poniedziałek, 18 czerwca 2012

Ciasteczka z kliku ryżowego

Składniki

1 kleik ryżowy (250g)
 margaryna
3/4 szkl cukru
3 jaja
1 łyżeczka proszku 



Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto.

Formować kulki spłaszczyć układać na blasze. W środku można wkładać marmoladę. Piec w piuekarniku na lekko złoty kolor.

Szybkie i pyszne. Dzieci je uwielbiają i nie tylko dzieci

Mocna kawa!

Składniki

1 filiżanka kawy
kawałek laski wanilii
1 łyżeczka miodu
1 łyżka likieru kawowego
1 łyżka brandy
1 łyżka rumu
bita śmietana
czekolada w proszku





Przygotowanie

Filiżankę świeżo zaparzonej kawy zagotujemy z miodem oraz kawałkiem laski wanilii. 
Następnie dodajemy likier kawowy, brandy oraz rum. Dokładnie mieszamy, usuwamy laskę wanilii i przelewamy do filiżanki. 
Przybieramy bitą śmietaną i posypujemy odrobiną czekolady w proszku.
Smakuje wyśmienicie!

niedziela, 17 czerwca 2012

Sałatka świadkowo- ślubna

Składniki

1,5-2 cebule białe cięte w pióra (można dodać cebule siwą)4-5 marchewek ( swieżych najlepiej jesli to bedzie marchew karotka)1 słoiczek buraczków czerwonych marynowanych cietych w słupki- mogą być marynowane w całości, następnie pokrojone w słupki
1 sałata lodowa1 słoiczek białych szparagocet winny, sólpieprz oliwa z oliwek2-3 puszki tuńczyka w olejugotowane jajkatosty



Przygotowanie

Sałatę rwiemy na kawałki, wrzucamy do salaterki, dodajemy odcedzone buraczki oraz cebule cięta w pióra, do tego dodajemy marchew obraną i startą na grubych oczkach oraz szparagi ciete w ok 3 cm słupki.na koncu dodajemy tuńczyka- lekko odciskamy z nadmiaru oleju, przyprawiamy delikatnie solą i pieporzem. octem winnym i oliwa.sałatkę podajemy z jajkiem przecietym na 2 połówki i tostaminie musimy dawac duzo oliwy jesli nie odcedzimy tuńczykasałatka jest najsmaczniejsza w chwile po podaniu.
do sałatki najlepszy jest tuńczyk w oleju, bo w sosie własnym jest za "suchy"



sobota, 16 czerwca 2012

Keks świąteczny

Składniki

30 dag mąki,
17 dag margaryny,
15 dag cukru,
4 jaja,
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
około 50-60 dag bakalii: 
rodzynki (najlepiej koryntki i sułtanki),  orzechy włoskie łuskane, daktyle, śliwki kalifornijskie, morele suszone, migdały, skórka pomarańczowa i cytrynowa,
 sól. 
bułka tarta do posypania formy



Przygotowanie

 Margarynę z cukrem i szczyptą soli utrzeć na uszystą masę i, nadal ucierając, połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami. Mąkę przesiać i jednym ruchem wsypać do masy. Dokładnie ucierać (najlepiej mikserem), aż ciasto będzie puszyste i jednolite. Dodać bakalie oprószone mąką (można je wcześniej namoczyć, np. w rumie),  proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Do przygotowanej formy keksowej włożyć ciasto (powinno sięgać do 3/4 wysokości). Piec 45-55 min w temperaturze 180-200°C.

piątek, 15 czerwca 2012

Lasagna z mięsem - pyszna

Składniki

- 60-70 dag mięsa mielonego (wieprzowo - wołowe)
- 5 marchewek (średnich)
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 duży przecier pomidorowy
- 2 puszki pomidorów bez skóry
- 3 cebule (średnie)
- 50 dag sera żółtego
- czosnek (1 duży ząbek) lub czosnek granulowany
- przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz.
- 1 paczka płatów lasagne (najlepsze Primo Gusto)





Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor, następnie dodajemy startą marchew i dusimy.
Pokroić w kostkę seler naciowy i wrzucić do cebuli i marchewki i dusić 15 min.
Później wlać szklankę wody i gotować jeszcze 10 min.
Po tym czasie wszystko zmiksować na papę dodając przecier pomidorowy, pomidory w puszce i czosnek.

Mięso podsmażamy na oleju.
Podsmażone mięso mieszamy z wcześniej zrobioną "papą" doprawiamy do smaku według uznania i dusimy 10 min.
Proponuję podgotować płaty lasagne wrzucając na gotowaną i posoloną wodę z olejem. Płaty gotować ok. 5 min. Ugotowane przelać zimną wodą.

Blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmarować olejem.
Przekładanie:
makaron > farsz > makaron > farsz > makaron > starty ser żółty.
Wierzch można przykryć folią aluminiową.
Piec w temp. 180 stopni ok. 45 min. Po upieczeniu Lasagne pozostawić na chwilę w piekarniku.
Lasagna jest naprawdę przepyszna. Mam nadzieję, że Wam też będzie smakowała. Smacznego

Farsz z lasagne smakuje wyśmienicie również jako sos do spagetti. :)

czwartek, 14 czerwca 2012

Ziemniaczana kremowa zapiekanka

Składniki


2-3 ziemniaki pokrojone w mala kostke
mrozone jarzynki lub swieze (brokuly, marchewka, kalafior, cukinia, groszek, kukurydza) cokolwiek ma sie pod reka
cebulka skrojona w kostke (mozna ja podsmazyc)
1 szkl. lub wiecej w/g gustu sera chedar startego
szklanka kwasnej smietany lub 1/2 szklanki mleka
puszka skondensowanej kremowej zupy np;. z pieczarek, kury, asparagusu....obojetnie aby byla zupa krem
no i przyprawy......moze byc: oregan, bazylia, rozmaryn (suszone chili peppers dla tych co lubia na ostro)
sol i pieprz do smaku




P.S. Dla tych co maja dostep do mrozonki hash browns to uzyc zamiast surowych ziemniakow.



Przygotowanie

Reszta bardzo prosta...

Wszystkie skladniki wymieszac w misce. (Ja czasami tez dodaje lyzke majonezu) Wylozyc na zaroodporne naczynie lekko wysmarowane olejem. tak wyglada przed wstawieniem do piekarnika Piec w piekarniku w okolo 200 stopni (375 F) jakas godzinka (az ziemniaki beda miekkie). Podawac jako dodatek do miesa lub....
Opcja 2;
podsmazyc lekko przyprawione kotlety schabowe (bez panierki),
ulozyc ja na wymieszanych skladnikach i siup to wszystko do piekarnika.
Opcja 3;
Dodac podsmazony boczek......

Raj w gebie....polecam serdecznie.

Mięsno -pieczarkowy gulasz

Składniki

pół kilograma mięsa (rózne)
 30 dkg wędliny ,
 70 dkg pieczarek,
4 ogórki kiszone,
3 papryki (swieze lub konserwowe )
3 cebule,
1/2szklanki smietany ,
3 łyzki mąki ,
sól,pieprz, papryka w proszku ostra ,
oliwa lub margaryna,
2 kostki bulionu .



Przygotowanie

Pieczarki drobno krojone smazymy na odrobinie tłuszczu. Mięso,wędlinę ,paprykę kroimy w kostkę ,smazymy osobno na tłuszczu.Podsmazone mięsko i pieczarki łączymy w jednym naczyniu ,podlewamy rosołem z rozpuszczonych kostek rosołowych dodajemy pokrojone w kostkę ogórki , dusimy do miękkosci.Gdy mięsko miękkie zagęszczamy smietana roztrzepaną z mąką ,doprawiamy do smaku pieprzem ,solą ,ostrą paprykąDanie powinno byc ostre w smaku. Podajemy z ryzem na sypko. DAnie to pochodzi z ksiązki SIOSTRY ANASTAZJII Poleciła mi to danie kolezanka która go gotowała! zrobiłam i dziellę się nim! smacznego

Gnocchi di polenta (kluski kukurydziane po włosku

Składniki

15 dag kaszki kukurydzianej,
5 łyżek masła,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
0,5 l wody,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki startego parmezanu,
1/4 łyżeczki suszonego oregano,
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu,
1/4 łyżeczki suszonej melisy.



Przygotowanie

Wodę posolić i zagotować. Do wrzątku, ciągle mieszając wsypywać powoli kaszkę kukurydzianą. Nadal mieszając gotowć na małym ogniu do powstania gładkiej i zwartej masy. (nie dopuścić do przypalenia). Masę wyłożyć na gładką powierzchnię (np. stolnicę). Rozsmarować na placek o grubości ok. 1,5 cm. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy placek zimny pokroić go na kluski o dowolnym kształcie. W żaroodpornym naczyniu ułożyć kluski. Polać je roztopionym masłem. Posypać ziołami i startym parmezanem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C, do momentu, aż ser się stopi i lekko zrumieni.

znikająca serkowa chmurka

Składniki

z dedykacją dla mojego Michasia

potrzebne nam będą produkty:
* 25 dag sera białego w kostce(zawartość tłuszczu według upodobań)
* 400 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
* 4 białka(porządnie schłodzone)
* 2 łyżki cukru( lub więcej jak to woli)
* 2 łyżki żelatyny
* 100 ml wody smakowej typu Żywiec smakołyk np.cytynowa
* łyżeczka aromatu cytrynowego

oraz sprzęt:
* blender
* mikser



Przygotowanie

a teraz po kolei:
1) Żelatynę zalać 100 ml wody smakowej i wymieszać, zostawić by spęczniała,a następnie zalać 100 ml gorącej wody i mieszać aż do rozpuszczenia
2) Do blenedera wsadzić pokruszony ser,cukier, aromat cytrynowy oraz kefir( lub jogurt) i miksować aż powstanie gładka jednolita masa serkowa...lepiej nie próbować,bo może to grozić wcześniejszym zniknięciem
3) Mocno schłodzone białka jaj ubić na sztywną pianę
4) Do masy serkowej stopniowo dodawać ubite białka i miksować na najniższych obrotach,a następnie ciurkiem wlewać rozpuszczoną żelatynę
5) Tak przygotowaną masę wylać na naczynie żaroodporne lub jakiekolwiek inne szklane i siuuuuuuup do lodóweczki na conajmniej 1,5 godzinki...wiem..takie czekanie to straszne katorgi...ale za to potem...mmmmm...wierzcie mi na słowo,że warto

*Jako dodatek polecam:
-mus jabłkowy
-dżem wiśniowy lub porzeczkowy
-sos truskawkowy, ajerkoniakowy lub czekoladowy

delicja wykwitna

Składniki


Biszkopt: 4 jajka, ½ szkl. mąki ziemniaczanej, ½ szkl. mąki pszennej, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia


Utrzeć żółtka z cukrem. Ubić białka na sztywno i delikatnie wymieszać z żółtkiem. Na koniec delikatnie dodawać wymieszaną mąkę z proszkiem. Piec 30 min.


 


Masa budyniowa: ugotować budyń waniliowy z 1 szkl. mleka. Ostudzić i utrzeć z kostką margaryny.


 


Mus jabłkowy: 4 duże jabłka, 2 galaretki, 1 ½ szkl. wody. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, dodać wody i zagotować. Dodać galaretki i wymieszać i ostudzić.





Przygotowanie

Biszkopt kroimy na połowę. Na pierwszą warstwę kładziemy masę budyniową, następnie mus jabłkowy i przykrywamy biszkoptem. Polewamy polewą.

Można też na pierwszy biszkopt położyć mus, przykryć drugim biszkoptem. Następnie położyć masę budyniową i polać polewą.

Rolada dyniowa z masą orzechową

Składniki

- 150g mąki,
- 5 jajek,
- 280g cukru,
- 225g puree z dyni,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 3/4 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu;

masa orzechowa:
- 340g ricotty,
- 45g masła,
- 120g cukru pudru waniliowego (lub zwykłego cukru pudru + paczka cukru waniliowego, lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego),
- 220g zmielonych orzechów włoskich,
- 3 łyżki krokantu - niekoniecznie.






Przygotowanie


Aby uzyskać puree, musimy świeżą, obraną i pokrojoną w większą kostkę dynię, wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 40 minut (do momentu, aż dynia zmięknie i lekko się przyrumieni). Po wyciągnięciu z piekarnika, dynie wystarczy dokładnie zmiksować.

Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą, gęstą, lekką masę - najlepiej zrobić to na parze. Następnie dodajemy puree dyniowe i dobrze mieszamy.
Mąkę, proszek, sodę i wszystkie przyprawy łączymy ze sobą i przesiewając, dodajemy do masy dyniowo-jajecznej - mieszamy.

Masę przelewamy na, wyłożoną papierem pergaminowym, blachę wsadową od piekarnika. Ciasto dyniowe pieczemy, w temperaturze 180 stopni, przez 15 minut.

Upieczony, gorący placek szybkim i sprawnym ruchem (ciasto jest bardzo delikatne), przekładamy na lnianą ścierkę, papierem pergaminowym do góry. Ściągamy papier
i zwijamy ciasto ściśle, jak naleśnik, razem ze ściereczką, a następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę, następnie dodajemy do niej ricotte o temperaturze pokojowej i miksujemy.
Do powstałej masy, dodajemy orzechy włoskie oraz krokant i mieszamy.

Przestudzony placek odwijamy ze ściereczki, smarujemy orzechowo-serową masą
i zwijamy. Gotową roladę układamy końcówką zawinięcia do dołu, i posypujemy cukrem pudrem.


Rolada jest słodka i aromatyczna. Ma niecodzienny korzenno-orzechowy smak. Polecam.

środa, 13 czerwca 2012

Kokosowy lodowiec biały jak śnieg

Składniki

-1 paczka okrągłych biszkoptów-4 szklanki jogurtu naturalnego-3 łyżki żelatyny-3/4 szklanki cukru pudru-1 puszka mandarynek w syropie-10 dag kandyzowanych owoców-cukier waniliowy-10 dag wiórków kokosowych-1 łyżeczka masła-skórka otarta z 1 cytryny-1 tabliczka białej czekolady-5 dag chipsów kokosowych



Przygotowanie

Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz wiórkami kokosowymi.Mandarynki osączyć z syropu. Pokroić je w kostkę.Tortownicę posmarować masłem. Dno wyłożyć biszkoptami, nasączonymi wcześniej w syropie z mandarynek.Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, a kiedy już ostygnie, dodać ją do jogurtu. Gdy masa lekko zgęstnieje wymieszać ją z mandarynkami i owocami kandyzowanymi, a następnie wylać na biszkopty. Wierzch ciasta posypać chipsami kokosowymi i wstawić tortownicę do lodówki na co najmniej godzinę.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i gdy lekko zgęstnieje, polać cienką stróżką wierzch ciasta.  Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej :)

Flaki wieprzowe

Składniki

1,5 kg żołądków wieprzowych oczyszczonych, obgotowanych i pokrojonych w paseczki (można takie dostać w sklepach mięsnych na zamówienie),


2 kości wieprzowe od schabu,


2 marchewki,


2 korzenie pietruszki,


1/2 niedużego selera,


1/2 pęczka pietruszki,


3 zielone liście pora,


2,5 litra wody,


5-6 ziaren pieprzu,


3 ziarna ziela angielskiego,


2 liście laurowe,


1 łyżka majeranku,


1 płaska łyżeczka papryki ostrej,


1 łyżeczka papryki słodkiej,


1-2 łyżki octu 10%,


250 ml kwaśnej śmietany 18%





Przygotowanie

Na kościach wieprzowych gotujemy wywar - dodajemy starte na tarce marchewkę, korzeń pietruszki i seler. Następnie wrzucamy pokrojoną natkę pietruszki oraz liście pora pokrojone w cienkie paseczki.

Pokrojone żołądki zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odlewamy wodę z gotowania, płuczemy  i ponownie zalewamy czystą wodą. Ponownie dorowadzamy do wrzenia. Odcedzamy flaki i przekładamy do gotującego się wywaru.

Do zupy wrzucamy przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę. Doprawiamy solą i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości flaków (około 2 godziny).

Na koniec dodajemy 1-2 łyżki octu i wlewamy zahartowaną śmietanę rozrobioną z niewielką ilością mąki (hartowanie polega na wlaniu do śmietany 1 szklanki gorącej zupy). Doprawiamy jeszcze ewentualnie zupę solą i pieprzem mielonym do smaku. Jeśli ktoś lubi bardzo ostrą, wówczas dodajemy papryki według upodobań.  

Zamiast flaków wieprzowych można użyć wołowych, ale smak nie jest ten sam.

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Pomidory faszerowane sałatką

Składniki

5 dużych pomidorów
1 szkl. groszku zielonego ( z puszki może być)
1szkl. drobno startej marchewki
1 szkl. startego jabłka
5 garści świeżych kiełków
5 łyżek majonezu
1 łyżka przypraw do sałatek



Przygotowanie

Marchewkę, jabłka, groszek, majonez i przyprawę dokładnie wymieszać. Pomidory umyć, osuszyć,wydrążyć. Miąższ pokroić, dodać do sałatki. Przygotowanym farszem napełnić pomidory,obsypać kiełkami.

sobota, 9 czerwca 2012

Papryka łagodna konserwowa od Malibu

Składniki

5 kg papryki
24 szkl. wody
2 szkl.octu 10%
4 płaskie łyżki soli
10-12 łyżek cukru
po pół cebuli na każdy słoik
olej do duszenia cebuli
liść laurowy po 1 mały, na każdy słoik
ziele angielskie po 2-4 ziarenka w zależności od słoika



Przygotowanie

Paprykę oczyścić z gniazd, pokroić na ćwiartki lub inaczej wg uznania.
Ułożyć w słoikach, do każdego włożyć 1 liść laurowy i 2-4 ziarenek ziela angielskiego.
Cebulkę pokroić w półplastry i poddusić na oleju, tylko do uzyskania szklistego koloru (nie rumienić). Następnie wykładać na wierzch w słoikach, dodająć także olej z duszenia.

Zalewa:
z podanych składników ugotować zalewę i wrzącą napełniać słoiki, od razu zakręcać. Pozostawić około godziny aby trochę przestygły, a następnie pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania się wody. Wyciągnąć, postawić w ciepłym miejscu (ja wstawiam pod kocyk) aż do całkowitego ostudzenia.

Przepis ten mam od mojej teściowej. Papryka jest bardzo łagodna i wszystkim bardzo smakuje, przy tym zachowuje swoją chrupkość i sprężystość.
Zachęcam do spróbowania.

Z 5 kg papryki wyszło mi 10 większych słoików (3/4 litra)

piątek, 8 czerwca 2012

Rolada waflowa do herbaty

Składniki

paczka waflipaczka zwykłych herbatników4 banany1 galaretka o zdecydowanym kolorze np. czerwona¾ szkl. cukru1 margaryna (jeżeli akurat nie mamy jej w domu, może być masło2 łyżki kakao bez cukru




Przygotowanie

Margarynę włożyć do rondla wstawionego na mały płomień, powoli rozpuścić ją ( jeżeli zależy nam na czasie, wówczas możemy margarynę pokroić na drobne kawałki, co znacznie przyspieszy jej rozpuszczenie ). Do rozpuszczonej margaryny wsypać cukier, mieszać, aż się rozpuści, następnie stopniowo dodawać kakao, mieszając, by nie było grudek. Odłożyć dwa całe wafle, resztę wafli pokruszyć wraz z herbatnikami na proszek. Galaretkę wsypać do ¾ szkl. zimnej wody, dokładnie wymieszać, aż się rozpuści, po czym  wlać do masy, dobrze wymieszać. Rozłożyć wafle, posmarować  je gorącą masą. Na brzegu  ułożyć obrane ze skóry banany i delikatnie zwijać je jak roladę. Gotową roladę wstawić do lodówki na 1 godzinę

do tego jeszcze tylko herbata i jesteś w raju!!

czwartek, 7 czerwca 2012

Paski wolowiny w sosie czosnkowym sanelli

Składniki

na ok. 3-4 porcje

500g dobrej chudej wolowiny - Roastbeef

Marynata:

1 lyzka wina ryzowego
2 lyzeczki jasnego sosu sojowego
1 zabek czosnku, drobno posiekany
2 lyzki oleju
1/4 lyzeczki swiezo mielonego pieprzu

Sos czosnkowy:

       4 zabki czosnku, drobno posiekany
       4 cebuli dymki, drobno pokrojone
200ml goracego bulionu z drobiu (moze byc z kostki)
       2 lyzeczki oyster sauce (nie wiem jak sie po polsku nazywa)
      1 lyzeczka chili-czosnkowego oleju
      2 lyzeczki chili sosu
        olej
      1 lyzeczka maki ziemniaczanej rozpuszczona w troche wody







Przygotowanie

Mieso oczyscic z blon, tluszczu...,
pokroic w paski, wlozyc do miski.



Wszystkie skladniki marynaty dobrze wymieszac,
dodac do miesa, pomieszac i zostawic w lodowce na noc.

Mieso wyjac conajmniej 1/2 godz. wczesniej, zeby nabralo pokojowej temperatury.

Rozgrzac mocno 2 lyzeczki oleju na patelni i malymi porcjami przypiec na nim mieso, 2-3 min. mieszajac.
Miesa nie zostawiac dlugo na patelni, bo zrobi sie "zelowka"!!!
Mieso wyjac z patelni i odstawic.

Na ta sama patelnie dolac troche oleju (2 lyzeczki), zmniejszyc ogien,
dodac czosnek i biala czesc cebulki, krotko smazyc,
dolac bulion dobrze wymieszac i na mocnym ogniu sos lekko zredukowac,
dodac oyster sauce, chili olej i chili sos, pomieszac
zagescic maka ziemniaczana

dodac mieso wszystko wymieszac
posypac zielona czescia cebulki.

Uwaga!
Potrawa jest bardzo ostra, ale przepyszna.
Podawac z basmati ryzem.

Smacznego


łódeczki z jajkiem

Składniki

Kilka liści kapusty pekińskiej
 Jajka - po jednym na 2 liście
 łosoś wędzony na ciepło
 pomidor
ogórek
kilka rzodkiewek
 koperek
 sól, pieprz



Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo.Na rozłożonych liściach kapusty układać po połówce jajka, na które należy położyć odrobinę łososia, ozdobić go koperkiem. Pomidora, ogórka i rzodkiew pociąć na plastry. Ozdobić nimi resztę liścia sałaty, doprawić i gotowe.

Grochówka z warzywami

Składniki

400 g grochu łuskanego
250 g boczku wędzonego
300 g włoszczyzny
250 g ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
majeranek, sól, pieprz



Przygotowanie

Groch ugotować na miękko razem z czosnkiem w duzej ilosci wody - wody powinno być trzy razy więcej niż grochu. Potem przetrzeć przez sito lub zmielić w blenderze. W tak zwanym międzyczasie wrzucić pokrojony w kostke boczek do wrzątku i gotować 15 minut. Potem dodać pokrojoną włoczszyznę, ziemniaki i cebulę i gotować kolejne 15 minutn Następnie dodać rozdrobniony groch i doprawić do smaku.

zupa krem szpinakowa

Składniki

1 paczka mrozonego szpinaku rozdrobnionego (to z wygody)
1 cebula
2 lyzki maki pszennej
1 lyzka smietany kwasnej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
sol pieprz



Przygotowanie

wkladamy szpinak do garnka, dolewamy wode i zagotowujemy.
Na patelni topimy maselko i wrzucamy cebule. Jak sie zeszkli dodajemy make i mieszamy. Na malym ogniu zeby sie nie spalilo!
Dodajemy do szpinaku, wlewamy mleko, solimy pieprzymy.
Gotujemy jeszcze 3 minutki, dodajemy smietane, miksujemy i gotowe!
Ja robie do tego grzaneczki i posypuje startym parmezanem.
Smacznego

Placek z nutellą

Składniki

1-Placek: biszkopt z 8 jaj

2-Masa z galaretek:
   2 galaretki brzoskwiniowe
   1 puszka brzoskwiń

3- słoik nutelli

4-Krem
   1 masło lub margaryna
   4 żółtka
   3 ⁄4 szklanki cukru
   2 łyżki mąki ziemniaczanej
   1/2 l mleka

5-Duża paczka biszkoptów+wódka do nasączania

6-Krem śmietanowo-galaretkowy
   1 galaretka (żeby placek nie wyglądał bezpłciowo,czerwoną)
   400ml śmietany kremówki

7- Gorzka czekolada
 



Przygotowanie

1- Upiec biszkopt z 8 jaj i przekroić na pół

2- 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 2 szklankach wody,     
    jak zaczną tężeć dodać do nich sok z brzoskwiń i pokrojone
    w kostkę brzoskwinie i przełożyć przekrojony biszkopt.

3-Wierzch biszkoptu posmarować rozgrzaną nutellą.

4. Na nutellę wyłożyć krem: żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru
   dodać 2 łżki mąki ziemniaczanej i 1/2 l mleka, zagotować- po
   wystudzeniu połączyć z masłem lub margaryną.

5- Na krem wyłożyć biszkopty nasączone wódką.

6.Biszkopty zalewamy kremem śmietanowo-galaretkowym:
   galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody gdy zacznie tężeć dodać
   do ubitej śmietany.

7.Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.

Dekoracyjny i pyszny
Przepis zapożyczony od pani Mieci.

środa, 6 czerwca 2012

Sos paprykowo-pomidorowy

Składniki

1/2 szklanki oliwy extra vergine, 2 torebki mielonej słodkiej papryki, 2 pomidory sparzone i obrane ze skórki, 2 duże cebule (albo 4 małe), 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki vegety (albo podobnej przyprawy), łyżeczka miodu.



Przygotowanie

Wlać do garnka oliwę, podgrzać lekko, zdjąć z ognia i wsypać na taki dobrze ciepły tłuszcz  mieloną paprykę. Nie może się smażyć, bo zgorzknieje. Rozprowadzić paprykę w oliwie. Na ten paprykowy tłuszczyk wrzucić pokrojone pomidory, cebulę, zmiażdżony czosnek (ja biorę od 4 ząbków wzwyż ), przyprawić vegetą, miodem i postawić na małym ogniu, żeby się dusiło. Całość czysto wgetariańska. Jak się udusi do miękkości można (ale niekoniecznie) przetrzeć przez sito i ewntualnie zagęścić 1 - 2 łyżeczkami mąki krupczatki rozprowadzonymi w małej ilości zimnej wody. Na koniec odrobina soli, cukru (lepiej miodu), ostrej papryki według Waszego smaku. Sos jest do użycia na gorąco i na zimno. W tym drugim przypadku pod koniec duszenia trzeba dodać łyżkę octu winnego (naturalny konserwant), wtedy będzie sos przypominał niezły ketchup. Można też poeksperymentować dodając podczas duszenia przyprawy aromatyczno-koloryzujące: mieloną kurkumę, oregano, mieloną kolendrę, kminek, gałkę muszkatołową, bazylię itp. Ja dość często dodaję kurkumę, bo pogłębia kolor i czarny pieprz zamiast ostrej papryki. Smacznego

KORECZKI z fetą

Składniki

20 dkg sera feta

1 duży zielony ogórek

3 twarde pomidory

1 łyżka ziół prowansalskich

1 duża pomarańcza

10 dkg czarnych oliwek





Przygotowanie

Ser feta pokroić w kostkę, posypać ziołami prowansalskimi i włożyć do lodówki,aby przeszedł aromatem ziół i żeby się nie rozpuścił.

W tym czasie kroimy ogórki w dużą kostkę.

 Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy z nich wodnisty miąższ i kroimy w kostkę.

Na wykałaczkę nabijamy kolejno :oliwki, ser, pomidory, ogórki.

Pomarańczę sparzyć i przekroić na połowę i w nią wbijać gotowe koreczki , ślicznie wyglądają.

Rada

W koreczkach dowolnie można zmieniać składniki, jeśli ktoś nie lubi oliwek, poprostu ich nie dawać, a użyć w zamian np: szynkę, czy inny ulubiony składnik.

Polecam!!



                                SMACZNEGO!!! 

Makowe w cieście ucieranym

Składniki

Ciasto:

1 szkl.mąki pszennej
1 szkl.mąki ziemniaczanej
1 szkl.cukru
1 kostka margaryny
8 łyzek zimnego mleka
2 łyzeczki proszku
6 żółtek

Mak:
40 dag maku/ sparzonego i zmielonego/
3 żółtka /plus piana z bialek/
1 szkl.cukru pudru
1 łyżka miodu,bakalie i zapach migdałowy




Przygotowanie

6 żółtek ucieramy z cukrem i margaryną do tego dodajemy mleko i mąki wymieszane z proszkiem.
Większą część utartego ciasta wykładamy na blaszkę na to wcześniej przygotowaną masę makową i przykrywamy pozostałą resztą ciasta.

Pieczemy w średniej blaszce

wtorek, 5 czerwca 2012

Zupa groszkowa z grzankami koperkowo-czosnkowymi

Składniki

1,5 litra wody
1 mała porcja rosołowa
2 małe marchewki
1 pietruszka-korzeń
kawałek selera
kawałek pora, mogą być liście związane nitką
3-4 ziemniaki
puszka groszku konserwowego(400g)
2 łyżeczki vegety
3 łyżki śmietany 12%
3 łyżki mąki pszennej

Na grzanki:
3 kromki chleba razowego lub zwykłego
vegeta, koperek suszony, czosnek granulowany
olej

Inspiracją do zrobienia grzanek był przepis Dibi:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe41095.html



Przygotowanie

Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy porcję rosołową i chwilę gotujemy. W tym czasie obieramy marchewki, pietruszkę i seler. Seler i por wrzucamy  do zupy, marchewki i pietruszkę kroimy w słupki i też wrzucamy do zupy. Gotujemy, a w międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, wrzucamy do zupy.
3/4 puszki groszku wraz z zalewą miksujemy w mikserze lub rozdrabniamy blenderem na gładko. Jak ziemniaki będą już miękke dodajemy zmiksowany groszek i resztę groszku z puszki. Doprawiamy vegetą. Chwilkę gotujemy. Śmietanę hartujemy zupą i wlewamy do garnka z groszkową. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie i też wlewamy do garnka. Jak zupa się zagotuje to już jest gotowa.

Grzanki:
Chleb kroimy w kostkę, w miseczce posypujemy vegetą, koperkiem i czosnkiem, polewamy olejem(około 3 łyżki) i mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 160oC. Grzanki rozkładamy równo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy około 20 minut.

Zupę wylewamy na talerze i posypujemy grzankami.

                                 
SMACZNEGO!!!!

Całkiem nowe doznanie

Składniki

KAWA, WINO, BITA ŚMIETANA, PŁATKI MIGDAŁÓW.................. KOBIETA I ŚPIEW :)



Przygotowanie

ostatnio stworzyłam całkiem nowy sposób na kawę:

1. kawę w ziarnach zamrażam w butelce czerwonego wytrawnego wina(w
sumie podkreślam kwaskowy smak kawy), pozostawiam na kilka dni....
2. następnie w pokojowej temperaturze butelka wina z ziarenkami kawy stoi
ok 2 dni.
3. Po czym ziarna oddzielam i pozostawiam na płóciennej szmatce do
momentu aż zupełnie wyschną.
4. suche ziarna mielę zalewam wodą, gotuję!!!
5. na minimalnym ogniu pozostawiam na ok 10 sek.
6. po zaparzeniu dolewam białego wina.
7. na wierzch bita śmietana i płatki migdałów
8. CUDOWNE DOZNANIE, POZYTYWNYCH EMOCJI LANIE....KOBIETY ..ŚPIEW I CUDOWNE WYPOCZYWANIE !!!

naprawdę super


buraczki na ciepło anax23

Składniki

1kg buraków
1łyzka masła+2 łyzki miodu
cynamon
sok z cytryny
zasmazka z łyzki maki



Przygotowanie

buraki Ugotować, obrać, zetrzeć Na patelni rozgrzać 1 łyzkę masła + 2 łyżki miodu po rozpuszczeniu dodać starte buraczki, zasmażyć dodając odrobinę cynamonu, sok z cytryny (najw. 1 mała łyżeczka) zasmażyć i podawać

poniedziałek, 4 czerwca 2012

sałatka gyros- niebo w gębie

Składniki

PRZEPIS DLA 4 OSOB :)))

1KG. PIERSI Z KURCZAKA
OLEJ DO SMAZENIA
2PUSZKI KUKURYDZY
1 SŁOIK OGURKÓW KONSERWOWYCH
KOPUSTA PEKIŃSKA
2 PRZYPRAWY GYROS LUB KEBAB-GYROS

1SZKL. MAJONEZU
1/3 SZKL. KECHUPU
3 ŁYŻKI MLEKA




Przygotowanie

PIERSI Z KURCZAKA OPLUKAĆ I POKROIC TAK JAK NA GULASZ NA MAŁE KAWAŁKI. POKROJONE KAWAŁKI WŁOŻYĆ DO JAKIEGOŚ NACZYNIA {(JA PRZEKLADAM OD RAZU NA PATELNIE:)} WSYPAĆ 2 OP. PRZYPRAWY GYROS ORAZ 1/2 SZKLANKI OLEJU WYMIESZAĆ DOKŁADNIE I ODSTAWIĆ DO LODÓWKI NA OKOŁO 1 GODZ. ABY MIĘSKO PRZESZLO.
JEŚLI KTOŚ NIE MA CZASU MOŻE TAK PRZYPRAWIONE MIĘSO WLOŻYĆ  NA PATELNIE I SMAŻYĆ OKOŁO 25 MIN. MIESZAJĄC CO JAKIŚ CZAS ABY SIĘ NIE PRZYPALIŁO.

 DO WYSOKIEGO NACZYNIA WKŁADAMY KUKURYDZĘ (ODSĄCZONĄ) .

NASTĘPNIE NA KUKURYDZĘ USMAŻONE MIĘSKO ( STARAMY SIĘ ABY MIĘSO BYŁO JAK NAJLEPIEJ ODSĄCZONE Z TŁUSZCZU)


OGÓRKI KONSERWOWE KROIMY NA MALA KOSTECZKĘ I WSYPUJEMY NA MIĘSKO.

NA KONIEC TO WSZYSTKO PRZYKRYWAMY DUŻĄ ILOŚCIĄ KAPUSTY PEKIŃSKIEJ.


SOS; WYMIESZAĆ MAJONEZ Z KECHUPEM ORAZ MLEKIEM AŻ DO UZYSKANIA JEDNEGO KOLORU

SOSEM POLAC WIESZCH SAŁATKI. NIE MIESZAĆ
PODAWAĆ NA ZIMNO ALE ROWNIEŻ DOBRE Z CIEPLYM MIĘSKIEM


NAJLEPIEJ SMAKUJE Z BUŁECZKĄ Z MASELKIEM LUB FRYTKAMI. 

SMACZNEGO:]

niedziela, 3 czerwca 2012

Chlebek truskawkowy

Składniki

240 g maki
1 lyzka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 lyzeczki skorki z cytryny
1/2 lyzeczki galki muszkatalowej
2 jajka
120 g cukru
110 ml mleka
110 ml oleju
500 g truskawek




Przygotowanie

1. Wszystkie suche skladniki wymieszac razem.

2. Do suchych skladnikow dodac mokre i wszystko razem wymieszac.

3. Nakoncu dodac truskawki i ostroznie wymieszac.

4. Ciasto wylac do keksowki lub innej mniejszej formy i piec w 180°C przez ok. 50 minut. Po wyjeciu z piekarnika odczekac 10 minut a nastepnie wyjac ciasto z foremki. Wystudzic kompletnie i dopiero kroic.



Tort Zygzak

Składniki

BISZKOPT:

10 jajek
1 szkl cukru
2 szkl mąki
1 budyń waniliowy

KREM BUDYNIOWY:

1 litr mleka
6 żółtek
10 łyżek cukru
cukier waniliowy
8 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 kostki masła
pół kostki margaryny
sok z cytryny



Przygotowanie

BISZKOPT:

Oddzielić żółtka od białek,białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i dalej ubijać.
Następnie stopniowo dodawać żółtka.
Dodać przesianą mąkę i proszek budyniowy,delikatnie wymieszać (nie mikserem).
Dno formy wyłożyć pergaminem i wylać biszkopt.
(ja użyłam formy 30x40)
Upiec w temp 180C

KREM BUDYNIOWY:

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,dodać mąki i połączyć z żółtkami.
Do masy dodaj półtorej szklanki zimnego mleka i wymieszać.
Resztę mleka zagotować i na gotujące się mleko wylać masę jajeczną-ugotować budyń.
Gotowy budyń przykryć folią spożywczą aby nie utworzył się korzuch i wystudzić.
Połączyć mikserem margarynę i masło i dodawać stopniowo wystudzony budyń.
Na koniec wlać sok z cytryny.

SPOSÓB WYKONANIA:

Biszkopt przekroić na połowę w poprzek dłuższego boku,każdą część przekroić na dwa blaty.                                           

Trzy blaty pozostawić w całości na podstawę auta,a jeden podzielić na części(najlepiej blat z dna)
Z czwartego blatu odkroić cienki pasek na spoiler ok 2-3 cm
z pozostałej części podzielić na dwa prostokąty większy i mniejszy,z resztek pozostawić też dwa prostokąciki na nadkola.

 Autko poskładać w całość,pościnać rogi i zaokrąglić tam gdzie trzeba.Pomiędzy drugą a trzecią warstwę włożyć biszkopciki na nadkola.
Wszystkie warstwy przełożyć kremem,spoiler przymocować za pomocą patyczków od szaszłyków,cały tort pokryć cienką warstwą kremu.Wykałaczką narysować wszystkie elementy,Brązowym lub czarnym kremem zrobić kontury i wypełniać kremem o odpowiednim kolorze okrągłą końcówką dekoratorską.Na wypełnienie elementów potrzeba nie więcej niż dwie, trzy łyżki kremu w każdym kolorze.



Na końcu wypełnić wszystko czerwonym kremem używając końcówki gwiazdki.

Na zdjęciach jest ciemny biszkopt ale lepiej użyć jasnego ponieważ mniej się kruszy.

Kokietka wg siostry Anastazji

Składniki

Upiec jasny biszkopt(ja upiekłam z trzech jajek)                                

Ciasto miodowe-
25 dag mąki pszennej
3 łyżki miodu płynnego
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
1/4 kostki margaryny (62,5g)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa jabłkowa-
1 kg winnych jabłek
1 galaretka cytrynowa
1 łyżka masła

Masa serowa-
50 dag serka homogenizowanego(śmietankowego lub waniliowego)
2 galaretki czerwone

Dodatki-
1 puszka maku z bakaliami(ok.90 dag)
1 galaretka żółta rozpuszczona w 1/4 szkl.wody(dodać do maku)
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe przygotowane wg przepisu 

Blacha- 38cm×23cm



Przygotowanie

Ciasto miodowe-Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do takiej samej formy,co biszkopt.Upiec(ja piekłam 20min. w temp.180º)

Masa jabłkowa-Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Masło roztopić,dodać jabłka,wymieszać.Dusić chwilę pod przykryciem.Następnie dodać suchą galaretkę,dobrze wymieszać i jeszcze chwilę prażyć bez przykrycia.

Masa serowa-Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl.wody.Tężejącą wymieszać z serkiem.

Przełożenie ciasta-Ciasto miodowe-masa jabłkowa-mak-biszkopt jasny-masa serowa-owoce brzoskwini zalać tężejącą galaretką.

                                     

Przepis pochodzi z książki„100 nowych ciast”siostry Anastazji

sobota, 2 czerwca 2012

fasola w pomidorowej masali

Składniki

2 porcje (lub jedna słuszna):
0.4 l wody,
10 dag fasoli piękny jaś,
mała wieprzowa kostka wędzona,
1 korzeń pietruszki,
10 dag kiełbasy,
20 dag przecieru pomidorowego,
3 ząbki czosnku, pokrojone lub po prasce,
1-2 śliwki kalifornijskie pokrajane w małe kawałki,
3 cm kawałek papryczki chili,
1 kopiasta łyżka natki pietruszki i młodego selera;


Przyprawy:
1 łyżeczka czarnuszki,
5 ziaren jałowca zmiażdżonych,
1 łyżeczka garam masala,
sól, pieprz czarny mielony;


Dodatki opcjonalne:
1 mała cebula pokrajana;



Przygotowanie

Poprzedniego dnia rozpocząć moczenie fasoli zalewając ją gorącą wodą.
Następnego dnia wylać wodę i wsypać fasolę do szybkowaru. Dodać kostkę, czarnuszkę, korzeń pietruszki i zalać nową wodą tak, aby przykryła fasolę. Szybkowarzyć 30 minut (opcja większego ciśnienia). Pod koniec warzenia wybrać rondel i przysmażyć kiełbasę. Zalać ją wywarem z fasoli i wsypać fasolę. Pietruszkę zjeść (interesujący smak!), a mięso wędzone z kostki wrzucić do rondla. Dodać przecier, czosnek, śliwki, chili, sól z pieprzem i garam masalę. Gotować na dużym ogniu często mieszając aż do samodzielnego zagęstnienia strawy. Jednak nie mniej niż ok. 15 minut (czas na łączenie smaków). Pod koniec dodać łyżkę natki i zamieszać. Najlepiej mi smakuje z razowym chlebem, takim staropolskim na zakwasie, który w dzisiejszych czasach lepiej upiec samemu tak jak drzewiej bywało.
Uwagi. Nie ma co ukrywać, to kolejna wersja fasolki po bretońsku, których jest bezlik. Czym się różni od tysiąca wersji? Może tym, że zjadłem właśnie 1 porcję i mam ochotę na drugą, a jestem pełny. Oto dylemat.
Inspiracje: fasolka po bordosku (nie po bretońsku), kuchnia indyjska.

Pieczen barania duszona

Składniki

1 kg baraniny(szynka lub lopatka)
szklanka octu
sol
10 dag sloniny
1/2 szklanki smietany
cebula,marchew,pietruszka,maly seler,por,czosnek



Przygotowanie

Baranine sparzyc goracym octem,natrzec sola.
Rondel wylozyc plastrami sloniny,plastrami cebuli i pokrojonymi warzywami.
Wlozyc na to rozbita tluczkiem pieczen,podlac octem i dusic na wolnym ogniu czesto przewracajac.
Gdy sie przyrumieni,wyjac pieczen,sos przetrzec przez sito.
Pieczen wlozyc do rondla,posypac maka,polac sosem.
Dodac kilka lyzek smietany,dusic pod przykryciem do miekkosci.

Zrodlo-''Polska kuchnia regionalna''

Aromatyczny kurczak

Składniki

60-70 dag filetów z piersi kurczaka
4 duże banany (dojrzałe z jasnobrązowymi plamkami)
2 łyżki margaryny do nasmarowania naczynia 
4 łyżki oleju
2-3 łyżki mąki
łyżka cuury
1/2 szklanki śmietany i 1/2 szklanki bulionu
2 łyżki winnego octu
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz, papryka ostra i cukier



Przygotowanie

Piersi z kurczaka umyć i osuczyć, posolić i popieprzyć a następnie usmażyć na łyżce oleju, na złoty kolor.
3 banany pokroić w półplasterki a czwartego przekroić  wzdłuż na cztery części.Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu na mięsie poukładać plasterki banana i przekrojonego banana.
Na patelni rozgrzać olej, dodać  mąkę i curry. Wlać bulion, śmietanę, ocet, połowę szczypiorku i przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem. Cały czas mieszając gotowac około 3 minut, a następnie zalać mięso i banany.Wstawić do piekarnika i zapiekac przez 30 minut w   temperaturze 200stopni C.
Po upieczeniu potrawę posypać pozostałym szczypiorkiem.
Piersi smakują z ugotowanym ryżem z rodzynkami.

ZAPRASZAM NA UCZTĘ ...         SMACZNEGO

Sałatka z cukini - Izki

Składniki

- 4 kg cukini - obranej, bez pestek, zetrzec na grubej tarce
- 1,5 kg marchwi - startej na grubej tarce
- 1,5 kg cebuli - pokroić w plastry
- 1,5 szklanki octu 10 %
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 głowka czosnku
- sól, pieprz do smaku



Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać, powkładać do słoiczków. Pasteryzować 15 - 20 min.

Dietetyczne naleśniki

Składniki

150 g mąki z pełnego przemiału, typ 2000
  
•  200 g kefiru (ew. mleka)
  
•  duże jabłko lub 2 małe
  
•  1 jogurt naturalny bez cukru
  
•  Przyprawy: cynamon, kakao o obniżonej wartości tłuszczu 
  



Przygotowanie

1.  Mąkę i kefir miksujemy na gładziutką masę (uwaga! nie potrzeba żadnych jajek, ciasto wychodzi pyszne bez nich! także dodatek cukru jest zbędny: nadzienie będzie słodkie). Smażymy naleśniki na patelni teflonowej (z takiej porcji wychodzi okolo 5-6 naleśników o średnicy 24 cm)
    
2.  Jabłko tarkujemy na dużych oczkach, wrzucamy na gorącą patelnie teflonową i podsmażamy. Dodajemy cynamon. Caly czas mieszamy, aż do uzyskania ladnej w miare jednorodnej masy.
    
3.  Nakladamy na nalesniki farsz jablkowy. Zawijamy i kladziemy doslownie na chwilkę na gorącą patelnię.
    
4.  Podajemy polane jogurtem i posypane kakaem. Danie będzie na pewno smakowało osobą, które nie lubią bardzo słodkich potraw. 

piątek, 1 czerwca 2012

piersi w sosie musztardowym-pycha

Składniki

3 jajka

3 łyżki musztardy-ostrej najlepiej z Kamisa
3 łyżki ketchupu
1 łyżeczka sosu chili
3 łyżki oleju
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 ząbki czosnku
pieprz,vegeta,sól,przyprawa do kurczaka
1 kg piersi z kurczaka




Przygotowanie

Zrobić marynate ;jajka,musztardy ,ketchupu,sosu chili,oleju,mąki ziemniaczanej,czosnek zmiażdżyc przez praskę .dodac przyprawy -po pół łyżeczki z każdej .Wszystko razem dokładnie wymieszac.
Piersi kroimy na cieniutkie plasterki .Zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.Pieczemy na patelni na oleju  


podawac z frytkami i kapustą pekińska.
dzieci to uwielbiaja !!! smacznego!!