czwartek, 14 czerwca 2012

delicja wykwitna

Składniki


Biszkopt: 4 jajka, ½ szkl. mąki ziemniaczanej, ½ szkl. mąki pszennej, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia


Utrzeć żółtka z cukrem. Ubić białka na sztywno i delikatnie wymieszać z żółtkiem. Na koniec delikatnie dodawać wymieszaną mąkę z proszkiem. Piec 30 min.


 


Masa budyniowa: ugotować budyń waniliowy z 1 szkl. mleka. Ostudzić i utrzeć z kostką margaryny.


 


Mus jabłkowy: 4 duże jabłka, 2 galaretki, 1 ½ szkl. wody. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, dodać wody i zagotować. Dodać galaretki i wymieszać i ostudzić.





Przygotowanie

Biszkopt kroimy na połowę. Na pierwszą warstwę kładziemy masę budyniową, następnie mus jabłkowy i przykrywamy biszkoptem. Polewamy polewą.

Można też na pierwszy biszkopt położyć mus, przykryć drugim biszkoptem. Następnie położyć masę budyniową i polać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz