piątek, 2 marca 2012

Sosy wielkanocne do mięs

Składniki

Sos kaparowy z korniszonami:
1 szklanka majonezu
1 łyżka ostrej musztardy, najlepiej dijon
2 korniszony marynowane
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
3 łyżki kaparów
sól, cukier

Sos zielony:
1 szklanka dobrej, gęstej śmietany
1 cytryna
1 łyżeczka chrzanu
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka koperku
1 mała cebulka
sól, cukier

Sos Cumberland (wariacja na temat):
1 szklanka dżemu lub galaretki z czerwonych porzeczek (z kupnych robi ją chyba tylko firma Andros/Materne)
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżeczka chrzanu
1 pomarańcza
pół szklanki czerwonego wina lub domowego wina owocowego
sól, biały pieprz



Przygotowanie

Sos kaparowy - do chudszych wędlin, pieczonego mięsa na zimno :

Posiekaj bardzo drobniutko korniszony i kapary- od tego będzie zależała konsystencja sosu. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Wymieszaj majonez, siekaninę, siekaną natkę, musztardę i dopraw solą i cukrem do smaku. Odstaw na godzinę.



Sos zielony - do tłustszych szynek i innych wędlin :

Posiekaj bardzo dokładnie zieleninę i drobniutko cebulkę. Z cytryny zetrzyj łyzeczkę skórki i wyciśnij sok. Zmieszaj śmietanę, chrzan, zieleninę, skórkę i sok z cytryny, dopraw solą i szczyptą cukru. Sos ma mieć orzeźwiająco kwaskowaty smak. Odstaw na godzinę.



Sos Cumberland - doskonały do pasztetu i innych pieczonych mięs:

Z pomarańczy zetrzyj łyżkę skórki i wyciśnij sok. W garnuszku podgrzej galaretkę porzeczkową, wino i sok oraz skórkę z pomarańczy, nie gotuj. Odstaw do wystygnięcia, wymieszaj z musztardą i chrzanem, dopraw solą i białym pieprzem. Sos ma być słonawo - słodki z pikantną nutą. Daj mu się przegryźć ze 2 godziny.





WESOŁYCH ŚWIĄT!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz