sobota, 17 marca 2012

Gulasz z ziemniaków po słoweńsku

Składniki

1 kg ziemniaków
2 średnie cebule
20 dkg cienkich parówek
2 łyżki smalcu
5 dkg pokrojonej w kostkę słoniny
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
sól do smaku



Przygotowanie

Ziemniaki obrać. Pokroić w ósemki. W rondlu stopić słoninę. Dodać smalec, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Wrzucić ziemniaki. Zalać wodą tak aby przykryła ziemniaki. Posolić do smaku. Dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać pokrojone w plasterki parówki. Podawać z sezonową surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz