środa, 13 czerwca 2012

Flaki wieprzowe

Składniki

1,5 kg żołądków wieprzowych oczyszczonych, obgotowanych i pokrojonych w paseczki (można takie dostać w sklepach mięsnych na zamówienie),


2 kości wieprzowe od schabu,


2 marchewki,


2 korzenie pietruszki,


1/2 niedużego selera,


1/2 pęczka pietruszki,


3 zielone liście pora,


2,5 litra wody,


5-6 ziaren pieprzu,


3 ziarna ziela angielskiego,


2 liście laurowe,


1 łyżka majeranku,


1 płaska łyżeczka papryki ostrej,


1 łyżeczka papryki słodkiej,


1-2 łyżki octu 10%,


250 ml kwaśnej śmietany 18%





Przygotowanie

Na kościach wieprzowych gotujemy wywar - dodajemy starte na tarce marchewkę, korzeń pietruszki i seler. Następnie wrzucamy pokrojoną natkę pietruszki oraz liście pora pokrojone w cienkie paseczki.

Pokrojone żołądki zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odlewamy wodę z gotowania, płuczemy  i ponownie zalewamy czystą wodą. Ponownie dorowadzamy do wrzenia. Odcedzamy flaki i przekładamy do gotującego się wywaru.

Do zupy wrzucamy przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę. Doprawiamy solą i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości flaków (około 2 godziny).

Na koniec dodajemy 1-2 łyżki octu i wlewamy zahartowaną śmietanę rozrobioną z niewielką ilością mąki (hartowanie polega na wlaniu do śmietany 1 szklanki gorącej zupy). Doprawiamy jeszcze ewentualnie zupę solą i pieprzem mielonym do smaku. Jeśli ktoś lubi bardzo ostrą, wówczas dodajemy papryki według upodobań.  

Zamiast flaków wieprzowych można użyć wołowych, ale smak nie jest ten sam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz