czwartek, 7 czerwca 2012

Paski wolowiny w sosie czosnkowym sanelli

Składniki

na ok. 3-4 porcje

500g dobrej chudej wolowiny - Roastbeef

Marynata:

1 lyzka wina ryzowego
2 lyzeczki jasnego sosu sojowego
1 zabek czosnku, drobno posiekany
2 lyzki oleju
1/4 lyzeczki swiezo mielonego pieprzu

Sos czosnkowy:

       4 zabki czosnku, drobno posiekany
       4 cebuli dymki, drobno pokrojone
200ml goracego bulionu z drobiu (moze byc z kostki)
       2 lyzeczki oyster sauce (nie wiem jak sie po polsku nazywa)
      1 lyzeczka chili-czosnkowego oleju
      2 lyzeczki chili sosu
        olej
      1 lyzeczka maki ziemniaczanej rozpuszczona w troche wody







Przygotowanie

Mieso oczyscic z blon, tluszczu...,
pokroic w paski, wlozyc do miski.



Wszystkie skladniki marynaty dobrze wymieszac,
dodac do miesa, pomieszac i zostawic w lodowce na noc.

Mieso wyjac conajmniej 1/2 godz. wczesniej, zeby nabralo pokojowej temperatury.

Rozgrzac mocno 2 lyzeczki oleju na patelni i malymi porcjami przypiec na nim mieso, 2-3 min. mieszajac.
Miesa nie zostawiac dlugo na patelni, bo zrobi sie "zelowka"!!!
Mieso wyjac z patelni i odstawic.

Na ta sama patelnie dolac troche oleju (2 lyzeczki), zmniejszyc ogien,
dodac czosnek i biala czesc cebulki, krotko smazyc,
dolac bulion dobrze wymieszac i na mocnym ogniu sos lekko zredukowac,
dodac oyster sauce, chili olej i chili sos, pomieszac
zagescic maka ziemniaczana

dodac mieso wszystko wymieszac
posypac zielona czescia cebulki.

Uwaga!
Potrawa jest bardzo ostra, ale przepyszna.
Podawac z basmati ryzem.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz