sobota, 9 czerwca 2012

Papryka łagodna konserwowa od Malibu

Składniki

5 kg papryki
24 szkl. wody
2 szkl.octu 10%
4 płaskie łyżki soli
10-12 łyżek cukru
po pół cebuli na każdy słoik
olej do duszenia cebuli
liść laurowy po 1 mały, na każdy słoik
ziele angielskie po 2-4 ziarenka w zależności od słoika



Przygotowanie

Paprykę oczyścić z gniazd, pokroić na ćwiartki lub inaczej wg uznania.
Ułożyć w słoikach, do każdego włożyć 1 liść laurowy i 2-4 ziarenek ziela angielskiego.
Cebulkę pokroić w półplastry i poddusić na oleju, tylko do uzyskania szklistego koloru (nie rumienić). Następnie wykładać na wierzch w słoikach, dodająć także olej z duszenia.

Zalewa:
z podanych składników ugotować zalewę i wrzącą napełniać słoiki, od razu zakręcać. Pozostawić około godziny aby trochę przestygły, a następnie pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania się wody. Wyciągnąć, postawić w ciepłym miejscu (ja wstawiam pod kocyk) aż do całkowitego ostudzenia.

Przepis ten mam od mojej teściowej. Papryka jest bardzo łagodna i wszystkim bardzo smakuje, przy tym zachowuje swoją chrupkość i sprężystość.
Zachęcam do spróbowania.

Z 5 kg papryki wyszło mi 10 większych słoików (3/4 litra)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz