piątek, 15 czerwca 2012

Lasagna z mięsem - pyszna

Składniki

- 60-70 dag mięsa mielonego (wieprzowo - wołowe)
- 5 marchewek (średnich)
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 duży przecier pomidorowy
- 2 puszki pomidorów bez skóry
- 3 cebule (średnie)
- 50 dag sera żółtego
- czosnek (1 duży ząbek) lub czosnek granulowany
- przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz.
- 1 paczka płatów lasagne (najlepsze Primo Gusto)





Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor, następnie dodajemy startą marchew i dusimy.
Pokroić w kostkę seler naciowy i wrzucić do cebuli i marchewki i dusić 15 min.
Później wlać szklankę wody i gotować jeszcze 10 min.
Po tym czasie wszystko zmiksować na papę dodając przecier pomidorowy, pomidory w puszce i czosnek.

Mięso podsmażamy na oleju.
Podsmażone mięso mieszamy z wcześniej zrobioną "papą" doprawiamy do smaku według uznania i dusimy 10 min.
Proponuję podgotować płaty lasagne wrzucając na gotowaną i posoloną wodę z olejem. Płaty gotować ok. 5 min. Ugotowane przelać zimną wodą.

Blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmarować olejem.
Przekładanie:
makaron > farsz > makaron > farsz > makaron > starty ser żółty.
Wierzch można przykryć folią aluminiową.
Piec w temp. 180 stopni ok. 45 min. Po upieczeniu Lasagne pozostawić na chwilę w piekarniku.
Lasagna jest naprawdę przepyszna. Mam nadzieję, że Wam też będzie smakowała. Smacznego

Farsz z lasagne smakuje wyśmienicie również jako sos do spagetti. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz