ostro i zostawiamy na parę godzin (taki jest najlepszy, ale można odrazu smażyć).
2. Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy chwilę na dużym ogniu.
3. Przekładamy do naczynia i smażymy pokrojony w kostkę czosnek i cebulę skrojoną w krążki.
4. Fasolę odcedzamy i wrzucamy na patelnię i wszystko razem smażymy.
5. Dodajemy pomidory i dalej smażymy.
6. Wszystkie składniki z patelni wrzucamy do naczynia z kurczakiem, doprawiamy DUZĄ ILOŚCIĄ papryki chili, papryką na ostro, pieprzem, itp. i wszystko dusimy ok. 10 min. Na koniec, przed podaniem wrzucamy bazylię, posypujemy pokrojonym szczypiorem.

Ciasto:
1. Ugniatamy ciasto z mąki i wody (proporcje wg uznania, zależy ile jest osób) z dodatkiem odrobiny oliwy. Ciasto musi być sprężyste, miękkie.
2. Jeśli się klei, dosypujemy mąki.
3. Rozwałkowujemy kawałeczki ciasta na cienki, okrągły placek.
4. Taki placek pieczemy chwilę na małym ogniu na suchej patelni, przewracamy na drugą stronę.
Najlepiej odstawić ciasto na ok. 20 min. i dopiero potem wałkować.

Na gotowy placek sypiemy starty ser (dużo sera), farsz, składamy w pół lub zawijamy i zjadamy albo polewamy sosem salsa - jeśli akurat mamy, śmietaną czy kechupem. Można jeszcze posypać serem i zapiec 3-5 min. w piekarniku - ale to wersja dla cierpliwych.
Można jeść także z ryżem lub z ziemniakami, ale nie będzie to już tak oryginalne.  Ta proporcja starcza na 5-6 osób. Można przyrządzać także z innym mięsem. Polecam!

sobota, 17 marca 2012

Æblekage - duński deser jabłkowy

Składniki

SKŁADNIKI:* śmietana kremówka 0,5 l.
* biszkopty podłużne ok 10 sztuk (połowa podwójnego opakowania)
* mus jabłkowy ok 360 g



Przygotowanie

7 biszkoptów ścieram na tarce o grubych oczkach,albo gniotę w palcach.Wsypuję na dno naczynia szklanego.Na to daję połowę ubitej śmietany.Na śmietanę kładę mus jabłkowy,a na to znowu śmietanę i posypuję resztą startych biszkoptów.

Deser nie jest za słodki,ale bardzo dobry :)
Jak ktoś nie ma musu w słoiku to może zrobić go samemu z jabłek.





SMACZNEGO !!!


Ciasto ze śliwkami i cynamonem

Składniki

80 dag śliwek

50 dag mąki
20 dag cukru
20 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
cukier waniliowy
cynamon





Przygotowanie



1. Śliwki umyć, usunąć pestki.

2. Margarynę wyrobić na gładką i jednolitą masę z mąką, proszkiem do pieczenia, jajkami i cukrem. Całość zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

3. Na posypanym mąką blacie rozwałkować 2/3 przygotowanego ciasta, przełożyć do balszki posmarowanej tłuszczem, brzegi podnieść na ok 3 cm. Spód gęsto ponakłuwać widelcem. Poukładać na nim przygotowane śliwki, posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski o szerokości 1 cm, a następnie ułożyć z nich kratkę na warstwie śliwek.

4. Ciasto wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z pieca, odstawić do wystygnięcia. Ciasto oprószyć cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.

Gulasz z ziemniaków po słoweńsku

Składniki

1 kg ziemniaków
2 średnie cebule
20 dkg cienkich parówek
2 łyżki smalcu
5 dkg pokrojonej w kostkę słoniny
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
sól do smaku



Przygotowanie

Ziemniaki obrać. Pokroić w ósemki. W rondlu stopić słoninę. Dodać smalec, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Wrzucić ziemniaki. Zalać wodą tak aby przykryła ziemniaki. Posolić do smaku. Dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać pokrojone w plasterki parówki. Podawać z sezonową surówką.

Zupa porowa z czosnkiem

Składniki

50 dkg pora
5 duzych ziemniakow
3 lyzki masla
1,25 litra bulionu drobiowego
1 szkl mleka
2-3 zabki czosnku
Listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
Pieprz,sol






Przygotowanie

Wykonanie:
Pora umyc i pokroic w cienke plasterki. Podsmazyc na masle az zmieknie ok.10-15 min. Wlac bulion, dodac ziemniaki pokrojone w kostke, listek laurowy i ziele ang. Pogotowac jakies 15 min. Dodac czosnek przecisniety przez praske, wlac mleko, przyprawic i pogotowac calosc minutke. Mozna posypac szczypiorkiem. Smacznego!
Bardzo smaczna i pozywna zupka, w sam raz na zimowe obiady! Polecam!


piątek, 16 marca 2012

Piernik z mąki żytniej

Składniki

CIASTO:
1kg mąki żytniej (6szkl)
1szkl i 5łyżek miodu (może być sztuczny)
4 jajka
2 szkl cukru pudru
4 łyżki rumu
2 całe proszki do pieczenia (4łyżki)
4łyżeczki przyprawy do piernika : ja dodałam zamiast przyprawy:
- 2łyżk cynamonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
szczypta soli

dodatkowo można dodać (jak ktoś lubi):
10dag rodzynek (to około 6łyżek)
6 łyżek posiekanych orzechów włoskich czy laskowych

POLEWA CZEKALODOWA:
4łyżki masła
4łyżki cukru
3łyżki kakao
4łyżki słodkiej śmietany

a oto ciaso bez polewy;):




Przygotowanie

CIASTO:
Mąkę żytnią mieszając lekko zrumienić na suchej patelni. (można ominąć i tak wyjdzie).

Miód jeżeli nie jest płynny to wsadzamy do gorącej wody.

Jaja zmiksować z cukrem pudrem.

Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika.

Do mąki wlać płynny miód - wymieszać łyżką i na końcu dodać ubite jaja.

Dodać rodzynki obtoczoczone w mące pszennej, orzechy i wyrobić ciasto (połączyć składniki ok 5min).

PIEC 1h w 1800C.

Piernik jest w smaku taki sam jak staropolski.

A i zapomniałam dodać, że najlepszy jest po kilku dniach jak zmięknie.
Można przełożyć ko dżemem wtedy szbciej zrobi się wilgotny.

POLEWA CZEKALODOWA:
Masło stopić i zagotować z cukrem, kako i śmietaną. Po zagotowaniu - gotować jeszcze 10minut.

Pieczeń z mielonego - rzymska

Składniki

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 szkl mleka
1,5 łyżki vegety
3 ząbki czosnku /można więcej/




Przygotowanie

Wykonanie
Czosnek wycisnąć i wszystkie składniki polączyć. Włożyć do formy keksowej. Nie smarować blachy. Piec 1/2 godziny

sałatka warstwowa z tuńczykiem - Wandy

Składniki

-2 puszki tuńczyka w oleju /koniecznie/
-kawałek masła zmrożonego /tak z 10 dkg/
- 6 jaj ugotowanych na twardo
-2 czerwone cebule
- kawałek żółtego sera /ok. 10 dkg/
- pieprz świeżo zmielony
-majonez - mały sloik nawet niecały /Winiary/



Przygotowanie

Jest to szybka sałatka a efekt  - sami zobaczycie.
Cebule kroimy w drobną kostkę i troche solimy aby zmiękła/
Bierzemy tarkę tzw. jarzynówkę , pólmisek w której podamy sałatkę i przystępujemy do pracy. Ścieramy w takiej kolejności :
Białka jajek
odcedzony z oleju i rozdrobniony tuńczyk
majonez
cebula
żołty ser
masło
żółtka
grubo mielony czarny pieprz.
I tyle. Nabieramy łyżką od dna poprzez wszystkie warstwy i mieszamy na talerzu.

Przepis ten mam od mojej kuzynki Wandy a ona z kolei  chyba z Poradnika Domowego.
Spróbujcie!!!!!!!!

Ekspresowy, oryginalny, lekko pikantny chłodnik

Składniki

2 szklanki soku wielowarzywnego lub pomidorowego Fortuna( oba warianty są pyszne),
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1 surowy duży ogórek,
trzy ogórki małosolne,
dwa duże pomidory,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 sosu ( w torebce) paprykowo- ziołowego Knorr,
1/2 małego pęczka koperku
1-2 łyżeczki cukru



Przygotowanie

Ogórki i pomidory pokroić w kostkę, wymieszać, zalać sokiem pomidorowym lub warzywnym. Jogurt wymieszać z sosem paprykowoziołowym, cukrem i solą i dodać do warzyw i soku. Całośc starannie wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić według uznania. Odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na 15 minut. Przed podaniem posypać koperkiem. Smacznego! 

Zapiekany ser - kotleciki z sera żółtego

Składniki

SKŁADNIKI:
- 6 grubych plasterków sera żółtego
- 2 jajka
- bułka tarta
- szklanka mleka
- sól
-olej (do smażenia)



Przygotowanie

Kilka słów o potrawie: zapiekany ser jest bardzo szybką w przygotowaniu potrawą idealną na śniadanie lub kolację.
Najlepiej smakuje z pieczywem - bułką lub chlebkiem.
No to zaczynamy:
- pokrojony w plasterki ser nakłuwamy widelcem na całej powierzchni
- nakłuty ser wkładamy do miski z mlekiem (moczymy w mleku przez około 5 minut)
- w międzyczasie musimy rozmieszać jajka, dodajemy sól (tak samo jak do panierki na kotlety schabowe)
- moczymy ser w jajkach
- obtaczamy bułką tartą i smażymy (ojeju musi byc tyle by obsmażał serek z 2 stron jednocześnie)
-gdy taki serowy kotlecik się zarumieni (może się tez troszke rozpłynąć) nakładamy na pieczywo i jemy ze smakiem  :)

SMACZNEGO!!!

ZAPRASZAM DO WYPRÓBOWANIA INNYCH MOICH PRZEPISÓW!!

wtorek, 13 marca 2012

Halawa

Składniki

1 szklanka kaszy manny
0,5 paczki masła roślinnego
2 szklanki wody
1 opakowanie cukru wanilinowego
0,5 szklanki suszonych śliwek lub rodzynek
0,5 szklanki cukru




Przygotowanie

Do garnka z grubym dnem wrzucamy mannę i masło.
Smażymy na wolnym ogniu, aż się manna zazłoci.
Dodajemy resztę składników – cały czas mieszając, do momentu, gdy całość będzie się ślizgać po dnie.

poniedziałek, 12 marca 2012

Kiełbasiane ragout

Składniki

30 dag mortadeli,
3 małe cebule,
30 dag kiszonych ogórków,
1 puszka pomidorów w zalewie lub słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 70 g),
olej,
1 szklanka rosołu lub wody,
sól,
pieprz,
1/2 łyżeczki mielonej papryki,
3 łyżki śmietany,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki.




Przygotowanie

Mortadelę i ogórki pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, podsmaż na oleju. Dodaj mortadelę, ogórki, rozgniecione pomidory lub koncentrat, chwilę duś. Dodaj rosół lub wodę, paprykę, sól i pieprz. Podpraw śmietaną, posyp natką pietruszki. Podawaj z ryżem na sypko.

Gulasz wieprzowy z papryką

Składniki

ok.1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
30 dkg świerzej papryki (najlepiej mi tu pasuje żółta i czerwona)
15 dkg cebuli
2 ząbki czosnku (chociaż ja używam czosnku granulowenego suszonego)
4 łyżki oleju lub oliwy
100 ml białego wytrawnego wina
10 dkg koncentratu pomidorowego
,sól i pieprz



Przygotowanie

     Mięsko kroimy w kostkę o boku ok.2 cm i podsmażamy na 2 łyzkach oleju,dodając białe wino i trochę wody.Dudić pod przykryciem.Na reszcie oleju lub oliwy podsmażamy pokrojoną (ale nie za drobno) cebulkę  i parpykę.Dodajemy mięso.Doprawiamy czosnkiwm ,solą ,pieprzem i przyprawami z własnej kuchni(imbir sproszkowany,gożdziki).Dusimy na wolnym ogniu.Lączymy z koncentratem pomidorowym i dusimy przez ok.1 godzinę aż mięso całkiem zmięknie.Smak tej [potrawy zależy od dodanych przypraw.My lubimy smak "gyrosowy" więc zamiast imbiru i gożdzików ,których nie tolerujemy dodaję przyprawę gyros.




Pierwotna wersja pochodziła dawno temu z "Pani domu"

sobota, 10 marca 2012

Sałatka z fetą i kapustą pekińską

Składniki

1 opakowanie sera feta1 puszka kukurydzy1 długi świeży ogórek4 pomidory1 średnia kapusta pekińskaewentualnie pęczek szczypiorku




Przygotowanie

Warzywa oczyścić. Ogórka obrać ze skórki.Kapustę pekińską posztkować (jej grubość zależy od gustu - ja kroję dość drobno).Ogórek i pomidory pokroić w kostkę.Kukurydzę osączyć z zalewy.Fetę pokroić w kostkę.Wszystkie składniki wymieszać.Sałatkę odstawić do lodówki na 2 godziny, aby się zmacerowała.
Ja nie dodaję żadnych przypraw - feta jest wystarczająco słona.

Paluszki czekoladowe z chleba razowego

Składniki

1 szkl. chleba razowego startego
2 jaja
2 łyżki kakao
cukier waniliowy
2 łyżki oleju
aromat (lub odrobina alkoholu).





Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i formować paluszki.
Ułożyć na blaszce i piec ok. 10 min. w 200oC.

piątek, 9 marca 2012

Ziemniaki zapiekane w smietanie - pyszne

Składniki

4 duze ziemniaki
1/4 litra tlustej smietany np. 30%
galka muszkatulowa
sol



Przygotowanie

1. Ziemniaki obrac i pokroic na cienkie plastry
2. Posolic - dosyc intensywnie smietana wchlania sol podczs zapiekania 
3. Ulozyc ziemniaki w zaroodpornym naczyniu - pojedyncza warstwe
4. Posypac galka muszkatulowa
5. Zalac smietana - tak aby ziemniaki byly pokryte
6. Piec w 160 C przez 1 godzine (albo do miekkosci ziemniakow)
7. Podawac ze smietana z pieczenia jako przystawke

Smacznego!!!

Sernik z ajerkoniakiem i biszkopcikami

Składniki

- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 2 waniliowe serki homogenizowane
 (po 200 g)
- aromat migdałowy
- 2 łyżki żelatyny
- 6 łyżek ajerkoniaku
- 1 paczka okrągłych boszkoptów (15 dag)

Do nasączenia:
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru

Do dekoracji:
- 10 dag gorzkiej czekolady



Przygotowanie

1. Kawę rozpuścić z cukrem w szklance wody, rozpuścić.
2. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i odstawić.
3. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać serki i kilka kropli aromatu. Dodać pianę ubitą z 4 białek, przestudzoną żelatynę i ajerkoniak. Delikatnie wmieszać.
4. Dno przygotownej tortownicy wyłożyć częścią nasączonych w kawie biszkoptów, potem ok. 3/4 masy serowej, znów nasączone biszkopty i resztę masy.
5. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Przed podanie mosypać startą czekoladą.

Używam zazwyczaj okrągłych biszkoptów bo ciasto robię w tortownicy ale jeżeli ktoś ma biszkopty podłużne to lepiej zrobić sernikw prostokątnej blaszce, polecam!:)

pyszne i szybkie ciasteczka

Składniki

1 szkl.maki pszennej,
125 g miekkiego masla,
150 g cukru pudru,
4 jajka (oddzielic bialko od zoltek),
1 lyzeczka proszku do pieczenia.

Dodatki:
owoce kandyzowane,
2-3 lyzki czekolady starkowanej.



Przygotowanie

Cukier puder (2 lyzki zostawic do bialek),wymieszac z zoltkami.Dodac maslo i znow wymieszac.Make wymieszac z proszkiem do pieczenia(przesiac przez sitko) i dodac do masy.Wymieszac.Na koncu dodajemy piane ubita z bialek z 2 lyzkami cukru pudru,delikatnie wymieszac.
Mozna dodac owoce kandyzowane,lub sama czekolade,lub poprostu jedno i drugie.Mase wylozyc do foremek(jakie kto ma w domu),lub upiec w keksowce,to bedziemy mieli smaczne ciasto do kawy. Piec w nagrzanym piekarniku 175°C na zloty kolor.

ciasto czereśniowe lub truskawkowe

Składniki

ciasto:
- 6 jajek średnich
- 225 g cukru
- 150 g mąki
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

kruszonka:
- 175 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu

dodatkowo:
- 1 kg wydrylowanych czereśni lub 0,5 kg truskawek lub wiśni

                
A teraz zrobiłam z wisienkami i wyszło pycha:)
                
                                         



Przygotowanie

Białka ubic na sztywno ze szczypta soli, następnie z 1/3 porcji cukru.
Żółtka ubić z 6 łyżkami gorącwej wody i pozostałą porcją cukru, do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Sekret dobrego biszkoptu tkwi w dość długim, cierpliwym ubijaniu składników:)
Pianę przełożyć na masę żółtkową. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dosypac do masy i całość lekko wymieszać trzepaczką do ubijania piany.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
Równomiernie rozłożyć na cieście wydrylowane czereśnie.

Na kruszonkę wymieszać masło z cukrem i mąką z cynamonem, a następnie palcami rozkruszyć ją na całej powierzchni ciasta.
Piec około 30-35 minut w 210 stopniach.

Na zdjęciach jest ciasto z truskawkami, zamiast samej mąki ziemniaczanej dałam trochę mąki i trochę kisielu truskawkowego.Ciasto jest bardzo puszyste. Truskawki opruszyłam w kaszy mannej zanim ułożyłam je na cieście.
Życzę smacznego:)

                  

czwartek, 8 marca 2012

Fasolka szparagowa z migdałami

Składniki

50 dkg fasolki szparagowej
1 cytryna
2 łyżki masła
4 dkg migdałów
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz i cukier do smaku



Przygotowanie

Fasolkę umyć, pozbawić końcówek i łyka. Pokroić na 4 cm kawałki. Ugotować do miękkości w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzić. Cytrynę pozbawić skórki i pestek. Migdały sparzyć, obrać ze skórek posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać ugotowaną fasolkę, cytrynę i pietruszkę. Podprawić solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać.

biszkopt z truskawkami i pianką

Składniki

Biszkopt: 
 6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu

Pianka:
1 l śmietany kremowej 30%
2 galaretki truskawkowe
1 śmietanfix

truskawki 1-1,5 kg
jagody  1 litr



Przygotowanie

Biszkopt:
oddzielić białka od żółtek
żółtka wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i octem
białka ubić na sztywno ze szczyptą soli
dodać cukier, ubić
dodać mąkę, ubić
wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą (ewentualnie wyłożoną papierem), piec w temperaturze 175* ok. 20 min.
najlepiej sprawdzać, jeżeli biszkopt jest ładnie przyrumieniony, jest gotowy

"Ugotować" galaretki w 2 szklankach wody, ostudzić
Na biszkopt wyłożyć truskawki
Pianka:
schłodzoną śmietanę ubić, dodać śmietanfix, ubić, dodać lekko tężejące galaretki ubić, wyłożyć na truskawki, wstawić do lodówki aby stężało

 tak dziś wyglądało ciasto, truskawki ułożyłam dość ciasno i pianka nie miała szans "dostać się" do biszkoptu; następnym razem ułożę truskawki trochę luźniej a jeszcze lepiej przekroję na połówki bądź ćwiartki i wymieszam szybko i delikatnie z pianka a dopiero potem wyłożę na biszkopt
ciasto jest bardzo smaczne, robiłam je wiele razy, także z jagodami (wrzuconymi do gotowej pianki przed wyłożeniem na ciasto)

Smacznego!

to wersja ciasta z jagodami
 

dla odmiany dodałam na górę 0,5 l jagód + 3 galaretki malinowe (rozpuszczone w mniejszej ilości wody, tzn. zamiast 6 szklanek dałam 5)

środa, 7 marca 2012

zapiekanka makaronowa z brokułami i fetą

Składniki

makaron penne lub świderki
brokuł
piersi z kurczaka
papryka świeża
ser żółty
ser feta
przyprawa do kurczaka
4 jajka





Przygotowanie

Ugotować makaron i wsypać do naczynia żaroodpornego.
Usmażyć pokrojone w kostkę i przyprawione piersi z kurczaka.
Lekko podgotować brokuły.
Paprykę, ser feta pokroić w kostkę.
Powyższe składniki delikatnie wymieszać z makaronem.
Następnie roztrzepać jajka i polać na makaron.
Na koniec starkować ser żółty i posypać po wierzchu zapiekanki.
Piec ok 30 min, żeby jajka śię ścieły.

wtorek, 6 marca 2012

Ajerkoniakowa mokra babka

Składniki

5 jajkek


20 dkg cukru


1 cukier waniliowy


 


12 dkg mąki tortowej


12 dkg mąki ziemniaczanej


1 proszek do pieczenia


250 ml adwokatu


250 ml oleju





Przygotowanie

Jajka,cukier i cukier wanil. ubić dodać mąki i proszek do piecz.

Mieszając powoli dodawać adwokat i olej.

 

Babka pyszna ,pachnąca,lekko mokra ,długo świeża.

Na zdjęciu ostatni kawałek babki który się uchował.

Kurczak w winie Radzia

Składniki

Składniki:
w zależności od ilości osób filety z kurczaka, ja podam przepis na 4 osoby
4 średnie filety z kurczaka
białe wino (ile, to zależy od tego, jak będzie przebiegało duszenie)
8-10 pieczarek
ząbek czosnku
ostra papryka
pieprz
sól
ok. szklanki wody
1/2 - 1 dużego jogurtu naturalnego
odrobina oleju lub oliwy



Przygotowanie

Filety poobijać tłuczkiem, obsypać przyprawami. Na patelnie nalać olej lub oliwę, posiekać pieczarki i wrzucić do podsmażenia-podduszenia, dodać jogurt naturalny i posiekany czosnek i pilnować, żeby się nie spaliło :).
Następnie do dużego rondla wlać olej lub oliwę (trochę), rozgrzać i "ściąć" kurczaka- tzn, żeby z obu stron mięso zrobiło się białe. Następnie oblać kurczaka winem, przyprawic jeszcze trochę, dolać też wody trochę i przykryć pokrywką. Trzeba pilnować, żeby wino i woda się w rondlu nie skończyły, bo będziemy mieli spalone filety i rondel trudny do umycia :). Dusić około pół godziny, dolewając stopniowo wino i wodę (podana w składnikach szklanka to tlyko na początek, a później - ile będzie potrzebne).
Później kurczaka rozłożyć na talerze, obłożyć pieczarkami i podać (najlepiej z "puree").

Przepis ten jest przeze mnie wymyślony (na podstawie kilku innych przepisów odnośnie kurczaka) i wielokrotnie wypróbowany. Mięso kurczaka ma smak wina, a pieczarki z czosnkiem idealnie pasują smakowo, dodając temu trochę ciekawej nutki smakowej, więc polecam to danie na niedzielny obiadek albo jakąś wykwintną imprezę :).

Smacznego ;).

Rafaelo

Składniki

Biszkopt {np tort lub z blaszki\]

śmietana kremówka 0.5 litra
śnieżka na mleko 2 sztuki
czekolada biała 1 sztuka
czekolada mleczna 1 sztuka
wiórki kokosowe 20 dkg lub

mielone orzechy lub migdały 10 dkg




Przygotowanie

1 Masa biała
   w 50 ml kremówki roztop na parze czekoladę bialą,wystudz.Resztę kremówki ubij ze śnieżkami a nastepnie powoli wlej płynną czekoladę.Na koniec wymieszaj z wiórkami.
2 masa ciemna ,tak samo jak z białą czekoladą.Oczywiście zamiast wiórków dodaj mielone orzechy lub migdały.


Biszkopt nasączony 1 warstwa
masa ciemna            2 warstwa
biszkopt nasączony   3 warstwa
masa biała                 4 warstwa
biszkopt nasączony    5 warstwa


Biszkopt można przeciąć tylko dwa razy ale wtedy trzeba wymyśleć górną dekorację.
W innej wersji ,miast biszkoptów wykorzystać krakersy.

Smaczne proste i efektowne .
 

poniedziałek, 5 marca 2012

sałatka z ryżem tuńczykiem i warzywkami

Składniki

 Składniki:
-20 dag ryżu
-puszka tuńczyka w sosie własnym
-puszka kukurydzy konserwowej (150 gram) mała
-puszka groszku konserwowego(212gram) mała
-oliwki czarne po grecku -25 sztuk(wydrylowanych)
-oliwki białe
-średniej wielkości czerwona papryka (około 200 gram)
-sól
-pieprz
-pieprz ziołowy
-natka pietruszki
-5 łyzek majonezu(ja używam winiary)
 
sos sałatkowy:
-3 łyżeczki sosu sałatkowego  paprykowo-ziołowego
  w proszku

-2 łyżeczki oliwy z oliwek
-łyżka oleju
-łyżka wody
-2 łyzeczki octu jabłkowego



Przygotowanie

Ryż ugotowac ,odcedzić i przesypac do miski dodac odcisnietego i rozdrobnionego tuńczyka,groszek ,kukurydzę oliwki przekrojone na pół , papryke czerwoną  pokrojona w 2cm paseczki.Wszystko dobrze wymięszac doprawić sola pieprzami i dodac pokroja natkę pietruszki według uznania9 ja dałam gałązkę ).




Dobrze wszystko wymięszać .Ja sałatkę podzieliłam na dwie części do jednej dodałam majonez
 
a do drugiej sos sałatkowy paprykowo-ziołowy(3 łyżeczki sosu sałatkowego ,oliwa,olej,woda i ocet jabłkowy)

Jezeli ktoś woli z samym majonezem badż sosem sałatkowym zwiększyć proporcje dwukrotnie.Obydwie wyśmienicie smakują.SMACZNEGO!!!

Pizza

Składniki

NA CIASTO:
2 szklanki mąki,
1 żółtko,
2 dag drożdży,
0,75 szklanki wody,
1 łyżka oliwy,
1 łyżeczka cukru,
szczypta soli

NADZIENIE:
4-5 średnich cebul,
3-5 pomidorów,
ketchup,
30 dag kiełbasy lub szynki (ja daję obydwie opcje),
20 dag sera żółtego (startego na tarce o grubych oczkach),
pieprz,
majeranek,
bazylia

---
Zamiast pieprzu, majeranku i bazylii mozna użyć przyprawy do Pizzy.



Przygotowanie

Drożdże (ja zawsze daję trochę więcej niż jest w przepisie) rozetrzeć z cukrem i pozostawić do wyrośnięcia. Resztę składników na ciasto wymieszać (bez wody), dodać drożdże i wymieszać. Dolewać wodę ciągle mieszając, nalezy uważać by ciasto nie bło zbyt rzadkie. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepły miejscu na około 20 minut. Gdy ciasto wyrośnie wylepić nim blachę nasmarowaną tłuszczem. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia na 20 minut.

Wyrośnięte ciasto posmarować ketchupem i nakładać na nie kolejno: kiełbasę, pomidory, ser, cebulę pokrojoną w krążki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniu (około 200 stopni C) przez 20-25 minut.

---
Zamieszczam ten przepis z okazji Dnia Pizzy :). Życzę Wszystkim smacznego.

Tort cappucino-śmietanowy

Składniki

Biszkopt 1(duży)
6 jaj
pół szkl mąki pszennej
pół szkl mąki ziemniaczanej
niecała szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt 2(duży)
6 jaj
pół szkl mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka kakao(kopiasta)
łyżeczka proszku do pieczenia
niecała szkl cukru

Biszkopt mały 1
3 jaja
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szkl cukru
Biszkopt mały2
Ten sam skład co na biszkopt mały pierwszy,tylko dodojemy płaską łyżeczkę kakao.

Krem cappucino:
O,5 l śmietany kremówki(Łaciata)
2 śnieżki
4 łyżki cappucino orzechowego
1 galaretka cytrynowa
Krem śmietanowy:
0,5 l śmietany kremówki
1 cukier waniliowy
2-3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
Ozdoby,wiórka kokosowe
Do nasączania biszkoptów:szkl kawy cappucino orzech.,szkl przegotowanej wody+ wyciśnięty sok z połowy cytryny.



Przygotowanie

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodać cukier,żółtka,zmniejszyć obroty miksera i dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia(do ciemnych biszkoptów dosypać kakao)-zmiksować.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.Piec 30 min w temp 160 stopni C.
Z każdym biszkoptem postępujemy identycznie.
Po wystygnięciu kroimy biszkopty na 2 części.

 Krem cappucino:
Galaretkę rozpuszczamy w niecałej szkl.wody.
Schłodzoną śmietanę ubić,dodać 2 śnieżki,cappucino i tężejącą galaretkę.

Krem śmietanowy:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl.gorącej wody.
Schłodzoną śmietanę ubijamy.Gdy zacznie lekko gęstnieć,wsypujemy cukry i dalej ubijamy.Gdy będzie ubita,wlewamy powoli przestudzony roztwór żelatyny i chwilkę ubijamy.


Przekładanie tortu:
Ciemny biszkopt nasączamy kawą,nakładamy krem cappucino,jasny biszkopt nasączamy wodą z sokiem cytrynowym-nakładamy krem śmietanowy.Tak postępujemy z kolejnymi biszkoptami.
Kremem którego zostanie nam więcej wykańczamy tort,obsypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy według własnego gustu

Dip paprykowy

Składniki

♦ 1 czerwona papryka - pokroić w kostkę
♦ 150 g serka ziołowego lub czosnkowego (najlepsza Piątnica albo Delfina - serek twarożkowy a nie topiony !)
♦ 1 szklanka keczupu łagodnego
♦ 1 śmietana 18%
♦ sól i pieprz - do smaku
♦ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
♦ szczypta ostrej papryki



Przygotowanie

Proporcje na jedną miseczkę - spokojnie starcza na cały wieczór dla kilku osób :)
Wszystko oprócz papryki czerwonej porządnie wymieszać - najlepiej zmiksować na gładziusieńką masę. Następnie dodać paprykę pokrojoną w kostkę i podawać.
Dip rewelacyjny do krakersów, talerza warzyw (seler naciowy, marchewka, papryka itp.), a także do frytek.
Smacznego

sobota, 3 marca 2012

Karczek smażony w zalewie

Składniki

- 1 kg karczku
- Słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 1 duże jabłko
- 3 łyżeczki miodu
- 1 duża marchewka
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, przyprawy do mięsa wieprzowego, tymianek, liśc laurowy, papryka słodka i pikantna.
- 5 łyżek Oleju (mozna więcej)



Przygotowanie

Karczek pokroic w plastry o grubości 1 cm.

Zalewa: Zmieszac koncentrat z olejem, miodem, przecisnietym przez praske czosnkiem oraz z przyprawami, liściem laurowym i zielem angielskim.

Plastry posolic i popieprzyc. Zalewe wlac do plastrów. Na chwile włozyc do lodówki.
W tym czasie pokroić w plasterki marchewkę, jabłka w kostke i w paseczki cebulę.

Przełozyc mięso do brytwanki (lub naczynia żaroodpornego - jak kto woli, ja wolę w brytwance). Układac tak aby każdy plaster był na blaszce,a przynajmniej jego wieksza część. Na mięso posypac marchewkę, jabłka i cebulę.

Zapiekac w tem. 180-200 stopni przez godzinę do 1,5 minut.
Mięsko jest przepyszne.

Mozna tak równiez zrobić z żeberkami.

Smacznego

sernik na upalne dni

Składniki

40 dag sera białego 
sok z pół cytryny
15 dag cukru pudru
2 galaretki cytrynowe [ugotować w 2 szkl wody]
2 kremówki w kubeczku
cukier waniliowy
 
biszkopt z 4 jaj



Przygotowanie

upiec biszkopt wystudzić
ser zmielić przez maszynkę utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym oraz z sokiem z cytryny do sera dodać tężejącą galaretkę a następnie ubitą kremówkę wylać na biszkopt włożyć do lodówki do zastygnięcia SMACZNEGO

mieducha kresowa

Składniki

3 szkl wódki(jak najmocniejszej)
1/2 szkl płynnego miodu
1 niewielka cytryna
szczypta gałki muszkatałowej
1-2 goździki potłuczone



Przygotowanie

Cytrynę umyć we wrzątku i osuszyć.Drobno posiekać wraz ze skórką usuwając pestki.Do gąsiorka lub słoja wrzucić cytrynę i wlać miód i zalać wódką i energicznie potrząsać,aż się alkohol połączy z miodem.Dodać gałkę muszkatałową i goździki.Odstawić na 2-3 miesiące i potem przefiltrować.Klaruje się trudno,więc może być trochę "zawiesista"(mętna),ale jej smak jest wspaniały!!!!!!!
I rzekomo można ją stosować jako lek na przeziębienie(aby nie za dużo,bo oprócz przeziębienia będziemy mieć upojenie alkoholowe !!!)MOCNO GRZEJE

piątek, 2 marca 2012

Sosy wielkanocne do mięs

Składniki

Sos kaparowy z korniszonami:
1 szklanka majonezu
1 łyżka ostrej musztardy, najlepiej dijon
2 korniszony marynowane
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
3 łyżki kaparów
sól, cukier

Sos zielony:
1 szklanka dobrej, gęstej śmietany
1 cytryna
1 łyżeczka chrzanu
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka koperku
1 mała cebulka
sól, cukier

Sos Cumberland (wariacja na temat):
1 szklanka dżemu lub galaretki z czerwonych porzeczek (z kupnych robi ją chyba tylko firma Andros/Materne)
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżeczka chrzanu
1 pomarańcza
pół szklanki czerwonego wina lub domowego wina owocowego
sól, biały pieprz



Przygotowanie

Sos kaparowy - do chudszych wędlin, pieczonego mięsa na zimno :

Posiekaj bardzo drobniutko korniszony i kapary- od tego będzie zależała konsystencja sosu. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Wymieszaj majonez, siekaninę, siekaną natkę, musztardę i dopraw solą i cukrem do smaku. Odstaw na godzinę.



Sos zielony - do tłustszych szynek i innych wędlin :

Posiekaj bardzo dokładnie zieleninę i drobniutko cebulkę. Z cytryny zetrzyj łyzeczkę skórki i wyciśnij sok. Zmieszaj śmietanę, chrzan, zieleninę, skórkę i sok z cytryny, dopraw solą i szczyptą cukru. Sos ma mieć orzeźwiająco kwaskowaty smak. Odstaw na godzinę.



Sos Cumberland - doskonały do pasztetu i innych pieczonych mięs:

Z pomarańczy zetrzyj łyżkę skórki i wyciśnij sok. W garnuszku podgrzej galaretkę porzeczkową, wino i sok oraz skórkę z pomarańczy, nie gotuj. Odstaw do wystygnięcia, wymieszaj z musztardą i chrzanem, dopraw solą i białym pieprzem. Sos ma być słonawo - słodki z pikantną nutą. Daj mu się przegryźć ze 2 godziny.





WESOŁYCH ŚWIĄT!!!

Galaretkowiec kolorowy na biszkopcie

Składniki

składniki na biszkopt - każdy wg swojego wypróbowanego przepisu
(mój przepis "biszkopt na bank!" )

1 galaretka truskawkowa

1 galaretka agrestowa

1 galaretka pomarańczowa

1 galaretka cytrynowa

(tzn 4 galaretki w innym kolorze)

pół litra śmietany 30% - najlepiej w woreczku ( u nas kupujemy np ze Spół. Mleczarskiej z Pilicy)




Przygotowanie

uwaga: galaretki przygotowujemy w mniejszej ilości wody niż zazwyczaj - powinny być dosyć twarde!


1. Ubijamy śmietanę i dodajemy powoli jedną galaretkę, która nie zdążyła się jeszcze zsiąść (taka półpłynna). Śmietana barwi nam się na różowy kolor ( truskawkowa).

2. Po stężeniu 3 galaretki kroimy w kostki.

3. Do różowej śmietany dodajemy pokrojone galaretki. Całość wylewany na biszkopt ( w brytfannie lub tortownicy - jak kto woli) i wstawiamy do lodówki do stężenia.

ciasto jest kolorowe i bardzo smaczne!

czwartek, 1 marca 2012

Jablecznik

Składniki

1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru, 3 szklanki maki, 3 male lyzeczki proszku do pieczenia ,smietana slodka                      ok 1 kg lekko kwasnych jablek



Przygotowanie

Margaryne dokladnie utrzec z cukrem, dodawac na przemian make ,jaja,proszek. Utarte ciasto podzielic na dwie czesci,jedna czesc wylozyc do wysmarowanej formy na to potarte jablka,lekko odcisniete z soku, posypane cukrem waniliowym,lub cynamonem ,do drugiej czesci ciasta dodac smietane tyle aby ciasto bylo lekko lejace,ciastem zalac jablka i piec ok 50 min w piekarniku 200st