sobota, 2 czerwca 2012

Dietetyczne naleśniki

Składniki

150 g mąki z pełnego przemiału, typ 2000
  
•  200 g kefiru (ew. mleka)
  
•  duże jabłko lub 2 małe
  
•  1 jogurt naturalny bez cukru
  
•  Przyprawy: cynamon, kakao o obniżonej wartości tłuszczu 
  



Przygotowanie

1.  Mąkę i kefir miksujemy na gładziutką masę (uwaga! nie potrzeba żadnych jajek, ciasto wychodzi pyszne bez nich! także dodatek cukru jest zbędny: nadzienie będzie słodkie). Smażymy naleśniki na patelni teflonowej (z takiej porcji wychodzi okolo 5-6 naleśników o średnicy 24 cm)
    
2.  Jabłko tarkujemy na dużych oczkach, wrzucamy na gorącą patelnie teflonową i podsmażamy. Dodajemy cynamon. Caly czas mieszamy, aż do uzyskania ladnej w miare jednorodnej masy.
    
3.  Nakladamy na nalesniki farsz jablkowy. Zawijamy i kladziemy doslownie na chwilkę na gorącą patelnię.
    
4.  Podajemy polane jogurtem i posypane kakaem. Danie będzie na pewno smakowało osobą, które nie lubią bardzo słodkich potraw. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz