niedziela, 17 czerwca 2012

Sałatka świadkowo- ślubna

Składniki

1,5-2 cebule białe cięte w pióra (można dodać cebule siwą)4-5 marchewek ( swieżych najlepiej jesli to bedzie marchew karotka)1 słoiczek buraczków czerwonych marynowanych cietych w słupki- mogą być marynowane w całości, następnie pokrojone w słupki
1 sałata lodowa1 słoiczek białych szparagocet winny, sólpieprz oliwa z oliwek2-3 puszki tuńczyka w olejugotowane jajkatosty



Przygotowanie

Sałatę rwiemy na kawałki, wrzucamy do salaterki, dodajemy odcedzone buraczki oraz cebule cięta w pióra, do tego dodajemy marchew obraną i startą na grubych oczkach oraz szparagi ciete w ok 3 cm słupki.na koncu dodajemy tuńczyka- lekko odciskamy z nadmiaru oleju, przyprawiamy delikatnie solą i pieporzem. octem winnym i oliwa.sałatkę podajemy z jajkiem przecietym na 2 połówki i tostaminie musimy dawac duzo oliwy jesli nie odcedzimy tuńczykasałatka jest najsmaczniejsza w chwile po podaniu.
do sałatki najlepszy jest tuńczyk w oleju, bo w sosie własnym jest za "suchy"



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz