czwartek, 14 czerwca 2012

Gnocchi di polenta (kluski kukurydziane po włosku

Składniki

15 dag kaszki kukurydzianej,
5 łyżek masła,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
0,5 l wody,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki startego parmezanu,
1/4 łyżeczki suszonego oregano,
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu,
1/4 łyżeczki suszonej melisy.



Przygotowanie

Wodę posolić i zagotować. Do wrzątku, ciągle mieszając wsypywać powoli kaszkę kukurydzianą. Nadal mieszając gotowć na małym ogniu do powstania gładkiej i zwartej masy. (nie dopuścić do przypalenia). Masę wyłożyć na gładką powierzchnię (np. stolnicę). Rozsmarować na placek o grubości ok. 1,5 cm. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy placek zimny pokroić go na kluski o dowolnym kształcie. W żaroodpornym naczyniu ułożyć kluski. Polać je roztopionym masłem. Posypać ziołami i startym parmezanem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C, do momentu, aż ser się stopi i lekko zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz