wtorek, 5 czerwca 2012

Zupa groszkowa z grzankami koperkowo-czosnkowymi

Składniki

1,5 litra wody
1 mała porcja rosołowa
2 małe marchewki
1 pietruszka-korzeń
kawałek selera
kawałek pora, mogą być liście związane nitką
3-4 ziemniaki
puszka groszku konserwowego(400g)
2 łyżeczki vegety
3 łyżki śmietany 12%
3 łyżki mąki pszennej

Na grzanki:
3 kromki chleba razowego lub zwykłego
vegeta, koperek suszony, czosnek granulowany
olej

Inspiracją do zrobienia grzanek był przepis Dibi:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe41095.html



Przygotowanie

Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy porcję rosołową i chwilę gotujemy. W tym czasie obieramy marchewki, pietruszkę i seler. Seler i por wrzucamy  do zupy, marchewki i pietruszkę kroimy w słupki i też wrzucamy do zupy. Gotujemy, a w międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, wrzucamy do zupy.
3/4 puszki groszku wraz z zalewą miksujemy w mikserze lub rozdrabniamy blenderem na gładko. Jak ziemniaki będą już miękke dodajemy zmiksowany groszek i resztę groszku z puszki. Doprawiamy vegetą. Chwilkę gotujemy. Śmietanę hartujemy zupą i wlewamy do garnka z groszkową. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie i też wlewamy do garnka. Jak zupa się zagotuje to już jest gotowa.

Grzanki:
Chleb kroimy w kostkę, w miseczce posypujemy vegetą, koperkiem i czosnkiem, polewamy olejem(około 3 łyżki) i mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 160oC. Grzanki rozkładamy równo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy około 20 minut.

Zupę wylewamy na talerze i posypujemy grzankami.

                                 
SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz